5. Production in i Škola animiranog filma na 8. PorečDox-u

Do petka, 19. listopada u 12 sati traju upisi u dvije besplatne vikend radionice Pulske filmske tvornice koje se održavaju u sklopu 8. PorečDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

 

Production In – radionica namijenjena prije svega srednjoškolcima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana – od ideje do realizacije. Na ovoj intenzivnoj radionici, koja će se održati od 19. do 21. listopada, desetak će autora realizirati svoj film. Radionica se sastoji od tri dijela –  razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Poreštine – srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, putopiscima, skejterima i svima ostalima sa i bez prethodnog iskustva rada s kamerama i montažom, ali sa iskustvom stvaranja i realizacije ideje u bilo kojem mediju. Radionica počinje obaveznim sastankom u petak, 19. listopada u 15 sati.

PRIJAVE: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/prijave/prijava-na-5-production-in/

Broj mjesta ograničen je na 10 polaznika!

 

Škola animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinhronizacija, montaža te konačno – projekcija animiranog filma na zatvaranju festivala. Ova mala Škola animiranog filma održat će se od 19. do 21. listopada, svakim danom od 17 do 20 sati.

PRIJAVE:   http://www.pulskafilmskatvornica.hr/prijave/prijava-na-skolu-animiranog-filma/

Broj mjesta ograničen je na 15 polaznika!

 

Voditelji radionica su producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac, redatelj i scenarist Tomo Zidić, montažer i snimatelj Michele Bulešić, redateljica i montažerka Dorotea Cerin te izvršna producentica i redateljica Sanda Letonja-Marjanović.

 

Organizatori radionica su Pučko otvoreno učilište Poreč, 8. PorečDox i Pulska filmska tvornica.

 

Školu animiranog filma i 5. Production in financijski je podržao Hrvatski audiovizualni centar.

 

Radionice u realizirane u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom – Agenzia culturale Istriana IKA)

Dario Juričan: Gazda

Ovog četvrtka, 18. listopada u 20 sat u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je dokumentarac Gazda redatelja i producenta Darija Juričana. Tri godine trajalo je istraživanje i snimanje ovog filma koji zorno prikazano bujanje Agrokora i povezanost Ivice Todorića s bankarskim i političkim krugovima. Proces stvaranja filma putem videoveze predstaviti će sam autor, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Ulaz je slobodan.

 

 

Ljudevit Juričan, autorov otac, 40 je godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem. Srednju školu obojica su završili u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976. – Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Daria. Dario je želio napraviti intervju s očevim poslodavcem, ali on to nije htio, pa je Dario odlučio sam saznati odgovore na pitanja koja su ga zanimala…

 

 

Dario Juričan:Gazda

Hrvatska, 2016., 80′

Scenarij: Zvonimir Tivon

Kamera: Zvonimir Tivon, Dario Juričan, Marko Lukini, M. B., M. J.

Montaža: Sandra Mitić

Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec

Producent: Dario Juričan

Produkcija: Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo (HRCIN)

Koprodukcija: Blank

 

 

Dario Juričan rođen je 1976. u Zagrebu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i germanistiku. Na London Film Academy završio Filmmaking. Radi kao redatelj i producent u Blank_filmskom inkubatoru, www.blankzg.hr.

Pokretač filmskih magazina Filmonaut i Point Blank. Sudjelovao na Berlinale Talent Campusu. S filmom Imaš ti neku priču bio u konkurenciji Locarno film festivala, 2012. Nagrađen za najbolji scenarij za film I,J,K,L na Danima hrvatskog filma, 2012. Nakon filma Gazda, 2018. režira i producira nastavak filma Gazda:početak.

 

https://vimeo.com/ondemand/gazda

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Film “Tvornica je naša” i tribina

U petak 12. listopada s početkom u 18 sati, u klubu Uljanik pogledajte dokumentarni film Vedrane Pribačić o preuzimanju tvornice ITAS iz Ivanca od strane radnika Tvornica je naša! Nakon projekcije uslijediti će razgovor s ključnim akterima ovog uspješnog primjera radničkog dioničarstva koji će se pokušati povezati s aktualnom situacijom u pulskom brodogradilištu.

 

 

Dokumentarac govori o grupi od 200 metalaca iz Ivanečke tvornice alatnih strojeva, uviđajući smjer u kojem ide privatizacija njihove do tada profitabilne i prije svega voljene tvornice, nakon štrajkova i prosvjeda na koje nitko nije obratio pažnju, zaključili su da se tvornica brani iznutra. Izbacili su fizički nove vlasnike na cestu, zabranili im ulazak u tvornicu zauvijek, organizirali straže i štrajk glađu do ispunjenja uvjeta, poslali lopove na sudove i uspjeli otkupiti tvornicu u sto postotnom vlasništvu. Danas posluju s pet stranih tržišta, plaće su redovite, a funkcioniraju na principu radničkog dioničarstva.

 

Vedrana Pribačić: Tvornica je naša!, 2016., 45’ Hrvatska

Redateljica i scenaristica: Vedrana Pribačić

Snimatelj: Mario Marko Krce

Zvuk: Daniel Golem

Montažerka: Ema Carić

Producentica: Ana Radečić

Produkcija: Manevar, HRT

 

Sudionici tribine koju će moderirati Goran Matić su radnik i mentor mladim radnicima te predsjednik Upravnog odbora ITAS-a Dragutin Varga,  predsjednik Regionalnog idustrijskog sindikata RIS koji je imao ključnu ulogu u preuzimanju tvornice ITAS Siniša Miličić te uljanikov radnik i član Stožera za obranu brodogradnje Uljanik Samir Hadžić.

