Damir Čučić i projekcija iznenađenje sutra u Circolu

Damir_Cucic_1

 

U sklopu Dana mentalnog zdravlja, petodnevnog događanja koje se u Puli održava od 12. do 16. listopada, večeras će u Zajednici Talijana (Circolu) s početkom u 20 sati biti prikazan dokumentarac «Uzmi ova slomljena krila» Daniela Macklera. On daje pozitivni primjer liječenja bez psihofarmaka te je fokusiran na živote dviju žena koje su se zahvaljujući uspješnoj psihoterapiji oporavile od teške shizofrenije.

 

Dokumentarni film – iznenađenje otvorit će na istom mjestu u petak, 16. listopada, u 18 sati posljednji dan manifestacije, a gost večeri bit će redatelj, autor, producent i montažer Damir Čučić. Na temu «Mentalno zdravlje u zajednici» bit će potom održan okrugli stol, koji će početi u 19.30 sati. Uz Čučića, gosti će još biti psihijatar i suradnik Doma za odrasle osobe «Vila Maria» Pula Dragutin Breški, ravnatelj Doma za odrasle osobe Motovun iz Brkača Boris Demark, predsjednik sarajevske udruge Metanoia Adi Hasanbašić, ravnateljica riječkog Doma za psihički bolesne odrasle osobe «Turnić» Martina Kalčić, voditeljica službe za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Helena Mitrović i ravnateljica «Vila Marije» Vesna Sperath. Moderatorica okruglog stola bit će psihologinja Marlena Plavšić.

 

Prethodnog dana je prikazan dokumentarni film Hrvoja Mabića «4. majmun» iz 2014. koji pruža negativni primjer institucionalnog liječenja. U njemu je obrađen slučaj psihijatrijske bolnice Lopača pokraj Rijeke, gdje se od 2002. godine zaprimaju djeca s poremećajem u ponašanju. Ubrzo gradom počinju kružiti kontroverze o njihovu tretmanu, a javna tajna razotkriva se u bolnim svjedočanstvima bivših štićenika, njihovih roditelja i doktora uključenih u rad bolnice. Zaprepašćujući konformizam zaposlenika bolnice i gradskih struktura donosi i odgovor na to tko je četvrti majmun.

 

Dane mentalnog zdravlja organizirao je u povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopad) Dom za odrasle osobe «Vila Maria» Pula. Suorganizatori manifestacije su Pulska filmska tvornica, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre, Fade In i Zajednica Talijana.

 

U ime suorganizatora,

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice