Klubodrom PFT-a: “Princeza Mononoke” H. Miyazakija

Vizualno prekrasnu fantastičnu epsku animiranu priču koja se prvenstveno bavi temom okoliša, odnosno njegovim iskorištavanjem i popratnom destrukcijom, „Princeza Mononoke“ (1997.) Hayaoa Miyazakija, pogledat ćemo u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 09. lipnja, s početkom u 20 sati. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

 

Princeza Mononoke

Radnja ovog najozbiljnijeg i najtmurnijeg Miyazakijevog anime filma smještena je u srednjovjekovnom Japanu. U centru se nalaze Ashitakijeve avanture potaknute prokletstvom kojim ga je „zarazio“ Nago, vepar pretvoren u demona. Potraga za lijekom koji će ga spasiti od sigurne smrti dovodi ga u središte konflikta između šumskih bogova i stanovnika obližnjeg rudarskog grada. Kroz njegov nepristrani pogled na svijet pratimo sukob između ljudskog razvoja i potrebe prirode za vlastitim očuvanjem, a koji otvara brojna pitanja.

 

Princeza Mononoke1

Miyazaki je odbacio crno-bijelo oslikavanje početka tog suvremenog rata, kao i klasične stereotipe njegovih aktera, odnosno likovi nisu isključivo dobri ili zli. Najbolji primjer predstavlja gospa Eboshi, voditeljica grada koja je primila pod svoje okrilje marginalizirane skupine pružajući im dostojanstveni život, dok s druge strane nerazumno uništava prirodu i njezin poredak, pa tako i temelje cjelokupne zajednice. Velikan japanske anime odbija jednostavna rješenja i odlučuje se za prikaz života u svoj njegovoj kompleksnosti i slojevitosti. U korijenu svih zala nalazi se neznanje, poručuje nam Miyazaki, koje čini naše vidike uskima te nam ne dozvoljava sagledavanje šire slike cjelokupnog postojanja.

 

Princeza Mononoke2

Prvi film Studija Ghibli koji je zbog nasilja bio zabranjen djeci mlađoj od 12 godina uglavnom je oduševio i kritiku i gledatelje diljem svijeta animacijom, pričom, obrađenim temama, likovima… Zanimljivo je to da je Miyazaki osobno nadgledao izradu 144.000 crteža filma te docrtao dijelove za njih 80.000.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski potpomaži Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Forest-Spirit-Princess-Mononoke

HAYAO MIYAZAKI: PRINCEZA MONONOKE (Mononoke Hime), fantastični/pustolovni anime, 1997., 133′, Japan

Producent: Toshio Suzuki

Scenarist: Hayao Miyazaki

Glavne uloge: Yōji Matsuda, Yuriko Ishida, Yūko Tanaka, Kaoru Kobayashi

Glazba: Joe Hisaishi

Snimatelj: Atsushi Okui

Montaža: Takeshi Seyama

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a

 

Pulska filmska tvornica

Stiglicheva 12, Pula

www.pulskafilmskatvornica.hr