Izvještaji

GODIŠNJI IZVJEŠTAJI UDRUGE

 

IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA UDRUGE ZA 2014. GODINU

 

Pulska filmska tvornica je udruga čija je djelatnost usmjerena ka zadovoljenju potreba građana za filmskom edukacijom i produkcijom, i u kojoj građani aktivno sudjeluju u izradi programa. Konačni cilj je postizanje visoko kvalitetne produkcije igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji njeguju suvremene redateljske i dramaturške pristupe.

Kako bismo realizirali koncept u 2014. godini smo ciljanim aktivnostima (Zimska radionica izrade filma, Klupska produkcija, 1. Production In) pojačali produkciju neprofesionalnih kratkometražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Osim toga, dugometražni dokumentarni film „Boškarica“ uveo nas je u svijet profesionalne produkcije. Jedan od najznačajnijih trenutaka bio je i zapošljavanje dviju osoba: Ivane­NatašeTurković, voditeljice Kluba PFT­a i odnosa s javnošću, te SandeLetonje­Marjanović, financijsko­administrativne voditeljice.

 

 

OBRAZOVNI PROGRAMI ZA DJECU I MLADE

 1. 4. ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA

Škola animiranog filma je vannastavna aktivnost namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole, a odvija se u prostoru Pulske filmske tvornice. U njezinu sklopu polaznike se upoznaje s poviješću animacije i prvim izumima, nakon čega usvajaju osnovne animacijske tehnike te uz stručno vodstvo izrađuju animirani film s plastelinom, kockicama za slaganje, kolažom i crtežom.

U 2014. godini ŠAF su od 01. ožujka do 31. svibnja vodili Ivan Dobran i Maja Prokl. Četvrto izdanje bilo je najposjećenije dosad. Početno se prijavilo 75 djece, no zbog nedostatka ljudskih, tehničkih i prostornih kapaciteta došlo je do velikog drop outa. Preostala djeca bila su podijeljena u četiri grupe svaka od kojih je dolazila jedanput umjesto dvaput tjedno kako je početno bilo planirano. Svaka grupa ostvarila je po jedan animirani film. To su “Dječak koji se stalno smijao”, “Tajnica Ljubica”, “Minecraft” i “U raljama vremena”.

Ove godine su se u ŠAF uključila i tri volonterke, inače studentice na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, koje su unutar nastave metodike Hrvatskog jezika i književnosti odrađivale praktični dio nastave. Osim toga, polovicom ožujka gost na ŠAF-u bio je Draško Ivezić, koji je predstavio produkcijsku kuću Adriatic Animation i svoj novi animirani film „Love andVehicles“.

Javna prezentacija animiranih filmova ostvarenih tijekom četiri izdanja ŠAF-a održana je u listopadu u Klubu PFT-a te su tom prilikom polaznicima podijeljene diplome.

 

 1. NOVE MEDIJSKE KULTURE

Projekt je u pulskoj Gimnaziji vodio Marko Zdravković-Kunac koji je zajedno s učenicima obradio arhivski materijal Lumena i Eko-škole te pokrenuo njihovu facebook stranicu. Materijal je plasiran na internetsku stranicu škole i na facebook stranicu. Na taj smo način pridonijeli obilježavanju 20 godina djelovanja grupe i 13 godina statusa eko-škole. Obljetnice su svečano proslavljene na Dan zaštite okoliša (lipanj) predstavljanjem školskog eko-aktivizma i projekta Novih medijskih kulturate postavljanjem prigodne izložbe u pulskoj Gimnaziji pod nazivom „20 godina eko aktivizma u Gimnaziji Pula“.

 

OBRAZOVNI PROGRAMI ZA MLADE I ODRASLE OSOBE

 

 1. 10. LJETNA RADIONICA IZRADE FILMA „PULSKA FILMSKA TVORNICA 2014.”

Od 19. rujna do 31. listopada trajala je 10. ljetna radionica izrade filma “Pulska filmska tvornica 2014.” koju su vodili Igor Bezinović (razvoj ideje i scenarija), Marko Krnjajić (snimanje) i Marko Zdravković-Kunac (montaža).

Radionicu je pohađalo sedam polaznika te surealizirani naredni filmovi:

 • Sandi Puđa: „Šlag na kraju“
 • Luka Tominić: „Statisti na prvoj poziciji“
 • Olivera Jović: „Radnica“
 • Anđelo Ružić: „Kava II“
 • IsoBajramović: „Romski film“
 • Lara Popović: „TheFauxSavior“
 • Ivo Lipanović: „Monumenti“

 

U sklopu radionice održana su tri predavanja: uvodno predavanja Igora Bezinovića o razradi ideje i scenariju, zatim predavanje Marka Krnjajića o kameri i snimanju te predavanje Marka Zdravkovića-Kunca o osnovama montaže. Osim toga, s Bezinovićem je održano 1. kritičko rešeto na kojemu je ovaj filmski pedagog i redatelj komentirao filmove nastale od zime do jeseni 2014.

Partneri radionice bili su Hrvatski filmski savez i MedVid Produkcija d.o.o., dok su ju financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada “Kultura nova”.

 

 1. KLUB PULSKE FILMSKE TVORNICE

Program Kluba PFT-a sastojao se od klupskih projekcija i klupske produkcije, 2. zimske radionice izrade filma, 1. Production In-a Pulske filmske tvornice, Filmskog servisa, a radilo se i na pokretanju Filmske čitaonice.

