Premijera filmova 13. Istarskog production in-a na Vodnjan film festivalu u Fažani film festivalu

Vodnjan film festival u Fažani film festival je (među)narodni filmski festival posvećen ne-konvencionalnim načinima i praksama filmskoga stvaralaštva. Naglasak je stavljen na nezavisnoj filmskoj produkciji, koja nadilazi ustaljene okvire kinematografije i ne uklapa se u standardizirane filmsko-festivalske obrasce.

 

 

Četvrti Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF) održat će se u petak, 1. rujna 2023. s početkom u 19 sati, u šumici ispred bivše kasarne u Fažani.

 

U ovogodišnjem jubilarnom izdanju festivala, za prestižne Zlatne strijele natječe se 15 filmova različitih žanrova i formata, od igranih, preko dokumentarnih, do eksperimentalnih i animiranih. Tradicionalno, Zlatne strijele dodjeljuju festivalska publika i stručni žiri, koji ove godine čine Mladen Lučić Luc, Romina Tonković, Davor Sanvincenti, Sana Perić i Darko Pekica. Program upotpunjuju standardna Glazbena sekcija festivala (GSF) i posebna nagradna lutrija za publiku.

 

Na ovogodišnjem VFF u FFF-u premijerno će se prikazati čak četiri filma Pulske filmske tvornice nastala na 13. Istarskom production in-u koji je održan u suradnji s Novim vodnjanskim filmskim valom od 26. do 29. srpnja 2023.

 

Na 13. Pi-u polaznici su kolektivno stvarali filmove u poznatoj record – pause tehnici snimanja koja podrazumijeva sljedeći recept: snimi kadar, pauziraj snimanje i nastavi snimati drugi. Tako nastali film je automatski montiran, a u njega se ne mogu postprodukcijski ubacivati specijalni efekti niti muzika! Polaznicima su na raspolaganju bili brojni kostimi, rekviziti, rasvjetna tijela, tkanine, alati i drugi materijali za inspiraciju i improvizaciju.

 

U konkurenciju su ušli filmovi Operacija Horvat, The Semple i Čovjek Boom, a u off programu će se prikazati Esmeralda i bijeg iz zlatnog kaveza.

 


Autorska grupa PFT: Operacija Horvat
Trajanje: 8:23

 

Uloge: Eduard Hemar, Marko Zdravković-Kunac, Mia Zdravković-Kunac, Sanda Letonja-Marjanović

 

Kamera: Mia Zdravković-Kunac, Sanda Letonja-Marjanović

 

PFF i NVFV: The Semple
Trajanje: 5:20

 

Uloge: Marko Zdravković Kunac, Mia Zdravković Kunac, Jordi Faris, Eduard Hemar, Masimo Paris, Sanda Letonja-Marjanović, Michele Bulešić, Edi Smoljan, Eric Ušić

 

Kamera: Teo Morosin

 

 

PFF i NVFV: Čovjek Boom
Trajanje: 6:44

 

Uloge: Marko Zdravković Kunac, Eric Ušić, Eduard Hemar, Sanda Letonja-Marjanović, Mia Zdravković-Kunac, Masimo Paris

 

Kamera: Teo Morosin

 

 

Autorska grupa PFT: Esmeralda i bijeg iz zlatnog kaveza
Trajanje: 6:05

 

Uloge: Marko Zdravković-Kunac, Silvio Belušić, Sanda Letonja-Marjanović, Toma Zidić, Eduard Hemar, Mia Zdravković-Kunac, Zoran Mitanovski

 

Kamera: Masimo Paris

 

 

13. Production in održavao se unutar projekta Production in –turneja.

 

Edukacijsko-voditeljski tim 13. Pi-a su Eric Ušić, Michele Bulešić, Oleg Morović, Teo Morosin, Marino Morosin, Edi Smoljan, Jordi Faris, Mario Papić, Sanda Letonja-Marjanović i Marko Zdravković-Kunac.

 

Partneri 13. Production In-a su Medvid Produkcija i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podupiru Istarska županijaHrvatski audiovizualni centarGrad Pula, Zaklada Kultura nova.

 

THANK YOU FOREVER ! ! !