Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a

Ovog petka, 14. lipnja s početkom u 21 sati u Klubu Pulske filmske tvornice sa zadovoljstvom predstavljamo program 26. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” koja gostuje u Puli od 26. do 30. kolovoza 2024.

Prije projekcije sedam kratkometražnih filmova koji su nastali na prošlogodišnjim radionicama 25. ŠMK u Varaždinu i Puli, ovogodišnji bogati program i brojne radionice predstavit će predsjednica Savjeta škole medijske kulture dr. sc. Jelena Modrić, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza dr. sc. Ana Đordić te voditelji i voditeljice pulskih radionica.

 

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati filmove i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka:

 

bit.ly/26ŠKMuKlubuPFT

Meeting ID: 817 5164 9015

Passcode: 369786

 

__

 

Škola medijske kulture je jedan od 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u RH i među 150 najvažnijih na razini EU, a u sklopu Škole o  filmu možete učiti, raspravljati i naučiti i to upravo od najvećih filmskih profesionalaca! Škola je mjesto dogradnje, usavršavanja ili tek prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

 

Petodnevna 26. Škola medijske kulture u Puli nudi čak osam programa i radionica: 

   1. Seminarski program (Filmska nastava)2. Radionicu za dokumentarni film

   2. Radionicu za igrani film

   3. Radionicu za animirani film

   4. Radionicu za eksperimentalni film

   5. Radionicu za kameru i snimanje

   6. Radionicu za glazbeni videospot

   7. Radionicu montaže

 

Stoga pozivamo na sudjelovanje u ovogodišnjim programima Škole sve ljubitelje filma, samostalne autore, kinoklubaše, profesore, odgajatelje, studente, članove udruga kao i sve koji žele učiti o filmu, usvojiti potrebne vještine za prenošenje znanja i raspravljati s najvećim filmskim profesionalcima.

 

Participacija za sudjelovanje na jednoj radionici Škole medijske kulture „dr. Ante Peterlić“ u gostima iznosi 40,00 eura.

 

Nastavnici i profesori na radionic se mogu prijaviti putem ETTAEDU-a, jer je 26. Škola medijske kulture u Puli verificirana kao stručni skup od strane Agencije za odgoj i obrazovanje.  Ovaj program odlično je usavršavanje za izvođenje nastavnih medijskih i izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama te idealan je za pokretanje budućih filmskih družina.

 

Rok za prijavu je do 25. lipnja.

 

26. Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli organizira Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Pulskom filmskom tvornicom, Kinom Valli i JU Pula Film Festival, a sve informacije i prijave nalaze se na sljedećoj poveznici: 

 

smk.hfs.hr/pula-2024

 

__

26. Školu medijske kulture financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Pula, Istarska županija i Agencija za elektroničke medije.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Otvorene prijave na 17. Production in

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane da se prijave na 17. maraton izrade kratkog filma Production In, koji će se održati od 21. do 23. lipnja 2024. u Klubu Pulske filmske tvornice.

 

 

Production In je besplatna radionica namijenjena svima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana – od ideje do realizacije. Polaznici će pod vodstvom iskusnih edukatora realizirati svoj film u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

 

Radionica se sastoji od tri dijela –  razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, Počinje se zajedničkim okupljanjem u Klubu PFT-a (Stiglicheva 12) u petak, 21. lipnja u 10 sati. Tada se zajednički razvijaju ideje te se stvara produkcijski plan snimanja i montaže – vremenski prilagođen svim polaznicima. Tri su snimateljska tima te šest montaža na raspolaganju. Mentori su na prisutni u montažama i na terenu 24 sata, ali svaki polaznik ima do 6 sata snimanja i 12 sati montaže.

 

Voditelji radionice su filmska autorica i organizatorica Sanda Letonja-Marjanović,  redatelji i snimatelji Mario Papić i Alan Stanković, redatelj i filmski pedagog Zorko Sirotić, redatelj i montažer Josip Visković te producent i montažer Marko Zdravković-Kunac.