 

 1. a) Klupske projekcije

 

Klupske projekcije su edukativnog karaktera i uključuju diskusiju i analizu. Prije početka programa održavali su se sastanci s članovima i korisnicima na kojima se osmišljavao program i razrađivale ideje za filmove. Program se pretežno održavao četvrtkom. U sklopu Klubodroma održana su tijekom 2014. četrdeset i dva programa među kojima su:

– predstavljanja domaćih i inozemnih afirmiranih i neafirmiranih neovisnih autora, osobno (7): Andrej Korovljev, Davor Sanvincenti, Vibor Juhas i Marko Bolković, GjorgjiJanevski, Elvis Lenić, Josip Pino Ivančić, Nuša Hauser i Mario Buletić;

– predstavljanja domaćih i inozemnih filmskih klubova (3): Kino klub Split, Fufilm iz Bologne, FAS (Filmski autorski studio);

– predstavljanja festivala i revija, uoči održavanja ili post festum (5): Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, Međunarodna revija kratkog filma «Ispod tepiha», Etnofilm festival, Filmski festival smijeha, Hrvatski festival jednominutnih filmova;

– animirani programi (4): kratki filmovi po odabiru ChintisLundgren, Ivana Dobrana i Draška Ivezića; Henry Selick «Koralina i tajna ogledala»;

– projekcije kultnih dokumentaraca i cjelovečernjih filmova (9);

– predavanja (4): Igor Bezinović, Kristijan Burlović, Marko Zdravković-Kunac, Marko Krnjajić;

– književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom (2);

– razno (8): retrospektiva Ivana Ladislava Galete, predstavljanje Maratona kratkog filma,1. Production In-a Pulske filmske tvornice i Škole animiranog filma, jednodnevna radionica animiranog filma, 1. kritičko rešeto s Igorom Bezinovićem, gostovanje Klubodroma u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, Otvorena vrata Pulske filmske tvornice.

 

U Klubu PFT-a je Udruga Institut organizirala za srednjoškolce pet edukativnih predavanja na niz tema, od pušenja do obitelji. Odštampali smo pregled programa Kluba PFT-a od 02. 10. 2013. do 10. 07. 2014.Osim toga, financijski smo doprinijeli izdavanju knjige “Naša priča: 15 godina ATTACK!­a” Autonomnog kulturnog centra.

 

 1. b) zimska radionica izrade filma

 

Tijekom zime su u Klubu PFT-a u cilju edukacije članova i poticanja klupske produkcije održane dvije vikend radionice popraćene javnim predavanjima. Igor Bezinović vodio je trodnevnu radionicu razvoja ideje i scenarija, dok je Kristijan Burlović vodio dvodnevnu radionicu kamere i snimanja te više produkcijskih sastanaka u cilju razrade redateljskih koncepata. Tako su nastala četiri filma: „Nadnaravna parodija“ Lare Popović i MicheleGergorić, „Pogled“ Aleksandra Jovanovića, „Ukradeni dani“ Tamare Svetek i „Konzumerizam“ Mladena Milotića.

 

 1. c) Filmska čitaonica

 

U sklopu Kluba radili smo na otvaranju Filmske čitaonice s književnom građom, stručnim časopisima i videotekom. Pored postojećih naslova koje nam je pretežno ustupio Hrvatski filmski savez, ona će još sadržavati knjige i filmove iz arhive Foto-kino kluba Jelen i MAFAF-a. Stalnim arhiviranjem filmova iz programa klupskih projekcija i predstavljanja te putem suradnje s drugim udrugama koje izdaju filmsku literaturu namjeravamo konstantno povećavati građu. Volonterka je započela s popisivanjem postojeće građe.

 

d)1. Production In

 

Prva trodnevna radionica izrade filma u 36 sati namijenjena osobama s iskustvom, Production In, održana je od 03. do 05. srpnja u Motovunu u sklopu festivala Dani VelogJože. Vodili su je Danilo Lola Ilić (razrada ideje i scenarija), Marko Krnjajić (snimanje) i Marko Zdravković-Kunac (montaža). U intenzivnu radionicu čiji je cilj bio staviti na kušnju umijeće autora i autorica uključilo se sedam polaznika iz Hrvatske i Slovenije. Oni su realizirali osam kratkih igranih, eksperimentalnih, dokumentarnih i animiranih filmova. To su: „TheWedding“ Lare Popović, „Veli Jože„ Drage Toromana, „Zovem se Niko“ Diega Menendeza, „Electrowestern“ Ivane-Nataše Turković, „Biće bolje“ Danila Lole Ilića i Marka Krnjajića, „Galiotova pesan“ Medine Resić, „Stolica“ Mije i Sergeja Zdravković-Kunac i „Life inColours“ Klare Andrić.

 

Filmovi su premjerno prikazani posljednjeg dana festivala i odmah potom u Klubu PFT-a. Financijsku i organizacijsku potporu 1. Production In-u pružili su Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar te Općina Motovun.

 

 1. e) Klupska produkcija

 

U sklopu klupske produkcije realizirana je video instalacija „Bez naziva“  Darija Pejića (za potrebe Akademije lijepih umjetnosti u Nünmbergu), „Nema ljudi“ Sande Letonje­Marjanović i „TheNightmare“ Lare Popović.

