ISHA Pula i Izbačeni u Klubu PFT-a

U suradnji s Klubom studenata povijesti – ISHA Pula ovoga petka, 10. lipnja u 21 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je dokumentarnog filma Izbačeni u kojem švedski redatelj Fredrik Gertten istražuje aktualne probleme rasta, gentrifikacije i transformacije velikih svjetskih gradova pod utjecajem nekretninskih investitora.

 

 

Nakon projekcije slijedi rasprava i sagledavanje filma u kontekstu globalne povijesti Luciena Febvrea, osnivača suvremene francuske ekonomske i socijalne historiografije Annales te njegovog pristupa povijesnom mentalitetu tj kategorijama organizacije ponašanja, osjećanja i ideja kao društvenom iskustvu.

 

Programu je moguće prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka:

https://bit.ly/PushLFebvr

Meeting ID: 870 2707 6337

Passcode: 852835

 

U filmu Izbačeni Leilani Farhu, tadašnja posebna izvjestiteljica UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje obilazi gradove od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto na tako različitim lokacijama gradovi imaju gotovo isti problem sa stanovanjem.

 

U tijeku je nezaustavljiv globalni rast cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara diljem svijeta ostaju isti. Zbog svega toga u velikim gradovima postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani. Zašto si više ne možemo priuštiti gradski život? Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja?

 

 

Film oprezno gradi svoju argumentaciju od grada do grada. Promatramo kako premještanje i istiskivanje lokalnog stanovništva ostavlja posljedice na ljudske živote dok developeri kupuju zemlju i stvaraju luksuzne nekretnine za ljude koji uopće ne žive u toj zajednici.

Chris Hall, Sight&Sound

 

Fredrik Gertten: Izbačeni/Push

Švedska, 2019, 92 min

 

Scenarist: Fredrik Gertten

Montažer: Erik Wall Bäfving

Snimateljice: Janice d’Avila i Iris Ng

Kompozitorica: Florencia Di Concilio

Producentica: Margarete Jangård

Produkcija: WG Film u koprodukciji sa SVT, Film i Skåne, ZDF / ARTE

 

 

Fredrik Gertten je nagrađeni švedski redatelj i novinar. Radio je kao strani dopisnik i kolumnist za radio, televiziju i novine u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i po Europi. Godine 1994. osnovao je produkcijsku kuću WG Film za koju i danas radi kao kreativni direktor. Međunarodnu pozornost osvaja dokumentarcima Bananas!* (2009.) i Big Boys Gone Bananas!* (2011.). Potonji prati bitku s američkom kompanijom Dole Foods Company nakon tužbe podignute protiv njega zbog prethodnog dokumentarca o njihovom izrabljivanju latinoameričkih radnika.

U listopadu 2017. godine za dokumentaristički rad dodijeljen mu je počasni doktorat Fakulteta za kulturu i društvo Sveučilišta u Malmöu.

 

 

Lucien Febvre (1878. – 1956.) francuski je povjesničar ranog modernog razdoblja historiografije najpoznatiji po ulozi koju je imao u uspostavljanju škole povijesti Annales. Organizator velikih nacionalnih i međunarodnih intelektualnih projekata, u svojim knjigama i uredničkim nastojanjima, Febvre je prihvatio ‘globalnu’ povijest koja je odbacila sve oblike pedantnosti i determinizma. Za njega povijesna činjenica nije samo smrt nekog vladara ili zaključivanje kratkotrajna ugovora nego i postupan pad vrijednosti novca i nadnica.

Zanima ga sinkronija odnosno međusobna povezanost činjenica u istraživanom razdoblju i prostoru, ali ne prihvaća marksističko mišljenje o ekonomskim i materijalnim uvjetima kao ‘bazi’ povijesnoga kretanja.

Dok ostali pripadnici suvremene francuske historiografije Annales ističu prije svega ekonomsku i socijalnu historiju, Febvre se najviše bavi mentalitetima, tj. duhovnim stanjima.

 

Lucien Febvre obraćajući se mladima, uzvikuje: Svršen je jučerašnji svijet. Svršen zauvijek! Dužnost povjesničara je osvijetliti sadašnjost s pomoću prošlosti!

 

 

Klub studenata povijesti – ISHA Pula nastao je u prosincu 2001. godine u sklopu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile. Neprestano se razvija, obogaćuje stare i usvaja nove projekte te kontinuirano širi spektar svojeg zanimanja.

Član je međunarodne udruge studenata povijesti International Students of History Association (ISHA) nastale 1990. godine, koja za cilj ima povezivanje studenata i poticanje suradnje među studentima povijesti iz cijele Europe.

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

Nakon filma i rasprave, oko 23 i 30 kreće tulum povodom završetka predavanja akademske godine 2021./2022. 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice

Dvodnevnim predstavljanjem svojih besplatnih filmskih i medijskih edukacijskih i produkcijskih programa i projekata Pulska filmska tvornica pridružit će se ovoga petka i subote, 3. i 4. lipnja, manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga.

U petak poslijepodne u Klubu Pulske filmske tvornice ( Stiglicheva 12) predstavit će se interaktivna Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre, analogna filmska oprema i rad na njoj te Pula na filmovima 60 i 70′. U večernjim satima će se predstaviti edukacijski programi Pulske filmske tvornice te filmovi nastali u sklopu njih. Na kraju programa je druženje uz muziku, spotove i kratke filmove po odabiru DJ vitez Horney-a.

U subotu prijepodne program je  rezervirana za dječje stvaralaštvo, a u 11 sati počinje dječja radionica animiranog filma za koju se prethodno treba najaviti na e- mail klub.pft@gmail.com s podacima o djetetu.

Manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga 2022. na nacionalnom nivou organizira Ured za udruge Republike Hrvatske s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. To je prilika građanima za sudjelovanje u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te za upoznavanje s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Organiziranjem ove manifestacije Ured za udruge želi povećati vidljivost djelovanja udruga, posebno onih koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora, te poboljšati percepciju udruga u javnosti.

 

program

 

petak, 3. lipanj

 

17 sati

Predstavljane rada na analognoj filmskoj opremi, od filmskih kamera preko razvijanja i montaže 8 milimetarske vrpce do same projekcije i projektora, a predstavit će se i rad s drugim formatima – VHS i digital 8 te razni tipovi konverzije video signala/slike.

 

19 sati

Projekcija digitaliziranih filmova snimljenih u Puli 60′ i 70′ godina.

 

20 sati

Predstavljane interaktivne Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre.

Prilika je to da se svi vlasnici filmskih vrpci upoznaju s mogućnostima besplatne digitalizacije te trajnog pohranjivanja svojih snimaka u sklopu ovog projekta.

 

21 sat

Projekcija nagrađivanih filmova nastalih na produkcijsko-edukacijskim radionicama Pulske filmske tvornice.

 

23 sata

Filmski tulum i DJ vitez Horney

 

 

subota, 4. lipnja

 

10 sati

Projekcija filmova dječjeg stvaralaštva Pulske filmske tvornice.

 

 

11 sati

Radionica animiranog filma za osnovnoškolce

Trosatna radionica izrade fenakistoskopa te kreiranja, pokretanja i transformacije crtanog lika.

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

Pulska premijera filma Slučaj GNJDD

Ovoga četvrtka, 19. svibnja u 21 sat u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se pulska premijera eksperimentalnog proširenog filma Slučaj GNJDD kontroverznog performera, glazbenika i umjetnika Josipa Pina Ivančića u kojem autor putem eksperimentalne tehnike projekcija propituje članove legendarnog vodnjanskog benda Gustaphi y njegovi dobri duhovi o razlozima prestanka djelovanja i/ili promjene koncepta.

Film je dobio posebno priznanje na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF 2017. za ‘inovativan i hrabar autorski pristup kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitivanje mogućnosti medija’.

Slučaj GNJDD – projekcija u Vinkovcima na DORF-u 2017.

 

 

 

Nakon projekcije razgovor s autorom o filmu, alternativnoj sceni 80′ i djelovanju unutar benda vodit će Sanda Letonja-Marjanović, također članica prve postave Gustapha y njegovih dobrih duhova.

 

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati prijenos eksperimentalne projekcije i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka

https://bit.ly/SlucajGNJDD

Meeting ID: 825 8162 9960

Passcode: 963777

 

 

Josip Pino Ivančić performer je, likovni umjetnik i glazbenik iz Pule. Na alternativnoj kulturnoj sceni poznat je još od početka sedamdesetih godina kada ulazi u krug konceptualaca. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a pod utjecajem Beuysa započinje proces stvaranja tzv. “socijalne skulpture”, čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalistički vrijednosni sustav, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je pravo na daljnju radikalizaciju umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u okviru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera te kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora.

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

Subversive festival i Fela Kuti u PFT-u

Ovoga petka, 13. svibnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice najavit ćemo ovogodišnji festival političkih teorija i filma Subverise projekcijom dokumentarnog filma U potrazi za Felom u kojem oskarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražuje buran život legendarnog glazbenika i političkog aktiviste Fele Kutija.

 

Prije projekcije filma ovogodišnji 15. Subversive Film Festival koji će se održat u Zagrebu od 15. do 22. svibnja najavit će preko Zoom-a direktorica i selektorica festivala Dina Pokrajc.

Teorijski dio festivala 15. Subversive Forum na kojem se predlažu alati za dekonstrukciju onoga što se nudi kao normalizirana priča o svijetu kao i alati za artikulaciju moguće alternativne stvarnosti održat će se od 21. do 28. svibnja u Zagrebu, a preko Zoom-a predstaviti će ga direktorica Foruma Karolina Hrga.

 

bit.ly/SubversiveFelaPFT

Meeting ID: 814 9356 0060

Passcode: 447984

 

 

U potrazi za Felom prikazuje kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata – Fela Kutija. Svojim utjecajem pridonio je demokratskim promjenama u Nigeriji i promovirao panafričku politiku u svijetu. Stalan politički progon čovjeka koji je dovoljno hrabar suprotstaviti se korumpiranoj afričkoj vladi i nekonvencionalan stil života učinili su ga jednim od najkontroverznijih glazbenika svih vremena. Uz to, njegov život je svjedočanstvo o transformativnoj moći glazbe za društvene i političke promjene. Snaga i potencijal Feline poruke i danas je posve aktualna – izražavaju je politički pokreti potlačenih ljudi koji Felinu glazbu i poruku koriste u svojoj borbi za slobodu.

 

 

 

Subversive Festival je interdisciplinarna platforma unutar koje politička teorija i film zajedničkim snagama pokušavaju poljuljati status quo, identificirati estetike otpora te njegovati radikalan pristup filmu, teoriji i praksi. U fokusu je potencijalna transformacije neoliberalne svakodnevice te uloga koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu. Pokrenut je 2008. godine u povodu obilježavanja 40. obljetnice globalnih demonstracija 1968. godine, sastoji se od filmskog i teorijskog djela, te je jedan od najvažnijih progresivnih festivala u regiji.

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka

 

bit.ly/SubversiveFelaPFT

Meeting ID: 814 9356 0060

Passcode: 447984

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

Pages:1234567...118»