 

Sudjelovanje je ograničeno na devet polaznika koji će na Production In-u napraviti vlastiti kratki dokumentarni, igrani ili eksperimentalni film. Polaznici mogu na Production in sudjelovati sa svojim autorsko – realizacijskim timom ( snimatelji, montažeri, glumci,…)

 

Prijave za 17. Production in  otvorene su do 19. lipnja 2024. do 24 sata, a prijavnica se nalazi na ovoj poveznici bit.ly/prijavnica17Pi

 

Partneri 17. Production in-a su MedVid produkcija Hrvatski filmski savez.

 

17. Production in financijski podupiru Grad PulaHrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

 

Jeffery Perkins i Fluxus u Klubu PFTa

Ovoga ponedjeljka, 3. lipnja s početkom u 21 sati u Pulskoj filmskoj tvornici projekcija je filma George: The Story of George Maciunas and Fluxus u kojemu vizualni umjetnik i filmski redatelj Jeffrey Perkins prikazuje nevjerojatan život i rad utemeljitelja radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća – Fluxusa.

 

Nakon gostovanja u Splitu i Zagrebu projekciji u Puli će biti nazočan i redatelj Jeffrey Perkins s kojim će razgovor voditi Zorko Sirotić i Janka Vukmir.

 

Janka Vukmir, Jeffrey Perkins i Zorko Sirotić u Kinoteci Zlata vrata, Split.

 

__

 

George Maciunas [Jurgis Mačiunas] (1931-1978) bio je utemeljitelj Fluxusa, radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća. Film prati kako je ikonoklastični polihistor rođen u Litvi okupio međunarodnu mrežu umjetnika, glazbenika i pjesnika koji su provocirali društvene i političke promjene kroz performanse, ready-madee i umjetnička djela usmjerena na rušenje granica između umjetnosti i života. Od razvoja prvih potkrovlja u vlasništvu umjetnika u SoHou u New Yorku do pokušaja da ostvari utopističko društvo na pustom otoku u Karibima, Maciunas je bio beskompromisni vizionar s buntovnim smislom za humor. Ono što se pojavljuje u filmu je kaleidoskopski, često kontradiktoran, ali uvijek razotkrivajući portret Maciunasovog hrabrog i tragičnog života. S intervjuima s više od trideset umjetnika i znanstvenika, uključujući Yoko Ono, Jonasa Mekasa i Nam June Paika, film govori o Maciunasovoj živahnoj osobnosti…

John Lennon i Yoko Ono ispred Maciunasovog rada SAD-a je premašio sve rekorde genocida! , 1970.

 

__

 

Jeffrey Perkins je vizualni umjetnik/filmski redatelj. Dok je služio u američkim zračnim snagama stacioniranim u Tokiju, upoznao je Yoko Ono i njezinog supruga Anthonyja Coxa. Kroz vrijeme provedeno s njima, bio je izložen djelima Cagea, Duchampa, LaMontea Younga i drugih, te je počeo sudjelovati u događanjima, nastupima i koncertima. Godine 1967. preselio se u LA i počeo se pojavljivati na festivalima performansa, prvenstveno na UCLA, koje su organizirali Joseph Byrd & Fredrich Liberman. Suosnivač je „Single Wing Turquoise Bird“, multimedijske grupe koja je radila Light Showove za Velvet Underground, Grateful Dead i Dr. Johna, da spomenemo samo neke. Jeff se upoznao sa slikarom Samom Francisom koji je postao glavni pokrovitelj grupe; također je u to vrijeme počeo i snimati Sama Francisa, te objavio o njemu film 2008. godine. Nastavio je raditi na vlastitim projektima, izlagao je i nastupao s Terryjem Jenningsom, Angusom MacLiseom i Peterom Maysom. Godine 1981. Jeff se vratio u NYC i počeo izlagati u galeriji Emily Harvey. Njegov rad „Stup“ bio je izložen na Venecijanskom bijenalu 1992. godine. Njegov projekt „Movies for the Blind“ sastoji se od audio zapisa razgovora i intervjua s putnicima u njujorškom taksiju koji je vozio.

Perkins, kojeg je Nam June Paik opisao kao „Fluxusovog autsajdera/underdoga“, poput Maciunasa, preuzeo je mnoge uloge. Nakon što je više od pet desetljeća radio u relativnoj nepoznatosti, 1960-ih je surađivao (i ostat će blizak) s mnogim umjetnicima Fluxusa (uključujući Yoko Ono, Alison Knowles i samog Georgea Maciunasa).Od 1986. je povezan s Anthology Film Archives u New Yorku. Trenutačno radi na filmu o Henry Flyntu.

__

 

George: The Story of George Maciunas and Fluxus, 2018.

Redatelj i scenarist, producent: Jeffrey Perkins; 123′, SAD

film se prikazuje na engleskom jeziku

Montažer + pokretna grafika: Jessie Stead

Izvršni producent: Josef Bogdanovic

Suradnici producenata: Jonas Mekas, Cassidy Petrazzi

Voditelj produkcije i pomoćnik redatelja: Liz Dautzenberg

__

 

Projekcije:

Split ⇒ Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova,  27. svibnja 2024. u 20.00 sati 

Zagreb ⇒MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17 – 29. svibnja 2024. u 19.00 sati

Pula ⇒ Pulska filmska tvornica, Alfreda Stiglicha 12 – 3. lipnja 2024. u 21.00 sat

__

 

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu, gdje 2000. postaje članom Kinokluba Zagreb, 2004. završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2018. Akademiju dramske umjetnosti (filmska i TV režija, usmjerenje: dok. film). Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Tvorac je underground talk showa „Sudnji dan“ (2013.) u Kinoklubu Zagreb, kao i emisije „Val razuma“(2015.) na Radio Studentu. 2022. postaje predstavnikom njujorške organizacije The Film-Makers’ Cooperative/New American Cinema Group (NACG) za zemlje bivše Jugoslavije. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.

 

__

 

Janka Vukmir je povjesničarka umjetnosti, kustosica i likovna kritičarka iz Zagreba. Suosnivačica je i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost (1998.). Bila je zamjenica direktora (1993. – 1996.) i direktorica (1996. – 1998.) Soros Centra za suvremenu umjetnost – Zagreb. Organizatorica je niza projekta, inicijativa i događanja na području suvremene likovne umjetnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu, u suradnji s raznim organizacijama, ili kao neovisna kustosica. Urednica je i autorica u niza knjiga i publikacija. Suosnivačica je Nagrade Radoslav Putar (2002.) Bila je izvršna direktorica ZGRAF 10 (2008.) suosnivačica i predsjednica HNN – Hrvatski neovisni nakladnici. Na području kulturnog menadžmenta surađivala u više programa Europske kulturne Fondacije, i Grada Zagreba, i kao predavač (na zamjeni) na kolegiju Kulturni menadžment, na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pokrenula je projekt Transkripcije dnevnika Julija Knifera. Trenutačno radi na istraživanju prvog happeninga u javnom prostoru u Zagrebu. 

__

 

Program su omogućili: Trust for Mutual Understanding, New York i Grad Zagreb

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

Autor u gostima: Marko Bičanić

Ovog petka, 31. svibnja s početkom u 21 sati sa zadovoljstvom predstavljamo redatelja i filmskog pedagoga Marko Bičanića te presjek njegovog rada kroz projekciju tri njegova nagrađivana filma i predstavljanje dva zapažena web serijala.

Prije projekcije s autorom će putem videolinka o njegovim filmskim počecima, poetikama, studiranju na Akademiji, vođenju filmskih radionica za srednjoškolce, kreativnim ulogama u svojim i drugim filmskim projektima, bogatom festivalskom iskustvu te bezbudžetnim webserijama razgovarat producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

Poslije projekcije autor će odgovarati na pitanja publike o pogledanim filmovima.

__

 

Marko Bičanić rođen je 1999. u Zagrebu. Od 2013. član je Blank_filmskog inkubatora u okviru kojeg je režirao, snimao i montirao niz filmova za djecu i mlade. Na raznovrsnim projektima radio je kao redatelj, scenarist, snimatelj, montažer i glumac.

Sa snimanja webserije Videobox.

 

Srednjoškolskim filmom kojeg je režirao s Karlom Vorihom, “Hana, Hano, Hanice” sudjelovao je na mnogim festivalima za djecu i mlade. Valja izdvojiti da se 2016. film natjecao u službenoj kratkometražnoj konkurenciji Pula film festivala, a na Dubrovnik film festivalu je nagrađen Grand Prixom te je 2017. osvojio nagradu internacionalne organizacije Youth Cinema Networka za najbolji film.

