Edukacijsko čudo: Studio kreativnih ideja Gunja

Ovoga četvrtka, 15. travnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice predstavit ćemo Studio kreativnih ideja Gunja koje je svojim radom postiglo da malo pogranično mjesto od 4000 žitelja ima najviše profesionalnih filmskih djelatnika po broju stanovnika!

 

Gost večeri je redatelj i filmski pedagog Marko Dugonjić, potpredsjednik Studija Gunja koji će predstaviti pet filmova koje ćemo prikazati i zajednički prokomentirati, između ostalog i njegov film Malo više kiše koji je dobio nagradu za najbolji kratki film na Pula film festivalu 2015.

 

 

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s gostom će voditi  Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/MMCSKIG

Meeting ID: 812 9700 7594

Passcode: 362035

 

 

Program:

 

Nevidljivi opanci

2009., kratki namjenski, 1’38

Ovo je radionički film – parodija na besmislene reklame. Proizveden je u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće.

 

 

Mane

2011., kratki igrani, 14’03

Duhovita priča o dvojici različite no veoma povezane braće, promoćurnom Davoru i sramežljivom Mani, te o fatalnoj djevojci Marijani u koju se Mane zaljubi.

 

GUNNUH

2018., kratki igrani, 10’05

 

U Gunji djevojčica Ema je u iščekivanju proslave svog 8. rođendana, no zbog ljetnog pljuska u brizi je da joj nitko neće doći. U njezinom svijetu mašte, Gunnuhu, figurice životinja s kojima se igra oživljavaju u obliku njezinih prijatelja. Ona želi postati jednorog. Hoće li joj Vila iz Gunnuha ispuniti želju? Ono što ona treba u stvarnom svijetu je ogromna količina majčine pažnje i ljubavi.

 

Gunnuh su realizirali polaznici radionice igranog filma i radionice montaže na 9. Ljetnoj školi filma.

 

 

Marko Dugonjić: Malo više kiše

2014., igrani film, 10’03

 

Mjesto u kojem je živjela djevojčica Lana s obitelji pogodila je prirodna katastrofa. Majka odvodi baku u bolnicu, a Lana ostaje čuvati mlađu sestru. Njezina znatiželja je jača od roditeljske zabrane te s prijateljima odlazi vidjeti svoj uništeni dom.

 

Scenarij: Marko Dugonjić

Kamera: Ema Giunio

Montaža: Tomislav Stojanović

Oblikovanje zvuka: Tomislav Stojanović

Glazba: Magda Mas

Uloge: Lana Dugonjić, Mia Dugonjić, Dunja Šikić, Domagoj Šikić, Marija Dugonjić, Tomislav Šoban

 

 

Filmcraft zoomologija: Prvi sastanak

2020.,metafilmski mockumentary, 24’14

Internet film realiziran na radionici (Za)igranog filma na 11. Ljetnoj školi filma.

 

 

 

Marko Dugonjić rođen je u Vinkovcima 1992. Odrasta i pravi svoje prve filmske korake u Gunji, gdje je od 2003. aktivni član Studija Kreativnih Ideja Gunja, a nakon završene Gimnazije u Županji 2011. upisuje preddiplomski studij filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje diplomirao 2020. Autor je nekoliko nagrađivanih kratkih igranih i dokumentarnih filmova te namjenskih filmova. Vodio je filmske radionice 5 godina na Vukovar film festivalu. Voditelj je radionice igranog filma na Ljetnoj školi filma u Gunji. Njegov završni film s prediplomskog studija “Malo više kiše” je proglašen najboljim kratkim igranim filmom na Pulskom filmskom festivalu 2015.

 

 

Mutimedijalan centar Studio kreativnih ideja Gunja potiče na fotografsko, radijsko, televizijsko i videofilmsko stvaralaštvo, proizvodnju i edukaciju o elektroničkim medijima (MMC SKIG je član Udruge za promicanje elektroničkih medija u odgoju i obrazovanju “Radio 5+” sa sjedištem u Zagrebu). U proteklih desetak godina pa do sada snimljena su 63 filma. Produkcija je osnovnoškolska i srednjoškolska. Značajan dio tih filmova dobio je brojne nagrade stručnoga žirija i žirija publike (djece i mladih). Neki su filmovi nagrađeni i međunarodnim nagradama. Često se prikazuju na televiziji, a dio njih uvršten je u nastavni plan i program medijske kulture u osnovnim školama.