 

Organizatori su Inicijativa za obranu Uljanika, Movie Activism, Pulska filmska tvornica i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik.

 

Počinje 14. Škola filma

Javnim predavanjem Zorka Sirotića o umjećima scenaristike u Klubu PFT-a u petak 5. listopada u 18 sati počinje 14. Škola filma. Ovu besplatnu školu filma namjenjenu srednjoškolcima voditi će redatelj i filmski pedagog Zorko Sirotić, snimatelj i montažer Martin Šatović, producent i montažer Marko Zdravković-Kunac te montažer i snimatelj Michele Bulešić.

 

U prvom dijelu Škole, kroz dvije vikend radinice polaznici će razvijati ideju i scenariji, učiti filmska izražajna sredstva i filmsku režiju te predprodukciju.  Od 5. do 7. listopada Razvoj ideje i scenarij voditi će Zorko Sirotić, a od 12. do 14. listopada radionicu Filmskih izražajnih sredstava i predprodukcije voditi će Marko Zdravković-Kunac. Cilj je da svaki polaznik ima log line, sinopsis, redateljski treatment te predprodukcijski plan ili točnije, da je spreman za drugi dio Škole – produkciju.

 

Drugi dio Škole počinje u petak 02. studenog u 18 sati, a trajati će do četvrtka 15. studenog. Raditi će se u popodnevnim terminima, u skladu sa drugim obavezama polaznika. U navedenom periodu dvije ekipe predavača voditi će četrnaest polaznika kroz snimanje i montiranje te obradu slike i zvuka. Svaki polaznik će realizirati svoj kratki film.

 

Zainteresirani srednjoškolci moraju ispuniti prijavnicu koja se nalazi ovdje te navesti ideju za film ili napisati kratki sinopsis, odnosno nekoliko rečenica o priči koju namjeravaju snimiti.

 

Pulska filmska tvornica organizira Školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, a uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja te Grada Pule.

 

 

Dodatne informacije moguće je dobiti putem maila pulskafilmskatvornica@gmail.com i broja mobitela 095 55 818 53.

 

BIOGRAFIJE VODITELJA:

 

Zorko Sirotić član je Kinokluba Zagreb od 2000. godine. Autor je više igranih, dokumentarnih, namjenskih i eksperimentalnih filmova prikazivanih na domaćim i inozemnim festivalima, te na televiziji. Od 2013. do 2015. radio je kao televizijski snimatelj. Od 2015. godine mentorira filmsku radionicu na festivalu “7 dana stvaranja” u Pazinu, a iste godine postaje i voditelj Inspiration Foruma na Jihlava International Documentary Film Festivalu u Češkoj. Studira filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Tvorac je underground talk showa  “Sudnji dan” i emisije “Val razuma” na Radio Studentu. Dugi niz godina bio je stalni suradnik dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja “Zarez”. 2016. godine postaje programski direktor revije hrvatskog kratkog filma “Kratki na brzinu”.

 

Martin Šatović apsolvent je snimanja na ADU. S Lukom Lovrenčićem snimio je srednjemetražni televizijski dokumentarac „Tri za deset“. Također, snimao je brojne studentske filmove u sklopu Akademije, a bio je i direktor fotografije na filmu „Povratak“ Filipa Herakovića. Na Špancirfestu je vodio radionicu „Filmsko kazalište“, na festivalu Vizura otoka bio je asistent voditelju radionice „One Take“, dok je u Školi medijske kulture „Ante Peterlić“ bio asistent na Radionici snimanja.  Do sada je imao jednu samostalnu izložbu fotografija i sudjelovao na dvjema grupnim.

 

Marko Zdravković-Kunac studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu. Kasnih 90′ koordinira i vodi programa Autonomne tvornice kulture Attack, osniva Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) te je jedan od osnivača i prvi predsjednik Fantastično dobre institucije – Fade In. Kao producent i novinar Fade In-a realizirao je preko 150 reportaža za HRT-ovu emisiju „Dobro Jutro, Hrvatska“, producirao je TV-serijal „Treći sektor“ , koproducirao s udrugom B.a.B.e. dokumentarni film „Iskrivljeni odrazi“ Tatjane Božić te niz kratkih promotivnih filmova. Također, radio je kao profesionalni montažer u raznim studijima te na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. je osmislio i pokrenuo Pulsku filmsku tvornicu unutar koje je do sada vodio više od 30 različitih radionica i producirao preko stotinjak filmova.

 

Michele Bulešić studira na univerzitetu u Trstu Università degli studi di Trieste smjer Marketing and Innovation, gdje je počeo gajiti interes prema filmu. Unazad šet godina snima i montira longboard/skate videa. Na 12. Školi filma Pulske filmske tvornice po prvi puta postaje autor kratkometražnog filma “Gorenje”. U sklopu Pulske filmske tvornice snima i montira brojne filmove kao što su dokumentarni autorski film „Knjižnica“ te “Vrt leptira” iz dokumentarnog ciklusa Istarske štorije.
 

Pages:1234567...84»