Istarske štorije

INES PLETIKOS: LA PIOVA / THE RAIN

Kroz priču o izvornosti i autentičnosti svadbene pjesma „La piova“ ulazimo u svijet odumiruće talijanske enklave u južnoj Istri. Nekada značajne urbane cjeline, a sada opustjeli gradovi Vodnjan, Galižana i Bale, u malim ali za zajednicu važnim folklornim društvima, punom sviješću o važnosti svoje posebnosti ljubomorno i brižno njeguju običaje. 

GORAN LEGOVIĆ: SUŠA / THE DROUGHT

Teško je reći koja je prva a koja posljednja željeznička stanica u ovom putovanju. “Suša” Gorana Legovića je priča o vlaku koji ne izlazi iz svog kruga. Nekoć je povezivao Pulu i Istru sa svijetom, a sada je njegova ruta Pula-Vodnjan-Kanfanar-Pazin-Lupoglav-Buzet i natrag, uvijek iznova, kroz veličanstvene zimske pejzaže obasjane suncem, zametene snijegom i šibane burom.

KATARINA RADETIĆ: 56 GODINA PUTOVANJA / 56 YEARS OF JOURNEY

Film ceste s pričom Josipe i Antona Radetić, u braku 56 godina. Još uvijek vole isticati razlike između njihovih rodnih sela, Kringe i Žminja, koja nisu posjetili zadnjih 20-ak godina. Josipa i Anton kreću na put na kojem otkrivaju promjene koje su zadesile njihova sela i istarsku regiju tijekom posljednjih 50 godina urbanizacije i turizma.

SANDA LETONJA - MARJANOVIĆ: FOREŠTE VERĐINE / FORESTE VERGINE

“Forešta verđine” donosi neobičnu priču o jednom pulskom paru. “Ja sam sretan čovjek na zemlji”, kaže Miro koji sa Sedinom gradi kuću od drveta i vreća punjenih zemljom. Poznaju se još iz vremena KZP-a (Kulturno-zabavnih programa) i izviđača, a sada su roditelji 16-godišnjaka koji se polako osamostaljuje…

MARKO ZDRAVKOVIĆ-KUNAC: IMPROVIZACIJE / IMPROVISATION

U ovom se filmu susrećemo s tri beskućnika koji spavaju na autobusnoj stanici u Puli: umirovljeni bračni par koji zadnjih 6 godina čeka svoj socijalni stan te ulični svirač koji voli slobodu i neovisnost.  i životnim improvizacijama.