Premijera filmova 13. Istarskog production in-a na Vodnjan film festivalu u Fažani film festivalu

Vodnjan film festival u Fažani film festival je (među)narodni filmski festival posvećen ne-konvencionalnim načinima i praksama filmskoga stvaralaštva. Naglasak je stavljen na nezavisnoj filmskoj produkciji, koja nadilazi ustaljene okvire kinematografije i ne uklapa se u standardizirane filmsko-festivalske obrasce.

 

 

Četvrti Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF) održat će se u petak, 1. rujna 2023. s početkom u 19 sati, u šumici ispred bivše kasarne u Fažani.

 

U ovogodišnjem jubilarnom izdanju festivala, za prestižne Zlatne strijele natječe se 15 filmova različitih žanrova i formata, od igranih, preko dokumentarnih, do eksperimentalnih i animiranih. Tradicionalno, Zlatne strijele dodjeljuju festivalska publika i stručni žiri, koji ove godine čine Mladen Lučić Luc, Romina Tonković, Davor Sanvincenti, Sana Perić i Darko Pekica. Program upotpunjuju standardna Glazbena sekcija festivala (GSF) i posebna nagradna lutrija za publiku.

 

Na ovogodišnjem VFF u FFF-u premijerno će se prikazati čak četiri filma Pulske filmske tvornice nastala na 13. Istarskom production in-u koji je održan u suradnji s Novim vodnjanskim filmskim valom od 26. do 29. srpnja 2023.

 

Na 13. Pi-u polaznici su kolektivno stvarali filmove u poznatoj record – pause tehnici snimanja koja podrazumijeva sljedeći recept: snimi kadar, pauziraj snimanje i nastavi snimati drugi. Tako nastali film je automatski montiran, a u njega se ne mogu postprodukcijski ubacivati specijalni efekti niti muzika! Polaznicima su na raspolaganju bili brojni kostimi, rekviziti, rasvjetna tijela, tkanine, alati i drugi materijali za inspiraciju i improvizaciju.

 

U konkurenciju su ušli filmovi Operacija Horvat, The Semple i Čovjek Boom, a u off programu će se prikazati Esmeralda i bijeg iz zlatnog kaveza.

 


Autorska grupa PFT: Operacija Horvat
Trajanje: 8:23

 

Uloge: Eduard Hemar, Marko Zdravković-Kunac, Mia Zdravković-Kunac, Sanda Letonja-Marjanović

 

Kamera: Mia Zdravković-Kunac, Sanda Letonja-Marjanović

 

PFF i NVFV: The Semple
Trajanje: 5:20

 

Uloge: Marko Zdravković Kunac, Mia Zdravković Kunac, Jordi Faris, Eduard Hemar, Masimo Paris, Sanda Letonja-Marjanović, Michele Bulešić, Edi Smoljan, Eric Ušić

 

Kamera: Teo Morosin

 

 

PFF i NVFV: Čovjek Boom
Trajanje: 6:44

 

Uloge: Marko Zdravković Kunac, Eric Ušić, Eduard Hemar, Sanda Letonja-Marjanović, Mia Zdravković-Kunac, Masimo Paris

 

Kamera: Teo Morosin

 

 

Autorska grupa PFT: Esmeralda i bijeg iz zlatnog kaveza
Trajanje: 6:05

 

Uloge: Marko Zdravković-Kunac, Silvio Belušić, Sanda Letonja-Marjanović, Toma Zidić, Eduard Hemar, Mia Zdravković-Kunac, Zoran Mitanovski

 

Kamera: Masimo Paris

 

 

13. Production in održavao se unutar projekta Production in –turneja.

 

Edukacijsko-voditeljski tim 13. Pi-a su Eric Ušić, Michele Bulešić, Oleg Morović, Teo Morosin, Marino Morosin, Edi Smoljan, Jordi Faris, Mario Papić, Sanda Letonja-Marjanović i Marko Zdravković-Kunac.

 

Partneri 13. Production In-a su Medvid Produkcija i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podupiru Istarska županijaHrvatski audiovizualni centarGrad Pula, Zaklada Kultura nova.

 

THANK YOU FOREVER ! ! !

Otvoreno pulsko izdanje 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

Nakon varaždinskog dijela Škole koji je održan od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održava u Puli od 28. kolovoza do 1. rujna 2023. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama i novim polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.

 

Svečano je otvorenje održano u pulskom kinu Valli u ponedjeljak, 28. kolovoza. Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš, a zatim i tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović, koje su zajednički zahvalile svima na dolasku i odazivu.

