Autor u gostima: Filip Heraković

Ovog četvrtka, 23. studenog s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo pulskog redatelja Filipa Herakovića i njegova nagrađivana tri kratka igrana filma koja su prethodila dugometražnom prvijencu Pelikan.

Sa snimanja Pelikana, foto: Sara Horvatić.

 

Prije projekcije s autorom o njegovim filmskim počecima i poetikama, studiranju na Akademiji i prethodnom studiju sociologije, scenaristici i pripremama filmskog projekta, njegovom viđenju razlika između kratkog i dugog metra, igranom filmu, ‘filmskoj Puli’ i još o mnogočemu razgovarat će pulski izvedbeni umjetnik i kulturolog Igor Zenzerović.

 

Poslije projekcije slijedi druženje s autorom.

Filip Heraković rođen je u Puli 1989. godine. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisao i režirao nekoliko kratkih filmova koji su sudjelovali na domaćim i regionalnim filmskim festivalima. Sudionik programa Sarajevo Talents u sklopu Sarajevo Film Festivala 2017, te stipendist scenarističkog programa Branko Bauer 2012. i 2020. godine. Prvi dugometražni igrani film Pelikan imao je premijeru na festivalu Black Nights u Tallinnu gdje osvaja posebnu nagradu žirija za režiju. Na Festivalu autorskog filma u Beogradu Pelikan osvaja i nagradu za najbolji film u sekciji Hrabri Balkan.

 

Trenutno završava i kratki igrani film Zubi krokodila koji je dobio potporu HAVC-a na Javnom pozivu za poticanje proizvodnje. Razvija i dugometražni igrani film Noćni valovi. Član Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) , Umjetničke organizacije Plafon i Europske filmske akademije.

 

 

Program

 

Povratak

2014., kratki igrani, 15 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb

Po povratku kući, Bojan se vraća majci te susreće staro društvo. Pred njim je okolina koju ponovo treba prihvatiti. Čini se da je sve isto, osim njega.

 

Scenarij: Filip Heraković

Kamera: Martin Šatović

Montaža: Karla Folnović

Scenografija: Ana Rajić

Kostimografija: Slađana Buljan

Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec

Uloge: Matija Čigir, Nadežda Perišić-Radović, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Paško Vukasović

Producent: Matija Drniković

 

Krošnje

2016., kratki igrani, 16 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb

Nakon sinova neuspjelog pokušaja samoubojstva, Mirjana posjećuje čovjeka koji ga je spasio.

 

Scenarij: Filip Heraković, Nikolina Bogdanović

Kamera: Bojan Mrđenović

Montaža: Urša Vlahušić

Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec

Scenografija: Iva Maria Jurić, Hana Grebenar

Uloge: Alma Prica, Ivan Ožegović

Producent: Matija Drniković

 

 

Gost

2017., kratki igrani, 20 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb

Mladi par, Tanja i Damir, seli se u malo mjesto, u Damirovu kuću iz djetinjstva. Jednoga dana Tanju na ulici grubo izvrijeđa nepoznata žena, nakon čega im u posjet dolazi njezin nećak Marko kako bi se ispričao. Ubrzo se otkriva da Marko i Damir dijele traumu iz prošlosti, no njihova sjećanja na isti događaj bitno se razlikuju.

 

Scenarij: Filip Heraković

Kamera: Frane Pamić

Montaža: Ivan Maras

Oblikovanje zvuka: Luka Gamulin

Glazba: Igor Mihajlović

Kostimografija: Andrea Šundov

Scenografija: Pietro Boban, Adam Llewelin

Uloge: Marina Redžepović, Matija Kačan, Dado Ćosić, Mirela Brekalo Popović

Producenti: Matija Drniković, Sabrina Smoković

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.