Klubodrom: “Smrt na sprovodu” F. Oza

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 16. veljače, u 20 sati koralnu britansku crnu komediju “Smrt na sprovodu” (Death at a Funeral) Franka Oza iz 2007. godine. Film je odabrala članica Alda Petrović koja će moderirati programom, a ulaz na projekciju je slobodan.

a

Scenarij Deana Craiga fokusiran je na obiteljski pokušaj rješavanja niza problema tijekom sprovoda patrijarha. Na zajedničko čišćenje kostura iz ormara natjerale su ih nepredviđene okolnosti, koje okupljaju ovu disfunkcionalnu britansku obitelj ujutro uoči očeve sahrane. Sin Daniel (Matthew McFayden) i njegova žena Jane (Keeley Hawes) žive s njegovim roditeljima, ali planiraju preseliti se u vlastiti stan. Njegov brat Robert (Rupert Graves), poznati njujorški pisac i playboy, radije će potrošiti novac na avionsku kartu prve klase nego financijski doprinijeti sprovodu. Danielova rođakinja Martha (Daisy Donovan) će sa zaručnikom Simonom (Alan Tudyk) pokušati ostaviti što bolji utisak na svog uštogljenog oca Victora (Peter Egan). No, plan će otići u suprotnom smjeru kada umjesto tableta za smirenje Simonu zabunom da halucinogenu drogu koju je proizveo njezin brat Troy (Kris Marshall). Uz to, na pogrebu se pojavljuje i američki patuljak (Peter Dinklage) kojega nitko ne poznaje, ali koji u rukavu ima još jednu tajnu na kojoj planira zaraditi.

a

“Smrt na sprovodu” je napravljena u tradiciji crno-bijelih filmova s Peterom Sellersom ili Alecom Guinnesom u kojima se gomilaju katastrofe, svaka smješnija od prethodne. Humor je istovremeno sofisticirani i krajnje šašavi i crni, a groteskne i neuobičajene situacije, te odlični dijalozi gledatelja tjeraju na salve smijeha. Ima tu i farse, i slapsticka, kao i čiste ćaknute ekscentričnosti. Dinamika filma je ustaljena, pa se stvari odvijaju dosta brzo, bez praznog hoda ni viška vremena i scena. Odabir glumaca nije mogao biti bolji i s obzirom da među njima nema zvijezda koje će uznemiriti balans, oni rade zajedno poput prave trupe. Vidljiv je i osobni pečat Franka Oza, no unatoč tome što je redatelj Amerikanac film odiše atmosferom prave britanske crne komedije.

a

a

FRANK OZ: SMRT NA SPROVODU (Death at a Funeral), crna komedija, 2007., 90′, UK, SAD, Njemačka

Producenti: Sidney Kimmel, Laurence Malkin, Diana Phillips, Share Stallings

Scenarij: Dean Craig

Uloge: Matthew Macfadyen, Rupert Graves, Andy Nyman, Kris Marshall, Peter Dinklage, Keeley Hawes, Daisy Donovan, Alan Tudyk, Ewen Bremner

Muzika: Murray Gold

Snimatelj: Oliver Curtis

Montaža: Beverley Mills

Produkcijska kuća: Sidney Kimmel Entertainment

a

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

a

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a