Michael Glawogger: Bez naslova

Ovoga petka, 6. svibnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je dokumentarnog filma Bez naslova koji je započet je kao projekt redatelja Michaela Glawoggera bez definirane teme i nastao spontanim snimanjem tijekom dvije godine njegovog putovanja kroz desetak zemalja.

 

 

Želim pružiti pogled na svijet kakav je moguć samo kada se ne bavimo nekom određenom temom, kada se suzdržavamo od moralnih prosudbi, kada se krećemo bez cilja. Kada lelujamo bez ikakva smjera osim vlastite znatiželje i intuicije.

 

Michael Glawogger

 

Razgovor o filmu vodit će Marko Zdravković-Kunac, a filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a.

https://bit.ly/BezNaslova

Meeting ID: 834 4064 8212

Passcode: 092491

 

 

Posljednji film velikog austrijskog redatelja Michaela Glawoggera je bez naslova i teme, ali ne i bez sadržaja. Stotine sati fascinantnog filmskog materijala snimljenog tijekom dvije godine putovanja kroz desetak zemalja ukomponirani su u grandioznu audiovizualnu posvetu čovječanstvu. Bez naslova je vizualna odiseja puna živosti i boja, koja na osoban način govori o ljudskom stanju te sličnostima i razlikama među ljudima.

 

Glawogger je tijekom snimanja u Africi preminuo od malarije, a dokumentarac je dovršila njegova montažerka i dugogodišnja suradnica Monica Willi.

 

 

Michael Glawogger, Monika Willi: Bez naslova/Untitled

Austrija, 2017., 105′

Scenarist: Michael Glawogger, Monika Willi, Attila Boa

Produkcijska kuća: Lotus Film, ORF Film/Fernseh-Abkommen

Direktor fotografije: Attila Boa

Montaža: Monika Willi

 

Michael Glawogger (1959. – 2014.) bio je beskompromisni austrijski redatelj, međunarodno slavljen upravo zbog svojih dokumentaraca. U svojim filmovima najviše se bavio temama i ljudima s margina globalnog društva. Najpoznatiji je po nagrađivanoj trilogiji koju čine: Megagradovi: 12 priča o preživljavanju (1998.), kompilacija prizora iz života ljudi koji pokušavaju spojiti kraj s krajem u najvećim svjetskim gradovima; Smrt radnika (2005.), potresna posveta obespravljenim radnicima u Pakistanu, Ukrajini, Nigeriji, Indoneziji, Kini i Njemačkoj te Slava kurvi (2011.), intimni pogled u živote prostitutki u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

 

 

 

Monika Willi austrijska je montažerka najpoznatija po radu s dvojicom sunarodnjaka, Michaelom Hanekeom i Michaelom Glawoggerom. S njima je radila na cijelom nizu nagrađivanih filmova (između ostalima na Hanekeovim filmovima Pijanistica, Bijela vrpca i Ljubav, kao i Glawoggerovim Smrt radnika i Slava kurvi), a nakon Glawoggerove smrti, od materijala koje je snimio tijekom rada na novom projektu, montirala je i korežirala film Bez naslova.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka:

 

https://bit.ly/BezNaslova

Meeting ID: 834 4064 8212

Passcode: 092491

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.