Klubodrom PFT-a: “Gorka riža” G. De Santisa

Klasik talijanskog neorealizma – „Gorka riža“ (Riso amaro) Giuseppea De Santisa iz 1949. godine – bit će prikazan u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 09. veljače, u 20 sati. Ulaz na program kojim će moderirati Ivana-Nataša Turković je slobodan.

 

Radnja filma je smještena na rižinim poljima u dolini Poa, među čijim se beračima dvoje sitnih kriminalaca – Walter (Vittorio Gassman) i Francesca (Doris Dowling) – skrivaju od policije. Francesca susreće lijepu Silvanu (Silvana Mangano) i zaljubljenog Marca (Raf Vallone), čiji se vojni rok bliži kraju. Walter slijedi Silvanu u rižina polja i četiri lika postaju tako upetljani u priču o krađi, ljubavi i umorstvu. Film se ističe detaljnim i realističnim prikazom ekonomskih prilika siromašne poslijeratne Italije, ali se najviše pamti po nastupu mlade i dotada nepoznate Mangano, koja zahvaljujući njemu postaje zvijezda i jedan od prvih seks simbola poratne talijanske kinematografije. U „Gorkoj riži“ ona predstavlja opčaranost ponašanjima modeliranim u američkim filmovima, kao što je žvakanje žvake i plesanje boogie-woogija, a njezin pad prikazuje redateljevu osudu produkata američkog kapitalizma. Osim toga, Silvanina naglašena senzualnost kao i melodramatično prisustvo smrti i samoubojstva uzrokuju otklon od tipičnog talijanskog neorealizma.

 

Inače, naslov filma se bazira na dosjetci. Naime, riječ riso znači na talijanskom i „riža“ i „smijeh“, pa se naslov može tumačiti kao „gorki smijeh“ ili „gorka riža“. Komercijalni uspjeh film je ostvario kako u Europi tako i u SAD-u. Predstavljen je na 3. Cannesu i bio je nominiran za Oscara za najbolju priču.

 

GIUSEPPE DE SANTIS: GORKA RIŽA (Riso amaro), drama, 1949., 108′, Italija

Producent: Dino De Laurentiis

Scenaristi: Giuseppe De Santis, Carlo Lizzani, Gianni Puccini

Glume: Vittorio Gassman, Doris Dowling, Silvana Mangano, Raf Vallone, Checco Rissone, Carlo Mazzarella

Muzika: Goffredo Petrassi

Snimatelj: Otello Martelli

Montaža: Gabriele Varriale

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a