Program Kluba PFT-a – ožujak

Pet filmskih večeri očekuje posjetitelje Klubodroma Pulske filmske tvornice u ožujku, a prva na programu je već tradicionalno ona u sklopu Književno-filmskih Bijelih večeri s Borisom Vincekom. Tako će 02. ožujka u 20 sati biti govora o knjizi i filmu “Ponoć u vrtu dobra i zla” (Midnight in the Garden of Good and Evil). Ovu američku krimi dramu iz 1997. režirao je Clint Eastwood, a film je adaptacija istoimenog romana Johna Berendta iz 1994., čija se radnja temelji na stvarnim događajima u američkom gradu Savani tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća. Panoramska priča o ekscentričnostima Savane fokusirana je na ubojstvo i naknadno suđenje osumnjičenom Jimu Williamsu (Kevin Spacey): uspješnom čovjeku, kolekcionaru umjetnina, trgovcu antikvitetima i djelomično prikrivenom homoseksualcu. Kod njega se nalazi novinar John Kelso (John Cusack) koji piše o jednoj od Williamovih poznatih božićnih proslava. Kelsovu radoznalost pojačava susret s nasilnim i mladim Billyjem Hansonom (Jude Law), Williamovim ljubavnikom, kojega kasnije u noći pronalaze mrtvog. Kelso ostaje u Savani kako bi popratio suđenje te upoznaje sve lokalne ekscentrike – transeksualnu stand-up komičarku, nekadašnju glumicu u nijemim filmovima, pa čak i vudu praktičarku.

a

Uslijedit će projekcija britanske drame “Akvarij” (Fish Tank, 2009.) scenaristice i redateljice Andree Arnold, koja će biti prikazana 09. ožujka u 20 sati. U filmu pratimo Miju Williams (Katie Jarvis), hirovitu i socijalno izoliranu 15-godišnjakinju, koja živi sa svojom samohranom majkom Joannom (Kierston Wareing) i mlađom sestrom Tyler (Rebecca Griffiths). Mia je samotnjak i prema objema je neprijateljski raspoložena, a vrijeme uglavnom provodi plešući hip-hop u napuštenom stanu. Majčin novi dečko Conor (Michael Fassbender) je šarmantan i zgodan Irac koji iskazuje pažnju i brigu spram cijele obitelji. Iako je Mia naprasita s njim, čini se da ju on zanima, dok se kod Conora razvija privlačnost prema ovoj buntovnoj i osamljenoj djevojci. “Akvarij” je dobio nagradu žirija na Cannes Film Festivalu 2009. i BAFTA-u za najbolji britanski film 2010. Inače, Katie Jarvis je ovo bilo prvo glumačko iskustvo, a angažirana je nakon što ju je asistent za odabir glumaca vidio u svađi s prijateljem. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

a

Silvio Belušić, član udruge, odabrao je za 16. ožujka u 20 sati francuski animiranu komediju “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) Sylvaina Chometa, kojemu je ovo bio prvi dugometražni film. U ovoj međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade nema puno dijaloga, a veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz 1930-ih s kojima se upoznaju u gradu. U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije, Jacquesa Tatija i glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, dok je uvodna sekvenca homage Waltu Disneyu. Zbog jedinstvenog stila animacije pohvalili su ga i publika i kritika. Film je bio nominiran za dva Oscara te je bio prikazan izvan konkurencije na Cannes Film Festivalu. Uvodničar će biti Silvio Belušić.

a

Od sjevernokorejskog redatelja Kim Ki-duka pogledat ćemo 23. ožujka u 20 sati dramu “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) iz 2003. godine o budističkom samostanu koji pluta na jezeru okruženom prastarom šumom. Priča je to o životu budističkog redovnika, od djetinjstva pa sve do starosti. Film je podijeljen u pet segmenata (po naslovnim godišnjim dobima), a svaki segment ilustrira jednu fazu života mladog redovnika i njegovog starijeg učitelja. Priča se razvija na prilično jednostavan način, dok se posljedice djela likova potiho komentiraju putem budističkih simbola i ikonografije. U filmu glume Su Oh-yeong, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho. Sam redatelj se pojavljuje kao čovjek u posljednjoj fazi života. Ovaj tihi, kontemplativni film obilježio je značajnu promjenu u odnosu na njegov raniji rad, kojega se često kritiziralo zbog pretjeranog nasilja i mizoginije. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

a

Posljednja Klubodromska večer u mjesecu, 30. ožujka, donosi turski film “Udaljeni” (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. S početkom u 20 sati pogledat ćemo priču o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon gubitka posla putuje u Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir). Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Dok je prilično dobrostojeći Mahmut intelektualac i fotograf, Yusuf je gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Film govori, između ostalog, o njihovom odnosu koji nije sjajan, njihovoj besciljnosti i gubitku kontakta s društvom, te kontrastu između ruralnog i urbanog načina života. “Uzak” je dobio 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca na Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i Najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

a

Ulaz na sve programe je besplatan!

Ivana-Nataša Turković