Klubodrom četvrtkom: “Replikant” (A Scanner Darkly) Richarda Linklatera

scanner-darkly-2

Identitet i obmana u bliskoj budućnosti teme su “Replikanta” (A Scanner Darkly), američkog animiranog znanstvenofantastičnog trilera iz 2006. kojega je prema romanu “Čitač tmine” (1977) Philipa K. Dicka napisao i režirao Richard Linklater. Budućnošću u koju ćemo zaroniti u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 18. rujna, s početkom u 20 sati vladaju epidemija ovisnosti o drogi D s jedne te stalan i agresivan visokotehnološki policijski nadzor s druge strane.

Radnja se odvija u Orange Countyju u Californiji u vrijeme kada je Amerika ne samo izgubila rat protiv droga već i uspješno pretvorila “neprijatelja” u oruđe vlasti. O famoznoj supstanci koja razvija dvostruku osobnost i koju vlast koristi kako bi držala ljude pod kontrolom ovisna je cjelokupna populacija. Za svakih deset amerikanaca pod utjecajem droge tu su dva vladina špijuna čiji je zadatak nadziranje i progon ostalih osam. Teorija zavjera Philipa K. Dicka prikazana je kroz životne priče nekoliko prijatelja.

Film je snimljen digitalno, a potom je animiran upotrebom rotoskopa čime je postignut specifičan izgled. Ova tehnika je po prvi put korištena u Linklaterovoj animiranoj drami “Walking Life” iz 2001., a i u ovom slučaju doprinosi stripovskom izgledu filma.

 

A SCANNER DARKLY, animirani znanstvenofantastični triler, 2006, 100’, SAD

Režija i scenarij: Richard Linklater

Producenti: George Clooney, Ben Cosgrove, Erin Ferguson, Jennifer Fox, Sara Johnson, Tommy Pallotta, John Sloss, Steven Soderbergh, Anne Walker-McBay, Palmer West, Jonah Smith, Erwin Stoff

Glume: Keanu Reeves, Robert Downey, Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder

Glazba: Graham Reynolds

Montaža: Sandra Adair

Direktor fotografije: Shane F. Kelly

Studio: Thousand Words, Section Eight Productions, Detour Filmproduction, 3 Arts Entertainment