 

 1. f) Profesionalna produkcija

 

Značajan pomak u cilju postizanja visoko kvalitetne produkcije desio se dobivanjem financijskih sredstava HAVC­a za razvoj scenarija dugometražnog dokumentarno-igranog filma Ivane Hrelja “Mo Cuishle” te za realizaciju dugometražnog dokumentarnog filma Ivane Hrelja “Boškarica”. Pokrenuta je i produkcija dugometražnog dokumentarno­eksperimentalnog filma “Astir” Irene Čurik koja je kao rezidencijalna umjetnica boravila u prostoru udruge tijekom realizacije scenarija.

 

 1. g) Filmski servis

 

Tijekom godine pružena je logistička i tehnička pomoć kako članovima tako i ostalim građanima koji su je potražili: Damiru Lampéu za kratkometražni film “Užas”, Josipu Pinu Ivančiću za kratkometražni film “bez­Dom­ni Stereotip-s” i dugometražni “bez­Dom­mi” (nastali u sklopu rezidencijalnog programa “Spajalica” riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti) i grupi Audio Remains/Ostaci zvuka za dva glazbena spota.

 

Izvori financiranja: Grad Pula – Upravni odjel za kulturu, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada „Kultura nova“.

 

 

ARHIVA FOTO-KINO KLUBA JELEN I MAFAF-a

Cilj projekta je sakupljanje, restauracija, arhiviranje i predstavljanje građe Foto-kino kluba Jelen i MAFAF-a. Pulska filmska tvornica je posjednik neklasificirane, nesignirane i nepopisane muzejske građe, nastale radom i djelovanjem Filmskog kluba „Jelen“ iz Pule te muzejske građe nastale radom i djelovanjem Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma u razdoblju od 1965. do 1990. godine (filmski, pisani, radni i promotivni materijal, službeni dokumenti, fotografije, nagrade i priznanja, te raznovrsni predmeti).

 

S Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i pulskim Sveučilištem Jurja Dobrila dogovoreno je potpisivanje ugovor o suradnji. Sukladno dogovoru Muzej će nam staviti na raspolaganje pomoć stručne djelatnice, kustosice, koja će podučiti studente pred-diplomskog i diplomskog studija povijesti pri Odsjeku za povijest pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile arhiviranju muzejske građe od općeg društvenog i javnog interesa. Studenti će posao odrađivati u sklopu izvannastavnih aktivnosti, a arhiva će biti pohranjena u Muzeju.

 

Dio projekta podrazumijeva pronalazak i kontaktiranje posjednika građe s kojima vodimo pregovore o donaciji materijala.

 

 

VOLONTERI

Pulska filmska tvornica ima godišnju članarinu koja iznosi 150 kuna i koju je moguće „otplatiti“ sa šest sati volontiranja. U 2014. su svi članovi volonterski „otplatili“ članarinu. Podupirući članovi pomagali su na edukativnim radionicama i radionicama izrade filma te u drugim posebnim prilikama. Zajedno s korisnicima usluga oni su volontirali na setovima kao tehnička podrška ili kao statisti, glumci, asistenti… Aktivni članovi su svoje volonterske sate također odradili na setovima, u montaži i postprodukciji, ili pak čišćenjem i održavanjem prostora udruge.

 

 

SURADNJA S UDRUGAMA I INSTITUCIJAMA

Tijekom provedbe programa i projekata uspostavljeni su brojni novi partnerski odnosi, dok su se stari dodatno učvrstili. Ističemo suradnju sa MedVid Produkcijom, Domom za psihički bolesne odrasle osobe „Vila Maria“ Pula, HDLU-om Istra, MMC Lukom i Adriatic Animationom, Odsjekom za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Povijesnim i pomorskim muzejom Istre.

Također, učvršćeni su partnerski odnosi između sličnih filmskih organizacija te je razvijeno nekoliko zajedničkih projekata i to prvenstveno s kino klubovima Split i Zagreb te Hrvatskim filmskim savezom.

 

UTJECAJ NA JAVNE POLITIKE I RAZVOJ PODSEKTORA

Prilikom izrade Kulturne strategije Istarske županije zalagali smo se, samostalno i u suradnji s MedVid Produkcijom, Adriatic Animationom i drugima zainteresiranim dionicima, za osnivanje filmskog fonda koji bi financirao filmove lokalnih autora, filmskih udruga i produkcijskih kuća, ali i za stvaranje međusektorske produkcijske platforme. Osim toga, na nacionalnoj razini radili smo na osnivanju suradničke platforme filmskih organizacija za razmjenu programa i edukativnih radionica te smo pokrenuli pilot projekt filmskog rezidencijalnog programa (novina u Hrvatskoj) koji će doprinijeti razmijeni umjetnika i iskustava te pokretanju novih kvalitetnih projekata.

Uključili smo se u osmišljavanje projekata za Europsku prijestolnicu kulture Pula 2012. te se zalažemo za osnivanje filmskog produkcijskog klastera. Krenuli smo i s pripremama paketa prijedloga kojim ćemo putem Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača riješiti problem autorskih prava za filmsko prikazivanje unutar edukativnih programa udruga.