 

Značajan broj mladih filmaša iz Gunje postali su studenti ADU u Zagrebu (produkcija, gluma, montaža i režija) koji, vraćajući se u Gunju, daju edukaciju članovima svoga matičnog kluba. Inicirali su Ljetnu školu filma – LJŠFG koja traje već tri godine i koja okuplja djecu i mladež iz cijele Hrvatske, pa i iz inozemstva. Također su srednjoškolski filmaši iz Gunje često pozivani da daju edukaciju vikendom po školama širom Slavonije. U Gunji je održana i zimska škola filma u suradnji s ADU i Agencijom za odgoj i obrazovanje za profesore i voditelje videofilmskih družina iz cijele Hrvatske.

 

U kontekstu izdavaštva MMC SKIG realizirao je promotivnu DVD kompilaciju pod nazivom KINO SKIG u trajanju od 2 sata, te priručnik za školske filmske družine pod nazivom “Od ideje do premijere” u izdanju nakladničke kuće Profil iz Zagreba. U knjizi su korišteni različiti fotografski i tekstualni materijali te filmovi članova MMC SKIG-a te posebice mentora Josipa Krunića koji je jedan od suautora priručnika.

 

 

—————

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

 

http://bit.ly/MMCSKIG

Meeting ID: 812 9700 7594

Passcode: 362035

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

Autor u gostima: Boris Poljak

Ovog četvrtka, 8. travnja s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo snimatelja, redatelja i filmskog pedagoga Borisa Poljaka koji će iz Kino kluba Split s okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom razgovarati o svojim klubaškim filmskim početcima, splitskoj sceni, snimanju u dokumentarnom filmu, filmskoj pedagogiji, nagradama i priznanjima i još o mnogo čemu.

 

Također ćemo prikazati i zajednički komentirati sva tri djela njegove višestruko nagrađivane mediteranske opservacijske trilogije: Splitski akvarel, Autofocus i Oni samo dolaze i odlaze.

 

Razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/PFTkaugBP

Meeting ID: 858 3256 8561

Passcode: 846094

 

 

BORIS POLJAK

 

Rođen 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

 

 

PROGRAM:

 

 

Splitski akvarel

2009., dokumentarni, 15 min., Hrvatski filmski savez

Splitska plaža Žnjan nastala je zasipanjem obale pijeskom i šljunkom. Nije organizirana kao prava plaža i koristi se kao parking te se smatra gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti. Film se bavi ljudima na plaži koje jaki teleobjektiv snima u svakodnevnim situacijama, tipičnima za život na žalu. Plivači, more, automobili i brodovi trepere od vreline ljetnog dana kao pokretna slikarija. Njihov spori ritam stvara sliku čistog postojanja.

 

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Glazba: Martin Semenčić

Producenti: Milva Čučić, Vera Robić-Škarica

 

 

Autofocus

2013., dokumentarni, 26 min., MILVA film i video

Film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.

 

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Producent: Milva Čučić

 

 

Oni samo dolaze i odlaze

2017., dokumentarni, 20 min., Hrvatski filmski savez

Rano u zoru, prije izlaska sunca, plaža postaje poprište susreta dvaju suprotnih svjetova. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istovremeno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje.

 

Scenarij: Boris Poljak

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Producentica: Vera Robić-Škarica

 

 

Ulaz u je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

http://bit.ly/PFTkaugBP

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

VFF u FFF u PFT-u

Ovog četvrtka, 1. travnja s početkom u 20 sati ugostit ćemo jednodnevni filmski antifestival koji je nastao kao reakcija na karantenu 2020., a čije puno ime glasi Vodnjan film festival u Fažani film festival.  

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

 

Festival/e će ispred Novog vodnjanskog filmskog vala predstaviti Eric Ušič, a Oleg Morović ispred Udruge Prostor urbane kulture i Kasarne Fažana.

 

Također ćemo prikazati i komentirati pet filmova koji su dobili najviše nagrada, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

Program se odvija u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) pred ograničenim brojem publike te na Zoom platformi.

