Osam samuraja 13. Škole filma

Devet kratkometražnih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova bit će prikazano ovoga petka, 17. studenog, u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu programa pod nazivom „Osam samuraja“, odnosno predstavljanja 13. Škole filma „Pulska filmska tvornica 2017.“ te Kritičkog rešeta sa filmskim autorom i kritičarom Elvisom Lenićem, koji će analizirati i komentirati radove polaznika. Večer kojom će moderirati voditelj projekta Marko Zdravković-Kunac počet će u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

13. Škola filma počela je s održavanjem 06. studenog te će nakon deset dana rada s 13 polaznika završiti ovoga četvrtka. Pod mentorstvom filmskog autora Zorka Sirotića, redatelja i scenarista Tome Zidića, snimatelja Martina Šatovića te producenta i montažera Marka Zdravkovića-Kunca, koji su „samuraje“ vodili duž procesa nastanka filma (od razvoja ideje, pa preko pisanja scenarija do snimanja i montaže), realizirano je osam filmova. To su „Nona Anna“ Aurore Dobrić (Sumashoto San), „Nije bitno“ Tee Kalčić (Kajifujimoto San), „Druker“ Stephanie Stelko (Tutskuomayi San), „Kani bastardi“ Lucije Bojić (Tasabekeshi San), „Carne“ Anđela Semolića (Kenjigurufaso San), „Greedy People and the Law Underneath“ Senada Sijarića (Saturato San) & Monike Rš (Gunjifasu San), „Ljubav u retrovizoru“ Sande Letonje-Marjanović (Numanotosiri San) i „Bazen“ Olivere Jović (Gujikamago San).

 

Škola je namijenjena kreativnim osobama bez ili s malo iskustva u izradi filma, a koje žele savladati proces njegove realizacije i napraviti vlastiti rad. Ona se nastavlja na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma, koja je nakon 10-godišnjeg rada promijenila koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije lokalnih umjetničkih snaga. Pulska filmska tvornica organizirala je 13. Školu u suradnji sa Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, te uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade „Kultura nova“.

 

Klubodrom PFT-a financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada „Kultura nova“ i Grad Pula.

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

Samuraj Prvi – Aurora Dobrić (Sumashoto San) / NONA ANNA

Ružičasto. Crveno. San snova u mislima jedne neobične, otkačene bake koja se voli šminkati.

 

Samuraj Drugi – Tea Kalčić (Kajifujimoto San) / NIJE BITNO

Uspomene na bližnje koji su nas napustili trajan su podsjetnik prolaznosti. Majka i kćer otvaraju nam vrata svog svijeta i duša.

 

Samuraj Treći – Stephanie Stelko (Tutskuomayi San) / DRUKER

Mašina. Škare. Petar Pan i Zvončica. Zašivene posteljine i jastučnice u filmskom prosedeu koji podsjeća na „Fargo“ i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“.

 

Samuraj Četvrti – Lucia Bojić (Tasabekeshi San) / KANI BASTARDI

Dokumentarna zajebancija u formi glazbenog spota, koja opisuje životne peripetije sastava sugestivnog imena “Kani Bastardi”.

 

Samuraj Peti – Anđelo Semolić (Kenjigurufaso San) / CARNE

Ljubavna cigla kao objekt požude. Smrt. Ritual. Uznesena cigla. Čovjek u simbiozi.

 

Samuraj Šesti – Senad Sijarić (Saturato San) & Monika Rš (Gunjifasu San) / GREEDY PEOPLE AND THE LAW UNDERNEATH

Pi. Pipipi. Tututu. Rututu. Bam! Puf! Magična cirkusko-lutkarska predstava preslika je stvarnosti na bizaran, morbidan i ukusno dekadentan način.

 

Samuraj Sedmi – Sanda Letonja-Marjanović (Numanotosiri San) / LJUBAV U RETROVIZORU

Ogled. Dvogled. Pogled. Sintaksa. Simbioza. Ostavljeni zagrljaji, pomirenje ljubavnih spirita u potrazi za vjetrokazom mira i samospoznaje.

 

Samuraj Osmi – Olivera Jović (Gujikamago San) / BAZEN

Kupajuća skalinada u Novembru mjesecu.

 

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice

Klubodrom: Gostovanje Filmskog Fronta

Klubodrom Pulske filmske tvornice ugostit će ovog četvrtka, 09. studenog, u 20 sati 15. Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front iz Novog Sada, kojega će putem video linka predstaviti direktorica Nina Latinović. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan!

 

Na programu će biti četiri filma koji su osvojili nagrade na posljednjem izdanju festivala održanom od 26. do 28. listopada u Kulturnom centru Novog Sada pod sloganom “No signal”, čime se sugerira da kultura gubi signal. Pa ipak, festival je pokazao suprotno, odnosno publika je signal uhvatila i popunila gledalište. Filmovi u konkurenciji bili su raspoređeni u dvije selekcije – Međunarodnu, u kojoj je pobjednika birala publika, i selekciju Srbija/regija sa stručnim žirijem na čelu (redatelji Nikola Spasić i Stevan Filipović, te scenaristica Melina Pota Koljević).

