Klubodrom: “Querelle” R. W. Fassbindera

querrelle

 

Ciklus filmova po odabiru voditeljice Klubodroma Pulske filmske tvornice Ivane-Nataša Turković nastavlja se ovoga četvrtka, 11. veljače, dramom „Querelle“ iz 1982. godine njemačkog redatelja, scenarista i glumca Rainera Wernera Fassbindera. Program u Klubu PFT-a počet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

„Querelle“ je adaptacija romana „Querelle de Brest“ (1947.) francuskog pisca Jeana Geneta, a u distribuciju je krenuo svega nekoliko mjeseci nakon Fassbinderove smrti u lipnju 1982. uslijed predoziranja drogom. Iako je na Engleskom jeziku, film je rezultat koprodukcije Zapadne Njemačke i Francuske. U njemu pratimo dogodovštine Querellea, francuskog mornara u potrazi za svojim identitetom, koji po dolasku u Brest počinje pohađati neobični bordel. Ondje nailazi na svog brata Roberta, koji je trenutni ljubavnik gazdarice Lysiane. Tko želi sa njom spavati, prvo mora baciti kocke s njezinim mužem Nonom. Ako pobjedi može se prepustiti Lysianim čarima, a ako izgubi mora imati odnos s Nonom… Kada je prikazan u Parizu, bilo je to prvi put da je film sa snažnom homoseksualnom tematikom postigao toliki uspjeh. Međutim, osvrti su bili šaroliki – dio kritičara je pohvalio ovaj „časni eksperiment“, dok su ga drugi opisali kao nekoherentan i nepovezan.

 

Querelle2

Na filmu je Fassbinder počeo raditi nakon što producent nije uspio dobiti neka „skuplja“ imena. Burkhard Driest napisao je za njega skroz drugačiji scenarij, a Fassbinder je potom “uzeo linearnu naraciju i ispremiješao ju“. Također, drugačije od svoga prethodnika koji je namjeravao napraviti crno-bijeli film sniman na terenu s glumcima amaterima, Fassbinder se odlučio za profesionalne glumce, jezive ekspresionističke boje i studijske setove. Stil je naglašeno anti-realistični, pa čak i nadrealan, čemu doprinose ekspresionistička i barokna scenografija s istaknutim faličkim simbolima, fotografija koja naglašava njenu neprirodnost i crvene tonove, umjetno svijetlo, obilno korištenje voice-overa te „književnih“ dijaloga.

 

Tijekom veljače će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazana i omnibus komedija „Kako je propao rokenrol“ (18. 02.) iz 1989. koju je odabrala članica Sanda Letonja-Marjanović, dok ćemo posljednjeg četvrtka u mjesecu (25. 02.) ugostiti i predstaviti fotografkinju Medinu Rešić. Osim toga, 13. veljače u 18 sati bit će održano u sklopu 11. Škole filma javno predavanje Kristijana Burlovića iz Medvid produkcije d.o.o. „Kamera i snimanje u dokumentarnom i igranom filmu“.

 

Klub Pulske filmske tvornicer financijski podržavaju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.

 

querelle-3

 

RAINER WERNER FASSBINDER: QUERELLE, drama, 1982., 108′, Zapadna Njemačka/Francuska

 

Producenti: Michael McLernon, Dieter Schidor, Sam Waynberg

Scenaristi: Rainer Werner Fassbinder, Burkhard Driest (po romanu „Querelle de Brest“ Jeana Geneta)

Glavne uloge: Brad Davis, Franco Nero, Jeanne Moreau, Laurent Malet, Hanno Pöschl

Glazba: Peer Raben

Snimatelj: Xaver Schwarzenberger

Montažerka: Juliane Lorenz

Produkcijska kuća: Gaumont S.A. Paris

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a