Otvorene prijave za Filmski inkubator

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane da se prijave na program kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći autorima i autoricama Pule i Istre u realizaciji njihovih festivalskih filmova – Filmski inkubator.

Uz stručno mentorstvo redatelja, snimatelja, montažera i producenta, autori prolaze kroz cijeli proces izrade filma. Na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu kao i montažu te se redovito na tjednoj bazi sastaju sa mentorima. Svaku fazu izrade filma otvara javno predavanje jednog od mentora. Na kraju procesa Pulska filmska tvornica distribuira realizirane filmove na festivale, web portale i lokalne televizije.

 

Prijave su otvorene do 02. 02. 2022. godine, a prijavnica se nalazi na https://bit.ly/PFTInkubator

 

Metodologija rada je jednostavna: osoba s idejom za film ispunjava prijavnicu te kreće u razradu filmske ideje. S voditeljima nakon razmatranja i razgovora o projektu, razrađuje se sinopsis, potom scenarij prema kojem nastaje i operativni plan s troškovnikom potreban za produkciju filma. Uz savjete i preporuke snimatelja na terenu, mentor kontinuirano radi s autorom dok sav materijal nije snimljen. Tad se zajednički ulazi u post-produkciju (montažu slike i zvuka) gdje se dovršava film.

 

Ukoliko autor/ica nemaju svog snimatelja i montažera ili ne znaju već sami snimati i montirati na zadovoljavajućoj razini, mentori im predlažu drugu osobu s kojom se radi film.

 

Po završetku Pulska filmska tvornica postaje distributer zajedničkog rada pri čemu brand Inkubatora definira da se radi o debitantskom i/ili niskobudžetnom radu, ali nikako ne i manje vrijednom. Tijekom godine film aktivno prijavljujemo na festivale te ga javno prikazujemo na lokalnim televizijama, a ako prelazi lokalne okvire plasiramo ga u druge zemlje.

 

Cilj Filmskog inkubatora je razviti samostalno filmsko razmišljanje kod autora te doći do kvalitetnog proizvoda uz minimalne mentorske intervencije. Inkubator je otvoren za sve kvalitetne ideje tijekom godine i potpuno besplatan za sve dobne grupe polaznika.

 

Program Filmskog inkubatora je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Filmski Inkubator Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pobjednici 53. Revije otvaraju Klub PFT-a

Ovog četvrtka, 23. prosinca u 19 sati novouređen Klub Pulske filmske tvornice otvara projekcija jedanaest kratkometražnih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi.

 

Prije projekcije prezentirati će se novouređene prostorije Kluba namijenjene cjelogodišnjoj klupskoj produkciji te dodatno opremljene vrijednom donacijom Grada Pule. Prilikom stavljanja u pogon nove proizvodne hale Pulske filmske tvornice prisutnima će se obratiti gradonačelnik Pule Filip Zoričić i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Damir Čučić.

 

 

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva je centralna godišnja manifestacija neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i svake se godine održava u drugom gradu. Uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske koji svake godine okuplja autore, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i ostale zaljubljenike u sedmu umjetnost koji prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

 

Ove godine Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva održala se u Požegi do 26. do 28. studenog u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega. Na Reviju je ukupno prijavljeno 157 filmova, a u program je uvršteno 11 igranih, 7 dokumentarnih, 7 animiranih i 3 eksperimentalna filma.

 

Žiri u sastavu filmski montažer i kritičar Slaven Zečević, animator i redatelj Simon Bogojević Narath, redateljica i producentica Sanja Šamanović, snimatelj i redatelj Boris Poljak te redatelj i montažer Damir Čučić tijekom javnog žiriranja po pravilima UNICA-e danas je dodijelio ukupno deset nagrada i jedno specijalno priznanje.

 

Program nagrađenih filmova biti će prikazan u dvije zasebne projekcije.

Druga projekcija nagrađenih igranih filmova počinje u 21 sat.

 

 

prva projekcija

 

Dora Slakoper: Trafika

Dokumentarni, 5’30, 2021., ADU Zagreb

 

Tomislav Šoban: Kad odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo

Dokumentarni, 9’30, 2021., Kinoklub Zagreb

 

Neven Dužanec: Limes

Eksperimentalni, 4’47, 2021., Kinoklub Zagreb

 

Mateja Štefinščak: Nigdar ni bilo

Animirani, 6’35, 2020., ALU Zagreb

 

Sunčana Brkulj: Kula

Animirani, 3’45,  2020., ALU Zagreb

 

Marko Bičanić: Još malo do nove godine

Dokumentarni, 18’25, 2021., ADU Zagreb, Blank_filmski inkubator

 

Čovjek koji je pao s Arene

Dokumentarni, 8’16, 2020., Pulska filmska tvornica

 

 

 

druga projekcija

 

