Klubodrom: “Samsara” Pana Nalina

Posljednji Klubodrom PFT-a u mjesecu donosi ovoga četvrtka, 26. siječnja, u 20 sati nezavisnu dramu „Samsara“ (2001.). Nastala je u koprodukciji Indije, Italije, Francuske i Njemačke, a u svom redateljskom debiju Pan Nalin prati traganje budističkog redovnika za Prosvjetljenjem. Ulaz na program kojim će moderirati Ivana-Nataša Turković je slobodan.

 

Radnja filma sa svega stotinjak riječi podsjeća na priču o izuzetno štovanom mudracu drevne Indije, kralju i hrabrom ratniku Vishvamitri, i Menaki, jednoj od najljepših apsara, ženskih duhova oblaka i vode iz hinduističke i budističke mitologije. K Vishvamitri ju je poslao Indra, kralj Bogova, kako bi ga zavela i omela u meditaciji – no među njima se rađa iskrena ljubav… Tashi je nadareni mladi redovnik koji je upravo priveo kraju tri godine samotne meditacije u planinama. Nakon oporavka vraća se uobičajenom rigoroznom redovničkom životu u samostanu, gdje ga se veoma poštuje zbog stjecanja duboke razine prosvjetljenja. Međutim, Tashi s iznenađenjem otkriva nenadano buđenje vlastite seksualnosti.

 

Film pruža senzualni i elegantni osvrt na seks i duhovnost, a prvi je koji je ikada kompletno snimljen u veličanstvenim krajolicima Ladakha na sjeveru Indije, među vrhovima Himalaje. Da bi to ostvario, indijskom redatelju, scenaristu i dokumentaristu Panu Nalinu bilo je potrebno sedam godina borbe protiv nepovoljnih okolnosti – napete lokalne političke situacije koja je rezultirala ubojstvom triju redovnika i policijskim satom, te visinske bolesti filmske ekipe. Glavni elementi filma su Ladakh i planine, i na njihovu temelju osmišljeni su kostimi čija boja varira ovisno o trenutačnom raspoloženju lika.

 

PAN NALIN: SAMSARA, nezavisna drama, 2001., 138′, Indija, Italija, Francuska i Njemačka

Produkcijske kuće: Fandango, Ocean Films Distribution, Pandora Film, Paradis Films

Scenaristi: Pan Nalin, Tim Baker

Glume: Shawn Ku, Christy Chung, Neelesha BaVora

Glazba: Cyril Morin, Dadon

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a