 

http://bit.ly/VFFuFFFuPFTu

Meeting ID: 521 950 1568

Passcode: 103854

 

Vodnjan film festival u Fažani film festival je (među)narodni filmski festival posvećen nekonvencionalnim načinima i praksama filmskoga stvaralaštva. Naglasak je stavljen na nezavisnoj filmskoj produkciji, koja nadilazi ustaljene okvire kinematografije i ne uklapa se u standardizirane filmsko-festivalske obrasce.

 

VFFuFFF nastaje kao ideja grupe prijatelja iz Vodnjana kojima se priključuju i drugi prijatelji. Festival predstavlja 10 filmova snimljenih u Vodnjanu za vrijeme i nakon lockdowna. Manifestacija je natjecateljskog tipa, a o najboljim filmskim ostvarenjima i glumačkim performansima odlučuju publika i stručni žiri.

 

Kruna festivala je dodjela Zlatne strijele.

 

Žiri prvog VVFuFFF činili su Matija Debeljuh, Maša Drndić, Nika Ivančić, Mladen Lučić, Drago Mandić, Viktorija Novosel, Dino Popović i Zorko Sirotić.

 

Drugi VFFuFFF održat će se 10. srpnja, a u tijeku su prijave.

 

  

PROGRAM:

 

The curious case of Morticia’s parcela

Nagrade: 1. mjesto žirija + najtužnija scena

12’00 minuta

 

Mistične malverzacije oko vlasništva nad parcelom u Krnici, koje rezultiraju misterioznom smrću Morticie Adams, dovode popularnu obitelj Adams pred sud. Sudnica ubrzo postaje arena oštrih prepucavanja i nadmudrivanja između odvjetnika Willa i Smitha, dok raspravu kontrolira staloženi i nepristrani Judge Michael. Defile različitih svjedoka podiže tenzije u sudnici, u iščekivanju ključnog svjedočanstva koje će nanovo pomiješati karte.

 

 

King Fear

Nagrada publike + 2. mjesto žirija + najgora gluma

11’43 minuta

 

U Kraljevini Perojske šume, dok mladi princ Frederik raskalašeno živi svoj dvorski život, njegov otac King Fear zabrinut je oko njegovog ponašanja. Dvorske prepirke prekida iznenadni povratak drugog sina, koji je u jednoj od svojih avantura nabasao na elitnu postrojbu kraljice Nažandre iz Krnjalože. Staro se rivalstvo između Perojske šume i Krnjalože ponovno rasplamsava, a dok pozadinske sile pletu mrežu izdaja i prevara, tajnoviti se šapat poput crnog oblaka spušta na Fearov dvor…

 

 

Ginocchio

Nagrada: 3. mjesto žirija

10’19 minuta

 

Poznati se lutak vraća u novom izdanju. Suvremena interpretacija Collodijeve priče propituje granice morala, obiteljske odnose, nadnaravne fenomene i stanje u školstvu. Britka i društveno osviještena priča vodi nas kroz labirinte emocija i kružne tokove promjenjivih stanja duha s jednostavnom, ali jasnom, porukom – samo jednom se živi.

 

 

Horor 2

Nagrada: najbolja smrt

10’11 minuta

 

Usred noći i nadolazeće oluje, grupa engleskih turista nailazi na napuštenu kuću. Ne shvaćajući riječi lokalnoga prosjaka, predvođeni mladom Selenom turisti odlučuju otvoriti vrata i prenoćiti u njoj…

 

 

James Bond: The Kiss Of Soyrus

Nagrade: /

5’30 minuta

 

Tajni agent 007, u vječnoj misiji protiv zla, nalazi se u vrlo neugodnoj situaciji. Naime, zlotvor Soyrus nadomak je postizanju svog cilja – sijanje tuge diljem planete. Oči u oči, hoće li moći, i ovog puta stat’ na kraj zloći? Nakon desetljeća stagnacije i suhoparnih izdanja, franšiza o popularnom tajnom agentu napokon je dobila zasluženo osvježenje.