„Već 25 godina kontinuirano ulažemo u učitelje, profesore, stručne suradnike, odgajatelje, ali i sve zaljubljenike u medije i film te smo izrazito sretni što ovih 25 godina imamo priliku proslaviti u Puli, u pravom filmskom gradu. Uz to, slavimo i 60 godina rada Hrvatskog filmskog saveza“, izjavila je Aćimović. Obratila se i svim novim polaznicima te im je poželjela ugodan, učinkovit i uspješan rad te je zahvalila svim partnerima i pokroviteljima.

 

 

Zatim se publici obratio Marko Zdravković-Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice, suorganizatorice Škole. Iznimno smo sretni što je Škola konačno stigla u Puli i Istru, pogotovo radi naših članova i sugrađana. Mnogi od njih su iznimno zainteresirani za filmsku i medijsku pismenost, vraćaju se u Pulsku filmsku tvornicu ili dijele svoja znanja u osnovnim i srednjim školama“, komentirao je Zdravković-Kunac. Ovdje imamo stvarno fantastične profesore i mentore, aktivne umjetnike u svom području, što je velika prednost Škole. Želim vam svima uspješan rad!”, zaključio je.

 

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med., u ime Grada pozdravila je sve prisutne: Ponajprije želim čestitati 25 godina održavanja Škole. Osobno smatram da je ulaganje u profesore, nastavnike, pedagoge i stručne suradnike zapravo ulaganje u nove generacije djece i mladih. Naš grad je grad filma i dugi niz godina se svakog srpnja održava najveći i najvažniji događaj filmske industrije na ovim područjima. Sa Školom medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” naš će grad postati pravi filmski grad, ne samo tijekom ljeta, već i kroz cijelu kalendarsku godinu. Želim da iz Škole izađete obogaćeni novim znanjem, dozom kreativnosti i inspiracijom”, izjavila je Močenić.

 

 

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, također je izrazio svoje zadovoljstvo dolaskom Škole u Pulu: Ako ništa drugo, onda zato što je moj nekadašnji profesor, dr. Ante Peterlić, bio vezan za Pulu i vjerujem da bi i njemu bilo jako drago što je Škola nakon četvrt stoljeća došla ovdje. Vjerujemo da će uz pomoć Pulske filmske tvornice doći do razvitka video i filmskih grupa u osnovnim i srednjim školama u županiji. To je ono što mladim generacijama nedostaje te se stoga nadamo da će se Škola ovdje i dalje razvijati”, zaključio je Torbica.

 

 

Radionice i seminare pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola, ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji.

 

U nastavku ih očekuje pet dana intenzivne edukacije i praktičnog rada kroz seminarski stupanj kojeg vode dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont. kao i 3 radionice: kamera i snimanje pod vodstvom akademske filmske snimateljice Dinke Radonić i dr. sc. Ivana Rajkovića, animirani film voditeljice Škole animiranog filma Čakovec Jasminke Bijelić Ljubić, mag. inf. / educ. i hibridni film voditelja Marinka Marinkića, filmskog snimatelja.

 

Škola se ubraja među 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske unije. Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli

 

Otvorenje je završilo početkom seminarskog programa u Kinu Valli i radioničkog programa u Zajednici tehničke kulture Pula.

__

 

Pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i suorganizatora Pulske filmske tvornice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja,  Agencije za elektroničke medije, Grada Pule i Zaklade “Kultura Nova”, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a.

 

Partneri su Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula.

 

Program se održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

__

 

Tekst i fotografije: Hrvatski filmski savez

Počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli!

Svečanim otvaranjem u ponedjeljak, 28. kolovoza u 10 sati u Kinu Valli, počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli!

 

Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije prema izvješću Europske komisije.

 

Ova platforma za edukaciju iz filmske umjetnosti stručnog školskog osoblja, studenata, učenika i zainteresiranih građana ove se godine održava na dvije lokacije: u Varaždinu i u Puli.

 

Svečana prezentacija i zatvaranje varaždinskog dijela 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”

 

Nakon varaždinskog dijela Škole koji se održavao od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održava u Puli. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama te polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske. 

