Program Kluba PFT-a za ožujak

Pet raznovrsnih Klubodromskih večeri s tri igrana filma, „Opasne veze“ Stephena Frearsa, „Plačljiva igra“ Neila Jordana i „Scarface“ Howarda Hawksa i Richarda Rossona, dokumentarcem „Kad Miki kaže da se boji“ Ines Pletikos te predstavljanjem festivala 25 FPS bit će održano u Klubu Pulske filmske tvornice tijekom ožujka, s time da će se početak besplatnih programa pomaknuti na ljetno radno vrijeme, odnosno u 20 sati.

 

opasne veze

Već tradicionalno, program će otvoriti Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom u sklopu kojih će ovoga četvrtka, 03. ožujka, biti riječi o knjizi i filmu „Opasne veze“ (Dangerous Liasons). Ova povijesna drama s izvanrednom glumačkom ekipom – Glenn Close, Johnom Malcovichem i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama, Swoosie Kurtz, Mildred Natwick i Peterom Capaldijem u sporednim, kao i tada relativno nepoznatim Keanuom Reevesom i Umom Thurman – donosi priču o bogatim francuskim aristokratima u vrijeme rokokoa, koji razbijaju dosadu visoko rizičnim igrama strasti i izdaje. Film u režiji Stephena Frearsa nastao je po istoimenoj drami Christophera Hamptona, koja je pak kazališna adaptacija istoimenog francuskog romana Pierrea Choderlosa de Laclosa iz 18. stoljeća. Od sedam nominacija za Oskara, film je osvojio tri – za najbolji adaptirani scenarij, kostime i umjetničkog direktora.

 

crying-game3

U sklopu ciklusa filmova po odabiru voditeljice Klubodroma Ivane-Nataše Turković 10. ožujka bit će prikazan irski psihološki triler/drama „Plačljiva igra“ (The Crying Game) Neila Jordana iz 1992. koji istražuje pitanja rase, spola, nacionalnosti i seksualnosti, dok se u pozadini oslikavaju događanja irskih „Nevolja“. Kada članovi IRA-e otmu britanskog vojnika, on se uspijeva sprijateljiti s jednim „čuvarom“ kojega uvlači u svoj svijet. Zbog teških političkih tema film nije postigao uspjeh u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je zato u Americi postao sleeper hit, a hvalospjeve je dobio i od kritičara i od publike. Bio je nominiran za šest Oskara, uključujući i one za najbolji film, montažu, glavnog glumca, sporednog glumca i redatelja. Na kraju, scenarist i redatelj Neil Jordan osvojio ga je u kategoriji najboljeg originalnog scenarija.

 

25 fps

Uslijedit će gostovanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, čiji će organizatori 17. ožujka predstaviti ovu značajnu manifestaciju koja se već jedanaest godina održava u Zagrebu. Festival je posvećen prikazivanju nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, te nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova, a ujedno šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Njime se promoviraju izražajni autorski koncepti, tematski, idejni i estetski iskoraci, kao i radovi koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

 

scarface1932a-640x420

Po odabiru člana Maxa Mancinija 24. ožujka bit će prikazan američki Pre-Code gangsterski film „Scarface“ Howarda Hawksa i Richarda Rossona iz 1932., a večer će biti tematski posvećena ’30-im godinama i tadašnjem stilu odijevanja i glazbe. Priča o ambicioznom i gotovo bolesno nasilnom gangsteru i njegovom pokušaju uspona na sam vrh čikaške mafije temelji se na istoimenom romanu Armitagea Traila iz 1929. u kojemu su okvirno obrađeni uspon i pad Al Caponea. Reference na život legendarnog mafijaša su brojne, počevši od ožiljka na licu, pa ne čudi što je poslao u „izvidnicu“ svoje momke koje je trebalo uvjeriti da se radi o fikciji. Film je imao i problema s cenzorima, kao i s nesrećama na setovima, no iz svih tih nepovoljnih okolnosti „isplivao“ je kao remek djelo gangsterskog žanra.

 

Na zahtjev članova, posljednju ožujsku večer (31. ožujka) ugostit ćemo redateljicu Ines Pletikos i njezin dokumentarac „Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyjevih pjesama“. Mirna, Čera, Kipo, Suzy F., Maja Prišt, Gracija, Miki i Jablan samo su neki od samozatajnih protagonista pjesama Branimira Johnnyja Štulića koje upoznajemo kroz razgovore. Oni će nam približiti urbani svijet Štulićevih stihova i pojasniti socijalno-političke okolnosti u inat kojima su ti stihovi stvarani, kao i intimne životne okolnosti njihovog autora.

 

branimir štulić

Program Kluba Pulske filmske tvornice možete pratiti na internetskoj stranici udruge www.pulskafilmskatvornica.hr, a financijski ga podržava Zaklada Kultura nova.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a