 

Glavna nagrada dodijeljena je “Najtoplijim danima ljeta” Maše Šarović, dok je nagradu za Kreativni doprinos dokumentarnom i animiranom filmskom izrazu dobila “Radiovizija” Miloša Tomića, Jelene Milunović, Gregora Zupanca i Igora Simića. Posebno priznanje išlo je filmu “Fluffy” Milice Filipovski, a specijalno priznanje “Kamenu u ruci” Stefana Ivančića. Favorit publike bio je španjolski film „Darrel“ Marca Brionesa Piulachsa i Alana Carabantera Persona.

 

Prvi Filmski Front održan je 2003. pod nazivom „Vojvođanski festival filma i videa“. Od 2005. godine on se održavao pod imenom Festival malih i nezavisnih filmskih produkcija Filmski Front, a od 2017. kao Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front. Festival njeguje i afirmira autorski umjetnički izraz, eksperiment, profesionalizam, ali i entuzijazam te tradicionalne filmske forme. Primaju se igrani, eksperimentalni, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju do 30 minuta te rađeni tijekom tekuće ili prethodne godine. Pored službenog programa Filmski Front nudi i revijalni filmski te zabavni program, a svi su za publiku besplatni.

 

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

Stefan Ivančić: Kamen u ruci, igrani, 2017., 14′, Srbija

Ivica je 11-godišnjak koji svoje dane provodi s prijateljima, lutajući neistraženim predjelima industrijskog grada u kojemu živi. Ogorčen je i uznemiren jer danas saznaje da mu se roditelji razvode.

 

Lea Filipovski: Fluffy, igrani, 2016., 24′, Srbija/Kanada

Uoči preseljenja s roditeljima u Kanadu, 10-godišnja Ljubica dobiva u nagradnoj igri ogromnog plišanog medvjeda Fluffyja. Igračka izaziva pometnju i remeti planove za put.

 

Marc Briones Piulachs i Alan Carabanter Person: Darell, animirani, 2016., 3′, Španjolska

Razmjenjivanje pogleda u metrou. Koliko prilika ste propustili? Darrel neće dozvoliti da mu ova pobjegne.

 

Miloš Tomić, Jelena Milunović, Gregor Zupan i Igor Simić: Radiovizija, animirano-dokumentarni omnibus, 2016., 24′, Srbija

Film oživljava priče iz arhiva jedne od najstarijih radio stanica na tlu Evrope, Radio Beograda. Proučavajući arhivu audio zapisa snimljenih između 1950. i 1990. godine, autorski tim je naišao na veličanstvene priče s vječnom porukom ljubavi, iskrenosti i posvećenosti. Devet priča prepričavaju veliki pisci, umjetnici i intelektualci koji su živjeli u Srbiji i Jugoslaviji tijekom ’40-tih godina prošlog stoljeća, a vizualno ih oživljavaju mladi srpski ilustratori, animatori i vizualni umjetnici.

 

 

Klubodrom Pulske filmske tvornica financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a

Kontakt: 098 988 04 70

Klubodrom: proslava i projekcija iznenađenja!

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice obilježit ćemo ovog četvrtka, 02. studenog, u 20 sati šest godina javnih edukativnih filmskih programa u Klubu PFT-a. Za proslavu smo pripremili projekciju iznenađenja i druženje, a ulaz je kao i uvijek slobodan!

 

Kao mjesto filmske edukacije i promocije, Klubodrom PFT-a pripremio je do sada otprilike 250 programa među kojima su bila predstavljanja filmskih i video autora (Andrej Korovljev, Davor Sanvincenti, Elvis Lenić…), festivala (25fps, Kansk Film Festival, Liburnia Film Festival…), revija (Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, Ispod tepiha…) i udruga (Restart, Fufilm Bologna, Kinoklub Zagreb…), zatim retrospektive (Daniel Šuljić i Ivan Ladislav Galeta) te projekcije igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova. Prethodno su tu bili i posebni programi kao što su Kratke slike Emine Kurtagić te Lenićeva lista, dok su u četvrtu godinu održavanja uplovile književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom posvećene filmskih adaptacijama literarnih dijela. Brojni su bili i gosti – od Slobodana Šijana, do Mladena Lučića i Ines Pletikos – koji su bili prisutni osobno ili putem video linka.

 

Posebna pažnja bila je oduvijek posvećena kratkometražnoj produkciji te programima po odabiru gledatelja, koji su pri tom morali održati uvodnu riječ. Njome se publiku upoznaje s pojedinim programima te usmjerava ka daljnjem istraživanju. Sastavni dio Klubodroma oduvijek su bile i grupna analiza te diskusija, kojima se gledatelje potiče na promišljanje i aktivno sudjelovanje. U sedmoj godini postojanja publiku očekuje nekoliko novosti te raznoliki program kojim će se i nadalje širiti ljubav spram sedme umjetnosti u svim njezinim aspektima.

 

 

Pridružite nam se ovoga četvrtka i doznajte što smo vam pripremili!

 

Klubodrom PFT-a financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a

Počeli upisi u 13. Školu filma „Pulska filmska tvornica 2017.”