 


 

 

Ulaz je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

http://bit.ly/VFFuFFFuPFTu

Meeting ID: 521 950 1568

Passcode: 103854

 

 

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

Autor u gostima: Igor Bezinović

Zadovoljstvo nam je ovog četvrtka, 25. ožujka s početkom u 20 sati ugostiti aktivistu, redatelja i filmskog pedagoga Igora Bezinovića koji će o svojim klubaškim početcima, fakultetima, nagradama, svom filmskom stvaranju i blogu Lavandin razgovarati s okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice ( Stiglicheva 12 ) te sa Zoom publikom.

 

Također ćemo prikazati i zajednički komentirati pet njegovih filmova.

 

Razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/PFTaugIB

Meeting ID: 818 5650 2144

Passcode: 719496

 

IGOR BEZINOVIĆ

Rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Filmom se bavi profesionalno i amaterski. Režirao je filmove Blokada (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2012.), Veruda (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2015.) i Kratki izlet (Velika zlatna arena za najbolji hrvatski dugometražni igrani film u 2017.), kao i niz kratkih filmova raznih vrsta i trajanja. Njegov je rad bio međunarodno prikazivan na festivalima i događanjima kao što su IFF Rotterdam, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, CPH:DOX, Kurzfilmtage Winterthur, Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Bijenale arhitekture u Veneciji (s Hrvoslavom Brkušić za Pulsku grupu), Museum of the Moving Image i Guanajuato IFF.

 

 

 

PROGRAM:

 

Nepovratno

2009., dokumentarni, 17 min., Restart

Fragmenti želja, stavova i svjetonazora trojice skupljača boca u Zagrebu. Na dnevnoj sakupljačkoj ruti skupljamo boce i impresije.

 

Snimatelji: Đuro Gavran, Jadranko Marjanović

Montažer: Martin Semenčić

Glazba: Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Damir Kvesić – Kramasonik studio

Dizajner zvuka i mikser: Ivan Mihoci

Izvršni producenti: Saša Balent, Tin Žanić

Producent: Oliver Sertić

 

 

Samoupravni film

2012., dokumentarni, 8 min., Restart

U lipnju 2011. godine radnici brodogradilišta u Malom Lošinju su tijekom dva tjedna snimali svoju radnu svakodnevicu u sklopu Škver Art Festivala. Povodom rasprave o brodogradnji kao hrvatskoj strateškoj nacionalnoj industriji, montirali smo radničke snimke u participativni osmominutni film nazvan Samoupravni film.

 

Snimatelji: Mladen Mihailović, Igor Toić, Izidor Volpato

Montažerka: Iva Mrkić

Producenti: Oliver Sertić, Vanja Jambrović

Izvršna producentica: Dunja Janković

Slikarica: Anna Ehrlemark

Hvala: Josip Bolonić, Jovica Lončar

 

 

Čekanje

2014., dokumentarni, 3 min.

Radnici koji štrajkaju zbog neisplaćenih plaća i turisti koji su zbog štrajka prisiljeni čekati u koloni. Vrhunac je turističke sezone. Krčki most, Hrvatska. 16. kolovoza 2012. godine.

 

Redatelj, snimatelj i montažer: Igor Bezinović

 

 

Od Kršana do Peroja

2015., dokumentarni, 6 min. HRT

Film nadahnut Istarskim bordelom muza Drage Orlića, veselim štivom izniklim iz narodnih korijena.

 

Snimatelj: Danko Vučinović

Montažer: Ivor Ivezić

Snimatelj zvuka: Filip Ledinščak

Producent: Davor Kanjir

 

 

Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio

2020., animirano-dokumentarno-igrani, 19 min., Bonobostudio

Zoki slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju. Detaljnim istraživanjem odbačenog predmeta odajemo počast slučajnosti i mašti.

 

Režija i scenarij: Igor Bezinović, Ivana Pipal

Animacija: Ivana Pipal

Kamera: Ivan Slipčević

Montaža: Maida Srabović

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Glazba: Hrvoje Nikšić

Uloge: Đorđe Branković, Petra Zlonoga

Producentica: Vanja Andrijević

 

———————————-

Ulaz je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

http://bit.ly/PFTaugIB

Meeting ID: 818 5650 2144

Passcode: 719496

 

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

Pages:1234567...106»