Zidne novine – radionica čitanja grada i produkcije urbanog hiperteksta

Bacači sjenki i Pulska filmska tvornica pozivaju sve zainteresirane građane te umjetnike i profesionalce iz Pule i okolice na interdisciplinarnu radionicu i produkciju urbanog hiperteksta Zidne novine koja će održati od 15. do 17. studenog u Klubu Pulske filmske tvornice.

 

 

Cilj radionice je istražiti dio pulske materijalne i nematerijalne urbane baštine, povijesne i društvene dinamike, kontraste i kontekste te povezati s gradskim arhitektonskim i graditeljskim naslijeđem, danas i nekad. Na osnovu toga polaznici će napraviti Zidne novine – urbanu instalaciju koja će rezultate našeg istraživanja izložiti ostalim građanima Pule u javnom i dijeljenom prostoru grada.

 

Trodnevna radionica osluškivanja grada i istraživanja njegove višeslojnosti održavat će svaki dan u periodu od 17.30 do 20.30, a voditelji su izvedbeni umjetnik, aktivist i producent Boris Bakal te montažer i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

Prijave za petnaest polaznika radionice Zidne novine Pula otvorene su do 12 sati ovog utorka 15. studenog 2022. godine, a prijavnica se nalazi na ovoj poveznici: bit.ly/ZidnenovinePula

 

__

 

Ostale informacije možete saznati na otvaranju izložbe Zidne Novine: Neispričani Zagreb 2006-2016 ovog ponedjeljka, 14. studenog u 17 sati u Dnevnom boravku DC Rojc.

 

 

 

Boris Bakal je kreativni producent, kazališni i filmski redatelj, glumac, intermedijalni umjetnik, društveni i kulturni aktivist, interdisciplinarni javni povjesničar, kustos i pedagog te voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki. Tijekom više od četrdeset godina karijere stvara različite projekte koji su predstavili i/ili producirali festivali i manifestacije u više od 20 zemalja diljem svijeta. Od 2001. godine vodi udrugu Bacači Sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2011. godine osniva filmsku školu za djecu i mlade Frooom!, čiji se funkcionalni program filmskog medijskog i informatičkog opismenjavanja provodi u 11 gradova Hrvatske.

Dobitnik je nagrade ArtsLink te član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruženja Hrvatskih arhitekata (UHA), član ACHS (svjetskog udruženja za kritičko promišljanje baštine), član EEPAP-a (Istočno europske platforme za izvedbene umjetnosti) te CAA (američkog udruženja likovnih kritičara i umjetnika).

 

Marko Zdravković – Kunac tijekom gimnazijskih dana stvara i uči u KIT GRM-u (Kreativno istraživački tim Gradske radionice mladih). Osnivač je ritualnog teatra Menerik, a na MKFM-u završava više radionica dramskog i kreativnog pisanja. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, ali krajem 90-ih postaje koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture (ATTACK), te suosnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) 1998. godine. Nešto kasnije, 1999. godine zajedno s grupom mladih filmaša i aktivista osniva Fade in (Fantastično dobru instituciju). Kao producent i novinar Fade in-a realizirao je preko 150 angažiranih reportaža za HRT te brojne druge projekte.

Tijekom sljedećih godina realizira brojne kazališne i filmske projekte te radi kao profesionalni montažer u raznim studijima i na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. pokreće Pulsku filmsku tvornicu s ciljem poticanja razvitka filmske kulture, produkcije filmova te sustavne edukacije filmskih autora. Producent je četiri sezone TV emisije o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti Medionauti (2016.-2019.) te dvije serije autorskih kratkih dokumentarnih filmova Istarske štorije (2017.-2021.). Unutar PFT-a vodio je više od 20 radionica i producirao preko stotinjak filmova.

 

 

Program Zidne novine se provode Bacači sjenki kroz platformu Clubture uz partnerske organizacije partnerske organizacije Društveni Centar Rojc  (Pula), Pulska filmska tvornica (Pula), Udruga Kultura i edukacija – UKE (Lovinac) i ARLA – Udruga za promicanje urbane kulture (Đakovo).

 

Program Zidne novine financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz njihov program ‘Centri znanja za društveni razvoj’.

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.