 

U Puli će se od 28. kolovoza do 1. rujna održat četiri programa za preko 50 prijavljenih polaznika: 

 

Seminarski program, Kino Valli, Giardini 1a 

 

Kamera i snimanje, Uspon Franje Glavinića 1, Zajednica tehničke kulture Pula

 

Animirani film, Uspon Franje Glavinića 1,  Zajednica tehničke kulture Pula

 

Dokumentarni i eksperimentalni (hibridni) film, Uspon Franje Glavinića 3, Znanstveni vrt, Zajednica tehničke kulture Pula

 

Nakon 25 godina njegovanja kontinuiteta u radu, uz proširivanje i prilagođavanje radioničkih sadržaja i uvođenje seminarskih programa Škola broji preko 3.000 polaznika. Svakim novim izdanjem obuhvaćeno je čak 90 sati programa, a dokaz uspješnosti Škole je sve veći broj odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u programu Škole, škola te filmskih družina koje rade s djecom i mladima u području medijske i filmske kulture.

 

Najopširniji je to izvaninstitucionalni filmski obrazovni program Hrvatskoga filmskog saveza te vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima te je iz godine u godinu verificiran od Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

__

 

Školu organizira Hrvatski filmski savez u suorganizaciji Pulske filmske tvornice.

 

Partneri 25. Škola medijske kulture u Puli su  Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula.

__

25. Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije i Grad Pula.

Prijave na 13. Istarski production in: VFF u FFF u PFT-u

Pulska filmska tvornica (PFT) i Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFF u FFF) pozivaju sve zainteresirane pojedince i timove s područja Istre da se prijave na prvi dio 13. maratona izrade kratkog filma Production In, koji će se održati  26. i 27. srpnja u Klubu Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12, Pula.

 

 

Production In je besplatna radionica namijenjena svima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u dobroj atmosferi praktičnog rada – od ideje do realizacije. Polaznici će stvarati filmove u poznatoj record – pause tehnici snimanja koja podrazumijeva sljedeći recept: snimi kadar, pauziraj snimanje i nastavi snimati drugi. Klikom na opciju stop, snimanje prestaje i nije moguće nastaviti nizati nove scene, a sve ono što je dotad snimljeno uređaj automatski montira u jedan cjeloviti kratki film. Na raspolaganju su im brojni kostimi, rekviziti, rasvjetna tijela, tkanine, alati i drugi materijali za inspiraciju i improvizaciju.

 

Uvodno predavanje počinje u srijedu, 26. srpnja u 10 sati. Tada će mentori približiti kreativne potencijale record – pause produkcije te ukazati na dramaturške, glumačke, snimateljske, scenografske i druge mogućnosti. Kako postprodukcija i naknadna intervencija u materijal nije dopuštena u record – pause tehnici snimanja mentori će se specijalno osvrnuti i na brojna rješenja stavljanja glazbe u film te specijalne efekte.

 

Nakon razrade ideje, podjele uloga i rješavanje kostimografije i scenografije mentori i polaznici prvog dana radionice krenuti će u grupnu realizaciju jednog filma u navedenoj tehnici.

 

Prijaviti se mogu pojedinci i timovi, broj realiziranih filmova je neograničen, a nakon prvog dijela radionice sljedećih tjedan dana prijavljeni će pomoću mentora moći nastaviti realizirati svoje nove filmove imajući na raspolaganju prostor, rasvjetu, razglas, kostime i rekvizite Pulske filmske tvornice.

 

Svi realizirani filmovi automatizmom ulaze u predselekciju za Vodnjan film festival u Fažana film festival 2023., koji će se već četvrtu godinu održati u rujnu kao jedan od najznačajnijih svjetskih međunarodnih filmskih festivala posvećenih nekonvencionalnim načinima i praksama filmskoga stvaralaštva.

 

13. Production in održava se unutar projekta Production in –Istarska turneja.

 

Prijave za Production In  otvorene su do 10 sata ove srijede, 26. srpnja 2023. godine, a  prijavnica se nalazi na bit.ly/prijavnica13

 

Svim polaznicima izvan Pule osiguran je jednodnevni smještaj i prehrana za vrijeme prvog dijela 13. Pi-a!

 

Edukacijsko-voditeljski tim 13. Pi-a: Eric Ušić, Michele Bulešić, Oleg Morović, Teo Morosin, Marino Morosin, Edi Smoljan, Jordi Faris, Mario Papić, Sanda Letonja-Marjanović i Marko Zdravković-Kunac.

 

Partneri 13. Production In-a su Medvid Produkcija i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podupiru Istarska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, i Zaklada Kultura nova.

 

THANK YOU FOREVER ! ! !

Pages:1234567...128»