 

SAMOFINANCIRANJE

Samoodrživost smo poticali putem radionica za djecu, mlade i odrasle osobe na kojima smo polaznike educirali o svim fazama izrade filma. Prošle godine volonterski smo odradili nekoliko radionica animiranog filma na hrvatskim festivalima animiranog filma i dječjim festivalima, a u namjeri da ovakav tip radionica bude u bliskoj budućnosti samoodrživ. U tom cilju obučili smo dvije osobe za samostalno vođenje edukativnih radionica za djecu koje bi se održavale u Klubu PFT-a te bi se pokrivale kotizacijama. Također, u Motovunu smo održali 1. Production In, trodnevnu radionicu izrade filma, koji je zbog svojih programskih i konceptualnih karakteristika posebno privlačan festivalima i organizacijama civilnog društva.

 

 

 

IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA UDRUGE ZA 2013. GODINU

 

Pulska filmska tvornica je udruga koja stvara i podržava filmske autore te svojim znanjem uobličava njihove autorske ideje. Osluškujući potrebe zajednice po pitanju filmskog stvaralaštva organizira teorijsku i praktičnu edukaciju, ali i niz programa i manifestacija usmjerenih ka razvitku, unaprijeđenju i promociji kratkog amaterskog filmskog i video stvaralaštva, profesionalnog filma te filmske umjetnosti općenito. U cilju pretvorbe Pule u kreativno raskrižje filmskog stvaralaštva i edukacije danas se ondje odvija lepeza programa i manifestacija – od cjelogodišnje produkcije, radionica, projekcija, diskusija i predstavljanja autora, do revija i susreta sa stručnjacima s područja filmske umjetnosti koji građanima dočaravaju ljepotu i moć filma u svim njegovim tehničkim i umjetničkim aspektima.

Uz Ljetnu i Zimsku radionicu izrade filma, udruga već godinama organizira i dječje edukacijske programe – Školu animiranog filma, Radionicu filmske i medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi te projekt Nove medijske kulture. Neizostavno mjesto u radu udruge ima Klub Pulske filmske tvornice koji je postao svakodnevno mjesto okupljanja filmskih entuzijasta. U poticajnom ambijentu oni razmijenjuju iskustva i ideje te razvijaju projekte za koje na raspolaganju imaju svu potrebnu logističku i tehničku potporu.

 

OBRAZOVNI PROGRAMI ZA DJECU I MLADE:

 

 1. RADIONICA FILMSKE I MEDIJSKE KULTURE U OSNOVNOŠKOLSKOJ NASTAVI 2012./2013.

Radionica filmske i medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi namijenjena je polaznicima V i VI razreda osnovnih škola, a sastoji se od sedam predavanja te praktikuma u sklopu kojega učenici grupno izrađuju svoj prvi film. Njezin je cilj približiti HNOS-om (Hrvatski nacionalni obrazovni standard) propisane pojmove u nastavi medijske kulture te ujedno potaknuti redovitu produkciju dječjeg filmskog stvaralaštva na području Pule i okolice.

U 2013. je održana u tri razreda pulske Osnovne škole “Tone Peruško”za ukupno 74 učenika. Nastava se vodila korelacijski unutar satnica hrvatskog jezika, informatike te tehničke, likovne i glazbene kulture. Dva razreda (39 učenika) detaljno su educirana o filmskim izražajnim sredstvima, a jedan razred (21 učenik) o animiranom filmu. Realizirana su tri kratka dječija filma, “Pustolovine tri prijatelja” (5.b), “Priče iz Arene” (6.a) i “Priče iz Parka” (6.b), dok je iskustvo autorskog stvaranja filma imalo 74 djece.

Budući da je Radionica filmske i medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi višegodišnji projekt te da su za njega Grad Pula i Hrvatski audiovizulni centar osigurali sredstva za 2014. godinu, u drugoj polovici 2013. intenzivno smo radili na širenju i osposobljavanju tima. U tu svrhu smo organizirali sastanke i nekoliko radionica na kojima su članovi tima stjecali specifična znanja i vještine potrebne za realizaciju projekta. Na edukacijama osnovnog provedbenog tima sudjelovalo je šest osoba, a završilo ih je troje.

Radionicu su 2013. financirali Grad Pula (Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu) i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 1. ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA 2012./2013.

Škola animiranog filma je vannastavna aktivnost namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole, a odvija se u prostoru Pulske filmske tvornice. Tijekom dva mjeseca polaznici se upoznavaju s poviješću animacije i prvim izumima, usvajaju osnovne animacijske tehnike te uz stručno vodstvo izrađuju animirani film s plastelinom, kockicama za slaganje, kolažom i crtežom.

Zahvaljujući lakoći izrade prvih izuma – thaumatropa i fenakistoskopa – djeci je na jednostavan način moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su tromost oka, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama, brzina pokreta… Animacijom kockica, plastelina i kolaža polaznici se upoznavaju sa specifičnostima materijala, njegovim mogućnostima i animacijskim pristupima te savladavaju osnovna pravila fotografiranja za animaciju (fiksiranje fotoaparata, upotreba svjetla i dubinske oštrine) i rad na programima za stop animaciju. Naposljetku su spremni za najzahtjevniji dio – animaciju crteža.

