Bijele večeri: Ponoć u vrtu dobra i zla – Berendt/Eastwood

U Klub Pulske filmske tvornice ovog se četvrtka, 02. ožujka, vraćaju književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na programu u 20 sati bit će „Ponoć u vrtu dobra i zla“ Johna Berendta, u filmskoj adaptaciji svestranog Clinta Eastwooda. Ulaz je slobodan!

 

„Ponoć u vrtu dobra i zla“ (1994.) svojevrsna je romansirana kronika Savane na američkom jugu. Radi se o gradu koji je zaokupljen sobom, nesklon promjenama i zadovoljan onim što jest – milostiv prema strancima, ali imun na njihove čari. S puno humora i blage ironije pisac, promatrač lokalne scene, gradi zaplet, iznoseći pri tom sadašnje i neke prošle događaje. Pred čitateljem tako defilira niz slikovitih likova, sve odreda ekscentrika – od ljubitelja i trgovaca antikvitetima, transvestita, homoseksualaca i vudu-praktičara sve do nezaobilazne i nadasve osebujne tamošnje aristokracije. U takvom okruženju čak i ubistvo ima drugačiju težinu i prima se s određenom nehajnošću. Ova inovativna i inventivna mješavina zbilje i mašte bila je jedna od najčitanijih knjiga u SAD-u te godine. Berendt se u njoj poigrava fikcijom i stvarnošću, odabirući prvu kada druga ne odgovara njegovoj poetskoj viziji. Čitatelji su ju pohvalili ponajviše zbog izvrsnog opisa likova, no glavni junak priče ostaje Savana koju Berendt podiže na pijedestal, ali bez zanemarivanja njezinih mračnih tajni.

a

„Ponoć u vrtu dobra i zla“ u režiji Clinta Eastwooda iz 1997. godine šarmantna je adaptacija Berendtove knjige i okuplja šaroliku glumačku ekipu, koju predvode Kevin Spacey kao bogataš Jim Williams i John Cusack kao novinar John Kelso. Za potrebe filmske adaptacije napravljeno je nekoliko izmjena, pa su mnogi živopisni likovi iz knjige eliminirani ili su im uloge drastično smanjene. Novinar kojega tumači John Cusack temelji se na autoru romana, ali za razliku od knjige on u filmu upoznaje buduću djevojku koju tumači Eastwoodova kćerka Alison. Nekoliko suđenja opisana u knjizi u filmu su zbijena u jedno, a zanimljivo je da je Eastwood za neke uloge odabrao naturščike koji tumače likove bazirane na njima samima (kao što je briljantan transvestit Lady Chablis).

a

Unatoč velikoj popularnosti romana i iznimnom trudu redatelja Eastwooda te cjelokupne glumačke ekipe film nije uspio oduševiti kritiku. Na američkim kino blagajnama zaradio je samo 25 milijuna dolara i nije uspio pokriti produkcijske i marketinške troškove. Film definitivno nije bez mana, a najizraženija se odnosi na predugo trajanje. Najveća vrlina mu je prikaz Savane i njezinih stvarnih i izmišljenih stanovnika, u čemu je Eastwood možda čak i uspješniji od Berendta…

a

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

a

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

a

Knjiga:

John Berendt „Ponoć u vrtu dobra i zla“ (Knjiga trgovina, 1997., 340 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjeraka

a

Film:

Clint Eastwood: „Midnight in the Garden of Good and Evil“ (1997.), 155′, SAD

Glavne uloge: Kevin Spacey, John Cusack, Jack Thompson, Jude Law, Alison Eastwood i Lady Chablis

 

 

Boris Vincek, voditelj Bijelih večeri