3. Production In otkrio mlade pazinske filmske snage

Osam filmova ostvarenih na 3. Production In-u Pulske filmske tvornice održanom od 21. do 23. listopada u Pazinu predstavljeni su u buffeu Bunker posljednjeg dana ovog trodnevnog maratona izrade dokumentarnog filma namijenjenog mladim osobama od 15 godina na više.

 

3-production-in-kadar-iz-filma

Anđela Antičević je u svom dokumentarcu “Pazi se Pazine, jesen je iza ugla….” ujedno i glavna glumica koja utjelovljuje jesen. Sijući kestenje gradom ona blagoslivlja Pazin te uspješno dočarava tamošnji jesenski ugođaj. U „Cirkusu“ se Ivan Fabris iz Kringe pozabavio ovom vrstom izvedbe s obzirom da je proteklog vikenda Pazin ugostio jednu družinu, a u njemu je istražio je li on pozitivan ili ne, i kome je zapravo namijenjen. Gljivarska izložba koja je u Pazinu također održana tijekom vikenda nadahnula je Luku Gjurića, koji u „Gljivama“ ispituje sugovornike o njihovim favoritima i razlozima koji su ih privukli gljivarstvu. “Štorija Mateta Istrijana” Marine Jašić je zapravo štorija none Pine, koja ju je već toliko puta prepričavala da je na kraju urimljena. Berto Lušetić je u izuzetno duhovitom i zabavnom filmu “Ča se govori o jami?” kombinirao legende o Jami i šaljive slike kojima ih vizualno komentira, dok nam “Priče iz Bunkera” Ane Mendice približavaju ljude koji u taj kafić zalaze. “2 i 25” Damjana Orepića je stilizirana i vizualno snažna priča o odnosu cure i dečka, a ispričana je isključivo putem njihovih nogu. „Ruke“ Antee Zelić su posvećene ritualu ispijanja kave s time da putem jednostavne radnje autorica spaja u filmu raznovrsne misli, ljude, situacije i energije.

 

3-production-in-1

Production In je zanimljiv i maštovit način proizvodnje kratkog filma “from script to screen”, ali i mjesto na kojemu autori stavljaju na kušnju svoje umijeće. Besplatna trodnevna radionica održana je u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu pod vodstvom producenta i montažera Marka Zdravkovića-Kunca, fotografa i snimatelja Borne Elwazira te montažera i snimatelja Martina Bastjanića, a cilj joj je bio realizacija više kratkometražnih autorskih dokumentaraca na temu „Slike grada“. Sastojala se od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže – s time da su polaznici svoj film razvijali putem individualnog mentorstva te na zajedničkim sastancima.

 

Pulska premijera ostvarenih priča bit će održana 03. studenog u Klubu Pulske filmske tvornice u Stiglichevoj 12 s početkom u 20 sati.

 

3-production-in-polaznici

3-production-in-polaznici-1

Organizatori 3. Production In-a bili su Pučko otvoreno učilište i Pulska filmska tvornica, a financijski su ga potpomogli Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar. Prva dva izdanja radionice održana su na festivalu Dani Veloga Jože u Motovunu, gdje je realizirano ukupno 16 igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova.

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice