Svjetski dan audiovizualne baštine

Ovu srijedu, 28. listopada u 19 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice obilježit će se Svjetski dan audiovizualne baštine besplatnom projekcijom deset filmova iz arhive Hrvatske kinoteke.

 

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

 

Klub Pulske filmske tvornice prikazat će deset kratkometražnih filmova u dva bloka. U prvom bloku (62′) prikazat će filmove 50ih, 60h i 80ih godina koji se tiču turizma i gospodarstva Istre. Drugi će blok (70′) obuhvaćati filmove tematike bolesti, cijepljenja, higijene i lijekova iz 29ih, 30ih i 60ih i 70ih godina.

 

 

Prvi blok: Gospodarstvo Istre
trajanje: 62 minute

 

Frano Vodopivec: Sunčani Jadran
Studio crtanog filma Zagreb film, 1965., dokumentarni/reklamni, 16′

 

Eduard Galić: Predvečerje
Studio crtanog filma Zagreb film, 1966., dokumentarni, 14′

 

Oto Zake: Digitron buje – sistemi tehničke zaštite
Jadran film, 1985., dokumentarni, 15′

 

Rudolf Sremec: Događaj u Raši
Jadran film, 1950., dokumentarni, 17′

 

 

 

Drug blok: Bolesti i zdravlje
trajanje: 70 minuta

 

Mladen Širola: Campek nevaljalac
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929., animirani, 8′

 

Mladen Širola: Spas male Zorice
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929., igrani, 17′

 

Pavao Štalter i Branko Ranitović: Maska crvene smrti
Zagreb film, Contemporary films/McGraw Hill,1969., animirani, 8′

 

Kamilo Brossler: Zašto cjepimo djecu
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1934., igrani, 20′

 

Nikša Fulgosi: Kako nastaje lijek
Zora film, 1961., obrazovno-dokumentarni, 14′ 09”

 

Zlatko Grgić: Gljiva
Studio crtanog filma Zagreb film, 1972., animirani, 1′

 

Obzirom na nove mjere (COVID-19), broj mjesta je ograničen pa se sve zainteresirane moli da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme. U slučaju velike zainteresiranosti, program će se u skorije vrijeme reprizirati.

—–

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

AUTORICA U GOSTIMA: NOEMI RIBIĆ

 

Klub pulske filmske tvornice program nastavlja s animiranim filmom i autoricom u gostima. U srijedu, 21. listopada u 20 sati prikazat ćemo tri filma mlade pulske autorice – Noemi Ribić. Nakon projekcija razgovarat ćemo s autoricom koja trenutno odrađuje praksu u Estoniji.

 

U Klubu će se prikazati tri kratkometražna filma, dva animirana i jedan igrani koji sadrži elemente animacije.

 

Moderatorica večeri je Dina Cvek. Ulaz na projekciju je besplatan.

 

Popis filmova:

Autorski film Odrasti u malo drvo (5’40”, 2019.)

Igrani film Saras intime betroelser (Sara’s Intimate Confessions) na kojemu je Noemi imala prilike raditi na razmjeni na Sveučilištu u Voldi, Norveška (22′, 2018.)

Diplomski projekt (4’40”, 2020.?) koji je još uvijek u fazi postprodukcije

 

Biografija autorice:

 

Noemi Ribić rođena je 8.10.1995. godine u Rijeci. U Puli je završila Opću gimnaziju 2014. godine te je upisala studij Animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na preddiplomskom studiju radila je u medijima animiranog i eksperimentalnog filma, performansa te stripa. Diplomski studij nastavila je na istom odsjeku te je 2018. godine jedan semestar provela na razmjeni na Sveučilištu u Voldi u Norveškoj, gdje je imala priliku biti dio animatorskog tima na diplomskom filmu ”Sarine intimne ispovijesti” redateljice Emilie Blichfeldt. Godine 2019. dovršila je svoj prvi autorski film ”Odrasti u malo drvo” pod mentorstvom Darka Bakliže te u suradnji s pulskim kompozitorom i glazbenikom Lukom Šipetićem. Film je prikazan na mnogim festivalima te je ocijenjen kao Najbolji studentski film na Međunarodnom danu animacije 2019. godine, a na Danima hrvatskog filma ove godine dobio je nagradu za najbolju glazbu. Noemi je na jesen 2020. diplomirala s novim filmom ”Koreografija” koji je trenutno u postprodukciji te je nedavno započela praksu u studiu Eesti Joonisfilm u Talinu.

 

 

Pulska filmska tvornica uskoro započinje s 10. Školom animiranog filma, ali o tome će zainteresirane pravovremeno obavijestiti kroz nekoliko dana.

————-

Obzirom na preporučene mjere (COVID-19), broj mjesta je ograničen pa se, molimo, javite na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme.

—–

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Trash večer u Klubu Pulske filmske tvornice

Izvor: Trash FF

 

Klub Pulske filmske tvornice programsku sezonu nastavlja u duhu trash-a. U suradnji s varaždinskim Trash Film Festivalom, u srijedu 14. listopada u 20 sati, prikazat će pobjednike ovogodišnjeg 15. izdanja Festivala u četiri kategorije – akcijski, borilački, znanstveno-fantastični i horor. Riječ je o četiri kratkometražna filma, a program će sveukupno trajati sat i pol vremena.

 

 

Festival se održao u Varaždinu i trajao je od 9. do 12. rujna. Ove godine produkcija Festivala zaprimila je 1343 prijave iz cijeloga svijeta, a na Festivalu su prikazana 49 filma. Članovi žirija bili su Daniel Rafaelić (povjesničar filma, redatelj, pisac i glumac), Luka Hrgović (redatelj, scenarist i montažer) i Dino Julius (redatelj i montažer).

 

 

Trash Film Festival je festival niskobudžetnih akcijskih filmova. Tamo se ne prikazuju drame, dokumentarci ili art već je naglasak na zabavnim filmovima, a pretjerivanje u žanrovskim odrednicama je itekako poželjno. Pobjednici dobivaju nagrade koje se nazivaju Zlatnim motorkama, a iste predstavljaju hommage kultnom filmu „Teksaški masakr motornom pilom“.  U žiriju Festivala sjede, između ostaloga, i ljudi od struke. Većina prikazanih filmova nastaje u skromnim produkcijama što rezultira nezgrapnošću filmova, ali upravo to publici izmami osmijeh na lice i bude ugodno iznenađenje zbog domišljatosti prilikom realizacije filmova. Neki od propratnih sadržaja Festivala jesu kič zabave, crveni tepih i koncerti.

 

 

Prije projekcije filmova publici će se putem video poruke obratiti organizatori Festivala.

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

 

 

Popis filmova:

Kategorija horor : The Game – Rogger Andriazen (Peru)

Kategorija SCI-FI: Loop – Juan Francisco Perez Villalba (Kolumbija)

Kategorija Borilački: 30 Minutes or… Death! – David McGoff (SAD)

Kategorija Akcija: First Action Hero – Jan Haluza (Češka)

 

 


 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

Dina Cvek, voditeljica Kluba i promocije PFT-a

Večer s mladim pulskim filmašima u Klubu PFT-a

Izvor: Matej Đuzel / still iz filma

 

Nakon prošlotjedne projekcije filma Zagrebački ekvinocij i virtualnog druženja s redateljem filma, Sveborom Mihaelom Jelićem, Klub Pulske filmske tvornice program nastavlja s autorima u gostima. Riječ je o mladim filmašima iz Pule, Renati Šimić i Mateju Đuzelu, koji imaju pojedinačna i zajednička ostvarenja u području televizije i filma, a Klub PFT-a prikazat će tri projekata na kojima su radili zajedno – dva kratkometražna dokumentarna filma i jednu reportažu.

 

Projekcija i druženje s autorima održat će se u srijedu, 7. listopada, u 20h u Klubu Pulske filmske tvornice. Organizaciju potpisuje voditeljica Kluba i promocije PFT-a Dina Cvek, a razgovor će moderirati pulski kulturolog, predavač i performer, Igor Zenzerović.

 

Ulaz na projekciju je besplatan.Prikazat će se dokumentarni filmovi Petite Ballerine iz 2015. godine i Odjeci iz 2020. godine te reportaža o ližnjanskim kitesurferima iz 2018. godine. Program će sveukupno trajati sat i pol vremena.

 

 

O AUTORIMA:

 

Matej Đuzel

 

Rođen u Puli 1987. godine gdje završava osnovnu i srednju školu. Paralelno sa školom hobiji su mu fotografija, nogomet i pisanje. Matej odlučuje fakultetsko obrazovanje nastaviti u Zagrebu, a nakon diplomiranja na diplomskom studiju računovodstva i financija radi na filmskim festivalima gdje dolazi do novih kontakata i poziva da se priključi radu na Televiziji Student koja djeluje u sklopu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Kroz godine rada na Televiziji prošao je sve filmske i TV forme, radio je kao urednik i redatelj emisije Alter Ego, a trenutno vodi vježbe snimanja i montaže za studente novinarstva. Osim toga, radi i kao glavni producent namjenskih filmova za klijente Fakulteta, vodi svoju tvrtku Adria Visio d.o.o. , te kao kreativni producent u udruzi PANK iz Pule. U budućnosti bi volio više režirati industrijske i dugometražne igrane filmove.

 

Renata Šimić

 

Rođena u Puli 1991. godine gdje završava Opću Gimnaziju. 2009. godine odlazi u Zagreb na studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Jedan semestar provodi u Gentu u Belgiji na Faculty of Political Science preko programa Erasmus Mundus – Basileus. Na početku diplomskog studija sudjeluje u pokretanju Televizije Student zajedno s kolegama i uz vodstvo profesorice i HRT-ove novinarke i urednice Tene Perišin i redatelja Igora Mirkovića. Kroz rad na TVS-u zaljubljuje se u snimanje i montažu. Urednica je nekoliko emisija na TV Studentu, videonovinarka i autorica mnogih reportaža te autorica nekoliko dokumentarnih filmova. 2015. godine stječe diplomu magistre novinarstva, a 2017. godine vraća se u Pulu gdje nastavlja s radom u medijima kao freelance videonovinarka. Krajem 2019. otvara obrt za video produkciju, edukaciju i promidžbu Flip Clip te je aktivna u Udruzi PANK kroz koju produbljuje svoje kreativne ambicije i društveno aktivno djelovanje.

 


 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

Tekst: Dina Cvek

Pages:1234567...100»