O ljetnoj školi izrade filma

S prvom Ljetnom radionicom izrade filma “Pulska filmska tvornica” organiziranom u sklopu Festivala igranog filma u Pulu se 2004. – nakon četrnaest godina od gašenja Foto-kino kluba Jelen – na velika vrata vraća  neprofesijsko filmsko stvaralaštvo. Tijekom intenzivne jednomjesečne edukacije desetoro polaznika stječe znanja iz svih faza stvaranja filma te u konačnici realiziraju vlastiti kratkometražni film. U edukaciju su od samih početaka uključeni vrsni hrvatski filmaši: Biljana Čakić-Veselič, Nebojša Sljepćević, Igor Bezinović, Dario Juričan, Dinka Radonić, Kristijan Burlović…
Proces realizacije filma teče kroz nekoliko faza. Prva je predprodukcija, koja uključuje izradu scenarija, redateljskog koncepta te plana snimanja. Polaznici se upoznavaju s važnosti odabira i oblikovanja ideje, osnovnim principima za uspješno strukturiranje filmskog sinopsisa kao temeljnog sredstva za izražavanje i razvijanje filmske ideje, te načelima pisanja scenarija, njegovim težištima, problemima i kvalitetnoj razradi.
Druga je faza izrade filma. Ona se sastoji od radionice snimanja i radionice montaže. Na prvoj polaznici uče o tehničkim dijelovima i mogućnostima kamere, kompoziciji i naraciji kadra, tonu i njegovom snimanju. Potom, u sklopu Radionice montaže, savladavaju  jezik i tehnologije montaže, stvaranje grubog i finog reza, te postprodukciju slike i tona. Naposljetku kreću u realizaciju vlastitog dokumentarnog, igranog, eksperimentalnog ili art filma koji će u dogovoru s udrugom biti distribuiran na domaćim i inozemnim festivalima. Ukratko, radionica je zamišljena kao mali produkcijski studio u kojemu su polaznici autori, scenaristi i redatelji, a voditelj radionice producent.