Autorica u gostima: Sunčica Ana Veldić

Ovog petka, 8. ožujka s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo redateljicu Sunčicu Anu Veldić te presjek njezinog dokumentarnog rada kroz projekciju četiri zapažena i nagrađivana autorska filma.

Prije projekcije s autoricom o njegovim filmskim kinoklubaškim počecima, autorskim poetikama, studiju veterine i studiju režije, raznim kreativnim ulogama u svojim i drugim filmskim projektima te doživljaju Pula film festivala i filmske Pule razgovarat će producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

 

Sunčica Ana Veldić veterinarka je i filmašica iz Zagreba. Godine 2006. diplomirala je na Veterinarskom fakultetu, 2014. završava magisterij iz kirurgije malih životinja, a 2019. MA iz režije dokumentarnog filma na ADU. Filmom se počela baviti 2013. godine nakon završenog tečaja scenarija, režije i montaže u Kinoklubu Zagreb. Od tada snima niz dokumentarnih i eksperimentalnih kratkih filmova u produkciji Kinokluba Zagreb, od kojih su neki međunarodno zapaženi poput filma “Hux Flux, Smokvin sin” kojeg je režirala s Martinom Semenčićem a filmovi “Festivalski turizam” i “Hrvatska djevica” prikazani i nagrađeni na domaćim festivalima. U sklopu studija režije dokumentarnog filma snimila je film “White Trash” (2017.) i “Precijenjenu dramaturgiju” (2017.) koji su doživjeli domaću i međunarodnu festivalsku distribuciju.

 

Autorica je filmova koji podrivaju okoštale filmske norme i institucionalne autoritete. Njezine uratke odlikuje underground poetika, autoironija, fragmentarna struktura i poigravanje s metatekstualnošću, a Veldić često tematizira i vuče inspiraciju iz svojeg veterinarskog rada. U većini svojih filmova preuzima većinu kreativnih uloga, tj. piše scenarij, režira, snima i montira.

 

 

Program:

 

 

Hux flux, Smokvin sin

dokumentarni, 2014.,18 minuta

Psu Huxu dijagnosticiran je rak. Kroz teške trenutke bolesti prate ga majka Smokva i ostali životinjski ukućani, a njegovi vlasnici i veterinarka intenzivno skrbe o njemu kombinirajući klasične medicinske i alternativne metode liječenja. Veterinarka čitavo vrijeme snima i film o svemu tome.

 

Režija: Martin Semenčić, Sunčica Ana Veldić

Scenarij: Sunčica Ana Veldić

Kamera: Sunčica Ana Veldić

Montaža: Martin Semenčić

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Producenti: Martin Semenčić, Sunčica Ana Veldić

Produkcija Kinoklub Zagreb

 

 

Festivalski turizam

dokumentarni, 2016.,15 minuta

Film o autoričinu ulasku u filmski svijet, u koji je prešla iz jedne sasvim drukčije profesije – veterinarske medicine. Dok s filmom Hux Flux gostuje na festivalu u Londonu, Sunčica kombinira festivalske sadržaje i londonske turističke klišeje kako bi snimila film koji će je lansirati na daljnja festivalska putovanja.

 

Scenarij: Sunčica Ana Veldić

Kamera: Sunčica Ana Veldić

Montaža: Sunčica Ana Veldić

Oblikovanje zvuka: Sunčica Ana Veldić

Produkcija Kinoklub Zagreb

Koprodukcija: Luksuz produkcija

 

 

Precijenjena dramaturgija

dokumentarni, 2017., 21 minuta

Autorica filma studentica je dokumentarne režije, potekla iz Kinokluba Zagreb. Nakon godina stvaranja amaterskih avangardnih filmova, odlučuje napraviti film čvrste strukture u kojem će pokušati pomiriti svoju sklonost eksperimentalnoj formi i pravila nametnuta formalnim obrazovanjem.

 

Scenarij Sunčica Ana Veldić

Kamera Sunčica Ana Veldić

Montaža Sunčica Ana Veldić

Oblikovanje zvuka Nina Ugrinović

Producentica Sunčica Ana Veldić

Produkcija Akademija dramske umjetnosti (ADU)

Koprodukcija Kinoklub Zagreb

 

 

 

Ovako živi jet set

dokumentarni, 2023., 34 minuta

U filmu nastalom nakon smrti tragično preminulog Martina Semenčića, pratimo njegovo putovanje na filmski festival u Puli na kojem prima jednu od svojih pet arena za dizajn zvuka te ga kroz dnevničku strukturu upoznajemo kao vedru, energičnu i duhovitu osobu.

 

Scenaristi: Martin Semenčić, Sunčica Ana Veldić

Snimatelj: Sunčica Ana Veldić

Zvuk: Sunčica Ana Veldić

Montažer: Sunčica Ana Veldić, Jan Klemsche, Jana Plećaš

Glazba: George Jones, Tammy Wynette

Producent: Sunčica Ana Veldić

Produkcija: Kinoklub Zagreb

 

 

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Istarska županija, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.