Školu je pohađalo 15 učenika viših razreda osnovnih škola. Voditelji su bili Ivan Dobran i Marko Zdravković-Kunac, dok je asistentica bila Maja Prokl. Za vrijeme trajanja škole napravljen je grupni animirani film “Godišnja doba”. Po njezinu završetku 10-ero djece je izrazilo želju za realizacijom vlastitog animiranog film te je iz tog razloga 2013. organizirana i napredna Škola animiranog filma.

Suorganizatori škole bili su Zajednica tehničke kulture Pula i Zajednica tehničke kulture Istarske županije, a donator Grad Pula, Istarska županija i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 1. NAPREDNA ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA 2013.

Napredna škola animiranog filma je pokrenuta na zahtjev 10-oro polaznika osnovne Škole animiranog film koji su izrazili želju za realizacijom vlastitog autorskog animiranog filma. Voditelj je bio Marko Zdravković-Kunac, a asistentica radionice Maja Prokl.

Za trajanja škole polaznici (učenici viših razreda osnovne škole) su produbili znanje o svim fazama izrade animiranog filma. Nakon detaljnijeg savladavanja osnova animacije izrađivali su scenarije i knjige snimanja. Uslijedilo je snimanje, a potom ubacivanje specijalnih efekata, montaža slike, sinkronizacija i montaža zvuka te postprodukcija animiranog filma. Realizirana su tri kratka autorska animirana filma: “Životinjske priče” Mije Duić, “Tegla” Andree Biasiola i “Kemijska nezgoda” Marka Rajkovića.

Suorganizatori škole bili su Zajednica tehničke kulture Pula i Zajednica tehničke kulture Istarske županije. Financirali su je Grad Pula (Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za kulturu), Istarska županija (Upravni odjel za kulturu) i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 1. NOVE MEDIJSKE KULTURE U SREDNJOŠKOLSKOJ NASTAVI 2013./2014.

U sklopu projekta mladima i javnosti je na sažet i zanimljiv način objašnjena uloga medija u zajednici i društvu te ih se upoznalo s različitim filozofskim i kulturalnim stajalištima zahvaljujući kojima će medije lakše razumijeti. Upućeni su u značenje „novih medijskih kultura“ i upoznati s praksama koje ih utjelovljuju i čine nezavisnu kulturu. Stjecanjem uvida u polje nezavisne kulture polaznici su se upoznali i s dostignućima civilnog sektora. Cilj je bio odmaknuti ih od linearnog prepričavanja povijesti medija i uputiti dublje u tematiku. Nakon teorijskog dijela sačinjenog od ciklusa predavanja polaznici su se okušali u intermedijalnimnovomedijskim procesima koji su rezultirali stvaranjem vlastitog uratka.

Voditelji projekta bili su Dean Cukon i Marko Zdravković-Kunac. Projekt se sastojao od osam predavanja, od čega ih je pet održano u Gimnaziji Pula, a tri u Klubu Pulske filmske tvornice. U njemu je sudjelovalo 35 učenika i učenica Gimnazije Pula. Praktični dio planiran je za veljaču/ožujak 2014. Dogovoreno je da će u njegovu sklopu učenici obrađivati arhivski materijal Lumena koji će 2014. obilježiti 20 godina postojanja grupe.

Projekt je financirao Grad Pula (Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za kulturu).

 

OBRAZOVNI PROGRAMI ZA MLADE I ODRASLE OSOBE:

 1. 9. LJETNA RADIONICA IZRADE FILMA „PULSKA FILMSKA TVORNICA 2013.”

Od 31. svibnja do 29. lipnja održana je 9. ljetna radionica izrade filma “Pulska filmska tvornica 2013.” kojom Pulska filmska tvornica i Festival igranog filma u Puli omogućavaju polaznicima stjecanje znanja iz svih faza stvaranja filma te realizaciju vlastitog kratkometražnog filma. Budući da se 2013. obilježavalo 60. godina Festivala igranog filma u Puli tema radionice bio je „Metafilm“.

Radionica se sastojala od tri dijela: razvoja ideje i scenarija (Igor Bezinović), snimanja (Marko Krnjajić) i montaže (Ivan Štifanić). Voditelj radionice bio je Marko Zdravković-Kunac. Kao i do sada funkcionirala je kao mali produkcijski studio u kojemu su polaznici autori, scenaristi i redatelji, a voditelj radionice producent. U njezinu je sklopu 14 polaznika educirano o prvoj fazi izrade filma, odnosno o pisanju sinopsisa i scenarija. Devet polaznika je educirano o drugoj fazi izrade filma – pripremi za snimanje i samom snimanju, dok je sedam polaznika educirano o trećoj fazi izrade filma, dakle o montaži i postprodukciji. U konačnici je realizirano sedam autorskih filmova. To su “Priča o traženju posla i jednom filmu u nastajanju” (15’46) Aleksandra Jovanovića, “Kaleidoskop za slijepca” (14’36) Diane-Dine Fiamengo, “Profesor Mate Asparagus u gradu” (12’21) Ive Lipanovića, “Tanka linija” (5’05) Lare Popović, “Bez naziva” 1953 (11’34) Daria Pejića, “Deveti sat” (5’02) Tamare Svetek i “Gladijatori” (4’36) Olivere Jović. Filmovi su predstavljeni u sklopu popratnog programa 60. Festivala igranog filma u Puli u subotu, 27. srpnja, na Portarati. Promocija je održana i u Kinu Valli u subotu, 24. listopada.

