Lenićeva lista: “Smrt radnika” M. Glawoggera

Smrt radnika

 

Do kojih su ekstrema radnici spremni otići kako bi zaradili za život prikazao je austrijski redatelj Michael Glawogger u nagrađivanom dokumentarcu „Smrt radnika“ (Workingman’s Death) iz 2005., koji će u sklopu programa Lenićeva lista biti prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. prosinca, s početkom u 19 sati. Večer će moderirati Elvis Lenić, a ulaz na program je slobodan!

 

Film je podijeljen u šest poglavlja svaki od kojih ima svoj naziv (Heroji, Duhovi, Lavovi, Braća, Budućnost i Epilog) s time da prvih pet oslikava opasne uvjete zaposlenika na rizičnim poslovima diljem svijeta – ukrajinske rudare, indonezijske kopače sumpora, nigerijske mesare, pakistanske varioce i radnike u kineskoj željezari. S druge strane, šesto poglavlje pruža kontrastne scene mladih u nekadašnjem njemačkom industrijskom kompleksu pretvorenom u zabavni park.

 

Kod kritičara i gledatelja dokumentarac je polučio uspjeh zahvaljujući posebnom vizualnom osjećaju, snenoj ljepoti koja iz njega izvire unatoč prikazanim tegobama, upečatljivim fotografskim kompozicijama, ali i ironiji. Među ostalima, „Smrt radnika“ je dobila Njemačku filmsku nagradu i nagradu Grierson Londonskog filmskog festivala, a prikazan je na venecijanskom filmskom festivalu te u službenoj konkurenciji Toronto Film Festivala.

 

workingmans-death-1-rcm0x1920u

 

Glawogger je preminuo prošle godine, a uglavnom je poznat po dokumentarcima „Megacities“ (1998.), „Smrt radnika“ i „Whore’s Glory“ (2011.).

 

LENIĆEVA LISTA je filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim a ne trendovskim kriterijima.

 

SMRT RADNIKA (WORKINGMAN’S DEATH), dokumentarni, 2005., 122′, Austrija

Redatelj: Michael Glawogger

Producenti: Pepe Danquart, Erich Lackner, Mirjam Quinte

Scenarij: Michael Glawogger

Glazba: John Zorn

Snimatelj: Wolfgang Thaler

Montaža: Ilse Buchelt, Monika Willi