 

Od 2018. student je filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na diplomskom studiju Igrani film. Dokumentarne filmove “Imaš još nade za pobjedu” i “Još malo do nove godine” napravio je na prvoj i trećoj godini preddiplomskog studija.

 

“Imaš još nade za pobjedu” prikazan je na Danima hrvatskog filma i Motovun film festivalu te je osvojio Grand Prix na studentskom festivalu “FRKA” u Zagrebu.

 

“Još malo do nove godine”, sniman u vrijeme pandemije i potresa na Baniji, obišao je svijet nakon svjetske premijere u regionalnoj konkurenciji ZagrebDox 2021. Film je uvršten u konkurenciju u Los Angelesu na SEEfest, u Haagu na Eastern Neighbours film festivalu, u Beogradu na Beldocs i u Ljubljani na FEKK. Osvojio je drugu nagradu na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva 2021.

 

Marko je jedan od autora bezbudžetne webserije Videobox. To je humoristična serija o trojici prijatelja koji se snalaze u problemima svakodnevice mladenačkih urbanih života koja je krenula na zimu 2022. godine. Kanal je u međuvremenu na YouTubeu prikupio preko 200 tisuća pregleda, a zasad su napravljene četiri epizode. Videobox je 2024. bio nominiran za prestižnu medijsku nagradu – Večernjakovu ružu.

 

Marko trenutno radi na svojem idućem kratkom filmu i dugometražnom scenariju, vodi radionice za mladež u Blanku te studira na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

 

 

PROGRAM

trajanje: 83 minute

 

Marko Bičanić, Karlo Vorih: Hana, Hano, Hanice

Igrani, Blank_filmski inkubator, 2016., 12 min

Hana i njezino malo društvo voli ludovati. Oni su mlada trojka čije se prijateljstvo zasniva na međusobnom flertu, plitkim i površnim razgovorima. Ludilo traje sve dok jedne večeri njihovo bezbrižno tinejdžersko flertovanje ne preraste u nešto više, a to nije ljubav…

 

Marko Bičanić: Imaš još nade za pobjedu

Dokumentarni, ADU Zagreb, 2020., 15 min

Nakon što je njegovoj majci dijagnosticiran rak, sin se osvrće na svoje odrastanje i obitelj. Njezina je dvogodišnja borba prikazana kroz par značajnih i intimnih trenutaka koje je snimio sin.

 

Marko Bičanić: Još malo do Nove godine

Dokumentarni, ADU Zagreb, 2021., 18 min

Usprkos epidemiji trinaestogodišnji Mateo uživa na zimskim praznicima – igra se s prijateljima i stalno baca petarde iščekujući Novu godinu. Nekoliko dana prije samog dočeka idilu prekida razoran potres koji pogađa susjednu županiju.

 

Ured(i) EU – Epizoda 1: Klimatske promjene

Igrani, samostalna produkcija, 2020., 8 min

Serija “Ured(i) EU” se bavi životima 5 studenata kojima je pružena šansa od strane Europske unije da vode novoosnovani ured za mlade kako bi pronašli ideje kako angažirati mlade ljude oko EU prioriteta i vrijednosti.

 

Marko Bičanić, Karlo Vorih, Ivor Lapić, David Bakarić: VIDEOBOX – Epizoda 4  ‘Pseća posla’

Igrani, samostalna produkcija, 2023., 30 min

Serija prati živote trojice prijatelja – Ivora, Davida i Karla – dok se snalaze u ranim dvadesetima. Ivor i David rade u second-hand dućanu Videobox, a Karlo, koji živi kat iznad, je njihova najčešća mušterija koja nikada ništa ne kupuje. Dečkima će svakodnevicu prekinuti nestanak psa. Izgubio se maleni slatki maltezer, Floki. Karlo ima svoj sebični razlog zašto ga mora naći, a David će probati Ivoru dokazati jednu svoju suludu teoriju. Stvari se zakompliciraju kad krenu laži, ali će se istina vrlo brzo nanjuškati…

 

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

 

 

Pages:1234567...138»