 

Od 06. do 16. studenog u Klubu PFT-a bit će održana 13. Škola filma „Pulska filmska tvornica 2017.“ koju će voditi filmski autor Zorko Sirotić, redatelj i scenarist Toma Zidić, snimatelj Martin Šatović te producent i montažer Marko Zdravković-Kunac. Besplatna Škola u sklopu koje će polaznici realizirati svoj kratkometražni dokumentarni ili eksperimentalni film počet će u ponedjeljak, 06. studenog, u 18 sati, dok će u četvrtak, 16. studenog, u 21 sat biti održana premijera nastalih radova. Prijave se primaju do 06. studenog, a sudjelovanje je ograničeno na deset polaznika.

Kao i do sada, Škola će se sastojati od razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, no ovog će puta za realizaciju filmova polaznici imati na raspolaganju deset dana. Oni će biti podijeljeni u grupice svaku od kojih će kroz cjelokupni proces izrade filma voditi po jedan voditelj, s time da će filmove razvijati ne samo putem individualnog mentorstva već i na zajedničkim sastancima.

Škola je namijenjena kreativnim osobama bez ili s malo iskustva u izradi filma koje žele savladati proces njegove realizacije i napraviti vlastiti film. Ona se nastavlja na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma koja je nakon desetogodišnjeg rada promijenila koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije lokalnih umjetničkih snaga.

            Zainteresirani za pohađanje moraju ispuniti prijavnicu koja se nalazi ovdje te navesti ideju za film ili napisati kratki sinopsis, odnosno nekoliko rečenica o priči koju namjeravaju ekranizirati. 

 

Pulska filmska tvornica organizira Školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, a uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova.

 

Dodatne informacije moguće je dobiti putem maila pulskafilmskatvornica@gmail.com i broja mobitela 095 55 818 53.

 

BIOGRAFIJE VODITELJA:

Zorko Sirotić (1985.) je član Kinokluba Zagreb (od 2000. godine) u kojem je od 2014. Koordinator produkcije. Autor je više igranih, dokumentarnih, namjenskih i eksperimentalnih filmova prikazivanih na domaćim i inozemnim festivalima, te na televiziji. Od 2013. do 2015. radio je kao televizijski snimatelj. Od 2015. godine mentorira filmsku radionicu na festivalu “7 dana stvaranja” u Pazinu, a iste godine postaje i voditelj Inspiration Foruma na Jihlava International Documentary Film Festivalu u Češkoj. Njegovo formalno obrazovanje uključuje primijenjene umjetnosti, primijenjene znanosti u sigurnosti, religijske znanosti i film. Trenutno je na diplomskom studiju FTV režije na ADU. Tvorac je underground talk showa  “Sudnji dan” i emisije “Val razuma” na Radio Studentu. Dugi niz godina je stalni suradnik dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja “Zarez”. Objavljivani je pisac, prevoditelj i lektor, te je predstavnik organizacije the Beard Liberation Front za Centralnu i Istočnu Evropu (imenovan 2013. godine). 2016. godine postaje programski direktor revije hrvatskog kratkog filma “Kratki na brzinu”. 

Toma Zidić (1988.) je redatelj i scenarist s više od deset godina iskustva u filmskoj industriji. Prve filmove realizirao je 2004. kao član Kinokluba Zagreb. Otada je napravio deset kratkometražnih filmova i režirao dvije kazališne predstave. Objavljivan je autor poezije i suosnivač te umjetnički ravnatelj revije hrvatskih kratkometražnih filmova „Kratki na brzinu“. Živi i radi u Zagrebu.

Martin Šatović (1992.) je apsolvent snimanja na ADU. S Lukom Lovrenčićem snimio je srednjemetražni televizijski dokumentarac „Tri za deset“. Također, snimao je brojne studentske filmove u sklopu Akademije, a bio je i direktor fotografije na filmu „Povratak“ Filipa Herakovića. Na Špancirfestu je vodio radionicu „Filmsko kazalište“, na festivalu Vizura otoka bio je asistent voditelju radionice „One Take“, dok je u Školi medijske kulture „Ante Peterlić“ bio asistent na Radionici snimanja.  Do sada je imao jednu samostalnu izložbu fotografija i sudjelovao na dvjema grupnim. 

Marko Zdravković-Kunac je bio koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture Attack te osnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI). Bio je osnivač i prvi predsjednik Fantastično dobre institucije Fade In u sklopu koje je kao producent i novinar realizirao preko 150 reportaža za HRT-ovu emisiju „Dobro Jutro, Hrvatska“. Producirao je TV serijal „Treći sektor“ , koproducirao s udrugom B.a.B.e. dokumentarni film „Iskrivljeni odrazi“ Tatjane Božić te niz kratkih promotivnih filmova. Godine 2004. pokrenuo je Pulsku filmsku tvornicu unutar koje je vodio 20-ak različitih radionica i producirao preko 70 filmova. Radio je i kao profesionalni montažer u raznim studijima te na lokalnim i državnim televizijama.

Pulska filmska tvornica

Stiglicheva 12, Pula

www.pulskafilmskatvornica.hr

Pages:1234567...78»