Bijele večeri: “Orlando” V. Woolf i S. Potter

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 13. listopada, u 20 sati, kada će na programu biti ekranizacija romana „Orlando“ Virginije Woolf (1928.) u režiji Sally Potter iz 1992. godine.

 

Priča romana počinje u elizabetinsko doba prvom velikom ljubavi mladog plemića Orlanda, a završava opisom života lady Orlando početkom XX. stoljeća. Knjiga je posvećena Viti Sackville-West, aristokratskoj spisateljici i pjesnikinji čija je biografija poslužila Virginiji Woolf za mnoge detalje upotrijebljene u romanu, no prvenstveno kao inspiracija i odgovor na pitanje postoji li treći spol u kojem su muževnost i ženstvenost spojene u nedjeljivo jedno.

 

orlando112

„Orlando“ je najpopularniji i najčitaniji (ali i najmanje eksperimentalan) roman Virginije Woolf, koja je njime odala počast svojoj dugogodišnjoj ljubavnici i prijateljici Viti Sackville-West. Njezin sin, Nigel Nicolson je napisao da je „utjecaj Vite na Virginiju u potpunosti sadržan u Orlandu, najdužem i najšarmantnijem ljubavnom pismu u književnosti, u kojem ona istražuje Vitu, uvlači ju u stoljetne spletke, prebacuje iz jednog spola u drugi, igra se s njom, oblači u krzna, čipke i smaragde, zadirkuje i koketira s njom, te ju obavija velom tajne.“

 

Britanska adaptacija u režiji Sally Potter datira iz 1992. godine i posebno ju se hvali zbog dočaravanja lokacija pisanog djela koje su vizualnu izuzetno snažne. U ovoj fantastičnoj biografskoj drami s Tildom Swinton, Billyem Zaneom i Quentinom Crispom u glavnim ulogama pratimo priču mladog plemića Orlanda kojemu u kasnom 16. stoljeću kraljica Elizabeta I. naredi da ostane zauvijek mlad. To mu omogućuje dugu i duboku filozofsku potragu za ljubavlju, poezijom, mjestom u društvu i smislom života, ali ne samo s točke gledišta muškarca već i žene u koju se prirodno preobražava u 18. stoljeću.

 

orlando_elizabethan1

„Moja zadaća u adaptaciji knjige Virginije Woolf bila je pronaći način na koji ostati vjerna duhu knjige i autoričinim namjerama, a istovremeno biti nemilosrdna i promijeniti one dijelove knjige koji nisu filmični. Najneposrednije promjene su strukturne. Priča je pojednostavljena, pa su svi oni događaji koji nisu značajni za Orlandovu priču izbačeni. Orlandove riječi i pogledi u kameru su istovremeno ekvivalent autoričinog obraćanja čitateljima te pokušaj prevađanja njezine duhovitosti u filmski humor“, kazala je svojevremeno Potter.

 

Ulaz na program je besplatan!

 

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Klub PFT-a financijski podupiru Zaklada “Kultura nova” i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Orlando (Tilda Swinton) in the film Orlando Scene 25 Photo by Liam Longman © Adventure Pictures Ltd

 

Osnovne informacije:

 

Knjiga:

Virginia Woolf „Orlando“ (Vuković & Runjić, 2000., 268 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjeraka.

 

Film:

„Orlando“ (1992.)

Režija: Sally Potter

Glavne uloge: Tilda Swinton, Billy Zane i Quentin Crisp

 

Boris Vincek, voditelj Bijelih večeri