Marko Višnjić: Ko suza

Igrani, 16’00, 2019., UMAS, Split

 

Karlo Vorih: Ljubav je slana

Igrani, 24’20, 2020., ADU Zagreb, Blank_filmski inkubator

 

Petar Vukičević: Sparina

Igrani, 18’37, 2020., Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, Kino klub Split, Split

 

Saša Poštić i Pavle Kocanjer: Rakete

Igrani, 19’52, 2021., Blank_filmski inkubator

 

Ulaz na projekcije je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

Radionica razvoja filmske ideje

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane na trodnevnu Radionicu razvoja filmske ideje koja će se održavati od 17. do 19. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice. Cilj radionice je da svaki polaznik razradi logline, sinopsis i treatment svog budućeg filma, a voditelji su redatelji i filmski pedagozi Zorko Sirotić i Mario Papić.

 

Radionica počinje 17. prosinca u 18 sati javnim predavanjem o filmskoj scenaristici te razlikama u pripremama i pisanju za dokumentarni, igrani i eksperimentalni film.

 

Ova radionica je početak trećeg djela 17. Škole filma koji je zamišljen kao neovisni dvomjesečni edukacijsko produkcijski modul u kojem polaznici uz sustavno mentorsko vođenje razvijaju, pripremaju te realiziraju svoj autorski film. U prvom dijelu 17. Škole polaznici su se kroz teoriju i praksu upoznali s kamerom, snimanjem i montažom, a u drugom su dijelu kroz intenzivnu praksu trodnevnog 9. Production in realizirali svoj kratki film.

 

 

 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 17 sati 17. prosinca 2021. godine putem prijavnice bit.ly/17Razvojideje ili do doći na javno predavanje u Klub Pulske filmske tvornice 17. prosinca u 18 sati.

 

17. Škola filma Pulske filmske tvornice organizirana je uz financijsku pomoć Grada Pule, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova.

 

 

Mentori Radionice razvoja filmske ideje

 

Mario Papić rođen je 1974. godine. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, a 2000. godine pristupio Kino klubu FAGEP u Samoboru. Scenarist, redatelj i snimatelj oko 30 -tak dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji su prikazivani (neki i nagrađivani) na svim relevantnim domaćim festivalima (Zagrebdox, Liburnija film festival, Tabor film festival, Dani hrvatskog filma…) te na mnogim međunarodnim festivalima ( Mediteran film festival Široki brijeg, Documenta Madrid, Jihlava…). Iz prvotne ideje, da bi se filmom čovještvo još moglo i probuditi, razvila se profesija te je trenutno zaposlen kao TV redatelj: Marx je napravio razliku između neistine koja proizvodi sebe samu i istine života koja se ne da proizvesti.

 

 

 

 

Zorko Sirotić rođen 1985. godine u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Njegovo formalno obrazovanje uključuje primijenjene umjetnosti, primijenjene znanosti u sigurnosti, religijske znanosti i film, a 2018. završio je filmsku i TV režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online Radionica predprodukcije

Matica hrvatska u Rovinju i Pulska filmska tvornica pozivaju sve zainteresirane da se prijave na najnoviju Radionicu predprodukcije koja će se održati online.

 

Riječ je o nastavku višegodišnjeg projekta filmskih radionica Matice hrvatske u Rovinju na kojoj se polaznike uz profesionalnu ekipu detaljno učilo raznim procesima stvaranja filma. Unatoč okolnostima posljednje dvije godine, Matica hrvatska Rovinj uspjela je zadržati kvalitetu te najavljuje dinamičniji rad i širenje filmske ekipe u suradnji s Pulskom filmskom tvornicom.

Radionicu predprodukcije vodit će producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac koji će polaznike upoznati o svim koracima do konačnog početka snimanja. Naglasak će biti na konkretnim pripremama: što treba sve organizirati, nabaviti i riješiti. Radionica je nastavak prethodnih radionica Matice hrvatske u Rovinju koje su iznjedrile više odličnih scenarija, a mogu se priključiti i novi polaznici koji pošalju sinopsis na pulskafilmskatvornica@gmail.com

 

Sinopsis: kratak prozni tekst u kojem se na jasan i upečatljiv način prepričava od početka do kraja o čemu se radi u budućem filmu.

 

Ovogodišnja online filmska radionica počinje u nedjelju,  12. prosinca u 18 sati.

 

Prijave se primaju do nedjelje, 12. prosinca do 16 sati, a  prijavnica se nalazi na https://bit.ly/prijavnicaMHKKRpredprod

 

Radionicu predprodukcije organizira Matica hrvatske u Rovinju u partnerstvu s Pulskom filmskom tvornicom te financijsku pomoć Grada Rovinja i Zaklade Kultura nova.

 

Pages:1234567...113»