Suorganizator radionice bio je Pula Film Festival, a partneri Hrvatski filmski savez, Medvid produkcija d.o.o. i PizzeriaPompei& Restoran Angulus. Financirao ju je Hrvatski audiovizualni centar.

 

 1. KLUB PULSKE FILMSKE TVORNICE

U Klubu Pulske filmske tvornice programi su se odvijali od 18. siječnja do 12. prosinca 2013. Sukladno njegovom konceptu trudili smo se aktivirati što više pulskih filmskih snaga iz različitih struka, pa je u kreiranju i realizaciji programa sudjelovalo više od 25 osoba. Među gostima predavačima ističemo Barbaru Babačić, Anu Jurčić, Sanju Kapidžić, Deana Cukona, Danijela Šuljića, Igora Bezinovića, Marka Krnjajića, Ivana Štifanića, Antu Perkovića, Tonija Šarića, Eminu Kurtagić i Vedrana Marjanovića Wekstera; od vanjskih suradnika Mariju Ratković-Vidačković, Zorka Sirotića, Vedrana Šuvara, Diega Mendeza, Janka Heidla, Borisa Vinceka, Draška Ivezića, Luku Juričića, Franju Tončinića i Andija Mošnju; od uvodničara (članovi PFT-a) Davora Vukovića, Marka Zdravkovića-Kunca, Ivanu Hrelju i Ivanu-Natašu Turković. Također, surađivali smo i s više institucija poput Pula Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza.

Program Kluba se u 2013. sastojao od projekcija, edukacija i produkcije.

 1. a) U sklopu klupskih projekcija održano je sedam programa predstavljanja autora (neafirmiranih i afirmiranih, poput Danijela Šuljića), pet predstavljanja revija/festivala (Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, DORF), tri predstavljanja hrvatskih filmskih udruga/grupa (ističemo Kinoklub Zagreb), jedni Filmski portreti Emine Kurtagić, deset projekcija dugometražnih animiranih, dokumentarnih i iganih filmova, jedan performans (Đurica Ciganović), dva Klubodroma subotom (najavni program za cijeli mjesec) i jedno predstavljanje knjige (Ante Perković “Sedma republika”).

U posjet mu je na proljeće 2013. došao Monte librić, a sa svojim programima Klub je gostovao u Multimedijalnom centru LUKA, Kinu Valli, na Portarati te u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Također, tijekom proljeća 2013. prostor je velikom volonterskom akcijom proširen i renoviran. Obnovu je financirala Zaklada za razvoj partnerstva i civilnog društva, a po njezinu dovršetku organizirano je svečano otvorenje novouređenog Kluba.

 1. b) U Klubu su održane slijedeće radionice: 9. ljetna radionica izrade filma “Pulska filmska tvornica 2013.”, napredna škola animiranog filma, Radionice filmske i medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi, Snimateljska radionica Andija Mošnje i Glumačka radionica Luke Juričića i Franje Tončinića iz pulskog Teatra Naranča. Također, ugostio je tri predavanja Deana Cukona na temu “Nove medijske kulture” održanih u sklopu istoimenog projekta.
 2. c) Tri su filma nastala na Radionici filmske i medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi te na naprednoj Školi animiranog filma, a sedam na 9. ljetnoj radionioci izrade filma. Uz njih, u 2013. godini snimljena su dva filma Ivane Hrelja – diplomski rad “Žena, dijete” i kratkometražni dokumentarni film “Melting Street”. Marko Zdravković-Kunac je za udrugu Zelena Istra realizirao promidžbeni video spot “E-democracy” te je osmislio i realizirao sedam promidžbenih video spotova zaprojekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ koji je 2013. dobio nagradu Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske. Osim toga, pulskom sastavu Audi Remains pružena je tehnička pomoć za realizaciju glazbenog spota “CoolWeather Song”. U fazi produkcije trenutno je kratkometražni igrani film “Pogubna strast” Aleksandra Jovanovića i dugometražni dokumentarac Ivane Hrelja radnog naziva “Vila Marija”.

Klupskim programima projekcija, kojih je ukupno bilo 36, prisustvovala su 624 posjetitelja (17,33 po program). U osam edukativnih programa uključilo se 176 polaznika (22 polaznika po radionici). Putem premjera i festivalskih prikazivanja indirektno smo obuhvatili više od 2000 osoba.

 

Klub Pulske filmske tvornice financirali su Grad Pula (Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za kulturu), Istarska županija (Upravni odjel za kulturu) i Hrvatski audiovizualni centar.

 

SAKUPLJANJE, RESTAURACIJA, ARHIVIRANJE I PREZENTACIJA FILMOVA FOTO-KINO KLUBA JELEN

Projekt Arhive Foto-kino kluba Jelen je od izuzetnog značaja za neprofesijsku filmsku baštinu Hrvatske, a cilj mu je popisivanje, katalogizacija, arhiviranje, digitalizacija te u konačnici prezentacija filmske i ostale građe FKK-a Jelen.

