Klubodrom: “Proljeće, ljeto, jesen, zima” Kim Ki-duka

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovog će četvrtka, 23. ožujka, u 20 sati biti prikazana drama “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) sjevernokorejskog redatelja Kim Ki-duka iz 2003. godine o životu budističkog redovnika u plutajućem budističkom samostanu na jezeru okruženom prastarom šumom. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

 

Ova pastoralna poema o mijeni godišnjih doba i meditacija na krug života podijeljena je na pet segmenata (po naslovnim godišnjim dobima tijekom kojih se odvija pojedina radnja). Svaki segment ilustrira jednu fazu života mladog redovnika i njegovog starijeg učitelja, s time da je među pojedinim segmentima razmak od deset do 20 godina. Istovremeno, Kim Ki-duk prati u svakom od njih promjenu vremena i odnos čovjeka i prirode. Unatoč njegovoj izoliranosti, u spokojni samostan svejedno prodire vanjski svijet, donoseći sa sobom životna zadovoljstva i patnje. Na taj način mladi dječak uči o ljubavi, pohoti, ljubomori, mržnji, pa čak i srdžbi, a izbori koje čini uzrokuju nemir i nesreću. Kim Ki-duk je dao minimum prostora dijalogu i razvio priču na prilično jednostavan način, ali se posljedice djela likova potiho komentiraju putem budističkih simbola i ikonografije. Tako se u zadnjim trenucima filma kamera povlači na vrh planine pokazujući kip budućeg Bude, Maitreye, posjednutog na kotaču, čime se potvrđuje mogućnost izbavljenja iz cikličkih posljedica svojevoljnih, škodljivih radnji.

 

a

U drami glume Su Oh-yeong, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho, dok se redatelj pojavljuje kao nekoć mladi redovnik u posljednjoj fazi života. Ovaj tihi, kontemplativni film obilježio je značajnu promjenu u odnosu na Kim Ki-dukov raniji rad, kojega se često kritiziralo zbog pretjeranog nasilja i mizoginije.

 

KIM KI-DUK: PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA… I PROLJEĆE (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring), drama, 2003., 103′, Južna Koreja/Njemačka

Producenti: Karl Baumgartner, Lee Seung-jae

Scenarist: Kim Ki-duk

Glume: Oh Yeong-su, Kim Young-min, Seo Jae-kyung, Kim Jong-ho, Ha Yeo-jin

Glazba: Bark Jee-woong

Snimatelj: Baek Dong-hyeon

Montažer: Kim Ki-duk

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a