Na tavanu Zajednice tehničke kulture Pula pronašli smo brojne memorabilije vezane uz legendarni klub (1962-1990). Budući da je sedamdesetak filmskih zapisa legendarnog Foto-kino kluba Jelen (1962.-1990.) ostvareno na osjetljivoj acetatnoj, odnosno kiseloj podlozi, zbog pohrane u krajnje neadekvatnim uvjetima prijeti im nepovratno oštećenje te je potrebno pothitno ih pohraniti u Hrvatskoj kinoteci. Na tim je trakama sačuvana povijest Pule i Istre, od porinuća brodova u Uljaniku, raznih natjecanja, gosta Festivala igranog filma, pulskih sportskih velikana (primjerice, dolaska zlatom ovjenčanog Mate Parlova s Olimpijade u Münchenu 1972.). Među njima su i umjetnički prvijenci tadašnjih amatera, a sada poznatih kulturnih djelatnika (Drago Orlić, Boško Obradović, Armando Debeljuh…). Ostaviti te zapise neumoljivom zubu vremena bio bi krajnje neodgovoran čin i svojevrsno zatiranje  filmskog identiteta grada, županije i cijele Hrvatske.

S Odsjekom za povijest pulskog Sveučilišta Jurje Dobrile i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre 2013. je pokrenuta suradnja s ciljem popisivanja ostavštine Foto-kino kluba Jelen i MAFAF-a (Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma). Međusektorska suradnja rezultirat će osnivanjem registrirane Zbirke neprofesijskog filmskog stvaralaštva Pule i Istre. Pulska filmska tvornica bit će stvaratelj zbirke koju će studenti prethodno popisati, a koja će biti pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Projekt se trenutno provodi na volonterskoj osnovi.

 

 1. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDOSTVARALAŠTVA

Od 22. do 24. studenog u Puli je održana 45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, čiji su organizatori bili Hrvatski filmski savez i Pulska filmska tvornica. U sklopu trodnevne manifestacije koja je u Pulu dovela šezdesetak autora i predstavnika filmskih organizacija iz cijele Hrvatske održano je dvanaest programa – pet projekcija filmova u konkurenciji, projekcija nagrađenih filmova s ovogodišnje UNICA-e, radionica „Brendiranje projekata filmskih organizacija“ Davora Miškovića  iz udruge Drugo more, posjet Tajnoj stanici na Svetici, javno žiriranje, dodijela nagrada, Kostimirani Fake In Party s performansom Kolektiva PassiveAttack i zabava povodom otvorenja Revije. Ulaz na sve programe bio je besplatan.

Prilikom svečanog otvaranja prisutnima su se obratili pomoćnica gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Jasmina Nina Kamber, ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Višković Vukić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, Vladimir Torbica i tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica.

U sklopu pet projekcija prikazano je 36 filmova u konkurenciji. Istru su zastupali glazbeni spot „CoolWeather Song“ Audio Remainsa te filmovi „Poigravanje ili pokvareni bojler“ Amira Alagića u produkciji Pulske filmske tvornice i „Ethan“ Elvisa Lenića u produkciji ŠikutiMachinea.

Peteročlani žiri kojega su sačinjavali Igor Bezinović, Damir Čučić, Jasna Žmak, Dinka Radonić i Ana Hušman dodijelio je nakon javne rasprave i žiriranja devet nagrada i dvije specijalne diplome. Prvu nagradu osvojio je eksperimentalni film “Pinokio” Tome Šimundže, a drugu eksperimentalni filmovi „Ethan“ Elvisa Lenića i “+topija” Petra Novaka, igrani film “Snijeg u Splitu” Igora Jelinovića te dokumentarni film “Tamo gdje živi Nada” Darija Bukovskog. Treća nagrada pripala je animiranom filmu “inanibus” Jadranka Lopatića, dokumentarnim filmovima “Park ljubavi” Lane Kosovac i “Laminati” Ivane Rupić te igranom filmu “Iz košmara” Marka Majerskog. Specijalne diplome uručene su Tamari Bilankov za eksperimentalni film “Pokret” i Filipu Mojzešu za igrani film “Vjetar puše kamo hoće”. Plakete UNICE za izuzetan doprinos u organizaciji, obrazovanju i popularizaciji filmskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, koje se na Reviji tradicionalno dodijeljuju dobila su dva kluba za 40. godišnjicu postojanja. To su GFR Film i Video iz Požege te Video klub Mursa iz Osijeka.

Projekcijama je prisustvovalo sedamdesetak zaljubljenika u film, a izuzetnu posjećenost imali su i popratni programi Revije. Vrlo uspješnom pokazala se kratka i intenzivna radionica „Brendiranje projekata filmskih organizacija“, čiji je cilj bio poticanje suradnje među filmskim organizacijama na području osmišljavanja, razvoja i brendiranja projekata. Podijeljeni u grupe sudionici su ovisno o aktivnostima organizacije unutar koje djeluju osmislili i razvili projekte razmjene programa, specijaliziranih filmskih edukacija ili stvaranja suprodukcijske platforme koji će u bližoj budućnosti zaživjeti.

Prava atrakcija bio je posjet Podzemnom gradu, odnosno Tajnoj stanici na Svetici, građenoj 50-ih godina prošloga stoljeća. Vodič na lokaciji bio je Zlatko Devedžić iz Nacionalne udruge za fortifikacije – Pula, koji je posjetiteljima ispričao povijest stanice i dio bogate pulske vojne prošlosti. Osim Podzemnim gradom, filmaši su ostali fascinirani i pogledom s vidikovca na južni dio Istre i otoke.

Gosti Revije izrazili su zadovoljstvo organizacijom i šarolikim programom te su iz Pule otišli puni dojmova. Za uspješnost manifestacije zaslužni su i brojni volonteri koji su pomagali u organizaciji, akcijama oglašavanja, dočeku gostiju, pripremama domjenaka i zabava…

Pokrovitelji Revije bili su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica Grada Pule, a partner Pula Film Festival. Sponzorstvom su je potpomogli Marčeta i Pekara Corona. Medijski pokrovitelji bili su Radio Pula, TV Nova, Glas Istre, Regional Express, Kulturistra i Barkun. Službena internetska stranica Revije je http://www.hfs.hr/hfs/festival_776_home.asp

 

OBNOVA PROSTORA KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE                                                                                                                               

Zahvaljujući sredstvima dobivenim putem javnog natječaja „Naš doprinos zajednici“ Zaklade za razvoj civilnog društva Istarske županije početkom travnja 2013. počeli smo s akcijom preuređenja Kluba PFT-a i ostalih javnih prostorija. Naši su se članovi odazvali u velikom broju i volonterski uključili u sve faze radova, od osmišljavanja ugodnijeg i praktičnijeg prostora do realizacije istog. Neki od zahvata, kao što je rušenje pregradnog zida u cilju proširenja Kluba, bili su izuzetno zahtjevni. U dijelu prostora s derutnim pločicama postavljen je laminat, zidovi su sanirani i oličeni, stolice tapecirane, a ispred filmskog platna sagrađena je katedra za predavače, uvodničare, goste…

Naši su volonteri učestvovali u svim akcijama, koje su često bile cjelodnevne te je za njih bio organiziran ručak. Ukupno su u njima odradili 641 volonterski sat.Obnovljen i preuređen Klub svečano je otvoren 10. svibnja, a prethodno je za volontere i članove održana zasebna proslava u znak zahvale za pruženu pomoć.

 

VOLONTERI

U Pulskoj filmskoj tvornici su 131 volontera odradila ukupno 1340 volonterskih sati. Osim prilikom obnove Kluba PFT-a oni su aktivnu volontersku pomoć pružili asistiranjem na edukativnim radionicama za djecu, setovima polaznika 9. ljetne radionice izrade filma, u organizaciji 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva te prilikom klupskog programa projekcija. Među volonterima 43 ih je bilo do 30 godine života, a 88 od 30 nadalje.

 

 

SURADNJA S UDRUGAMA I INSTITUCIJAMA

Izradom web stranice udruga je postala znatno vidljivija među organizacijama civilnog društva te drugim kulturnim i inim institucijama u Puli, Istri i Hrvatskoj. Uspostavljeni su brojni novi partnerski odnosi, dok su se stari dodatno učvrstili. Ističemo suradnju s udrugom Zelena Istra na projektu „E-demokracija“, Zadrugom Praksa s kojom smo dokumentirali javna događanja vezana za donošenje prostornog plana Muzila, Dječjim gradskim vijećem Grada Pule za koje smo snimali kampanju za projekt „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ te Domom za psihički bolesne odrasle osobe „Vila Maria“ Pula gdje smo kamerom pratili  značajnija događanja i s kojim je dogovorena izrada dokumentarnog filma u cilju destigmatizacije korisnika. Također, od velikog značaja bila je i suradnja s HDLU-om Istra na projektu „Dijete u galeriji“ te s Multimedijalnim centrom LUKA u dogovoru s kojim smo dokumentirali urbanu intervenciju Elise Vladilo „Melting Street“. Na taj smo način uspješno postavili temelje dugoročne suradnje na sličnim dokumentacijskim projektima.

Sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Odsjekom za povijest, te Povijesnim i pomorskim muzejom Istre pokrenuta je suradnja vezana za popis ostavštine Foto-kino kluba Jelen i MAFAF-a. Međusektorska suradnja rezultirat će osnivanjem registrirane Zbirke neprofesijskog filmskog stvaralaštva Pule i Istre. Pulska filmska tvornica bit će stvaratelj zbirke koju će studenti popisati i koja će biti pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Osim toga, učvršćeni su partnerski odnosi sa sličnim filmskim organizacijama, a s kino klubovima Split i Zagreb te HFS-om razvijeno je nekoliko zajedničkih projekata. Na umrežavanju filmskih organizacija, članica HFS-a, diretno smo radili tijekom 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva kada smo u tom cilju organizirali radionicu „Brendiranje projekata filmskih organizacija“ pod vodstvom Davora Miškovića iz udruge Drugo more.

 

SAMOFINANCIRANJE

Pulska filmska tvornica je u 2013. ostvarila samofinanciranje u iznosu od 55.200,00 kuna (19,8% od ukupnog prihoda udruge).

Suradnja s Pula Film Festivalom na Ljetnoj radionici izrade filma rezultirala je samofinanciranjem u iznosu od 25.000 kuna; suradnja s Gradom Pula i Dječjim gradskim vijećem Grada Pule na izradi promidžbenih video spotova za kampanju „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ rezultirala je samofinanciranjem u iznosu od 21.500 kuna;

suradnja s Domom za psihički bolesne odrasle osobe „Vila Maria“ Pula na izradi dokumentarnog filma radnog naziva „Štićenici“ rezultirala je samofinanciranjem u iznosu od 8.700 kuna.

 

 

Preuzmi