Luksuz Punk Fašnik u Klubu PFT-a

Ovog četvrtka, 14. veljače u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je projekcija kratkometražnih filmova nastalih u okviru filmskih, medijskih, edukacijskih programa Luskuz Produkcije iz Krškog u Sloveniji. Filmovi se dotiču tema socijalne osjetljivosti i kreativna su reakcija mladih na društvene procese, probleme zajednice te urbana refleksija naše svakodnevice.

            Luksuz Produkcija produkcijski je video odjel udruge „Društvo saveznika za mekano slijetanje“ (Društvo zaveznikov mehkega pristanka, DZMP) iz Krškog osnovane 1997. godine. Godine 2001. platforma Luksuz Produkcije postaje neizbježnom „video učionicom“ za mlade video autore i svojevrsni produkcijski centar za nadolazeće generacije filmskih i video autora. Luksuz Produkcija jedan je od pionira demokratizacije filma kao medija u Sloveniji.


            U posljednjih dvadeset godina više od tisuću polaznika i volontera producirali su i napravili nekoliko stotina kratkometražnih filmova u sklopu raznovrsnih filmskih projekata koje je pokrenuo i organizirao Luksuz. Filmovi Luksuza redoviti su gosti filmskih festivala širom svijeta što mladim autorima i produkcijskom „labelu“ DZMP-a donosi brojna priznanja i nagrade. Upravo za „seriju angažiranih dokumentarnih filmova koji donose film na ulicu i ulicu filmu“ Luksuz Produkcija na 16. Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu dobiva nagradu “Vesna” za posebna dostignuća. 

            U ovom izboru predstavit će se dvanaest filmova mladih autora sa različitih filmskih radionica koje je Luksuz organizirao i obuhvaćaju razdoblje od 2003. – 2017. godine. Filmovi su odraz kritičkog, nerijetko satiričnog i provokativnog pogleda na socijalne, kulturne i političke procese te svakodnevicu u Sloveniji, regiji i u svijetu. Teme obuhvaćene ovim izborom dotiču se: kulture mladih, Romske zajednice i manjine, izbjeglica te tema povezanih s migrantima i migracijama, spolnosti i seksualnosti, poteškoćama i ratnim konfliktima te globalizacijom i njenim učinkom i utjecajem. Filmovi Luksuz produkcije uvid su u razvoj dokumentarističkih formi i estetika, no daleko najvažnije je to što pružaju refleksiju društva, naših individualnih života, želja, snova, aspiracija i nagona, podsjećajući publiku na to koliko su naše stvarnosti i životi delikatni i kompleksni.


Filmovi:
1. Jagr, 2007., 1′
autori: Miha Možina, Blaž Radej, Jose La Arana,

2. Gay Life in Krško /Gay život u Krškom, 2007., 6′ 27′
autori: Nico Woche, Janina Tesch, Juliette Le Guennec, Bomm Lee, Toma Sito, Maja Isaković

3. (X), 2003., 7’22”
autori: Alina Zeichen, Nataša Sienčnik, Piervittorio Vitori, Incredible Bob, Tomaž Pavkovič

4. Babica (Čika) / Baka, 2008., 8’30”
autorice: Martina Hudorovič, Dženi Rostohar, Fiona Braillon

5. Čik! Čik! Postriži me
autorica: Eva Matarranz, 2011., 1’53”

6. Le dihajoče bitje / Samo dišem , 2017., 3′
autori: Ahmad Adelian, Agata Kochaniewicz, Nawal Chagar

7. A Long Journey for the First Steps / Dugačak put za prve korake, 2017., 15′
autori: Ratko Stojiljković, Julia Minet, Jasmina Mustafić

8. Pola Pola, 2014., 9′
autorice: Eva Matarranz, Florence Guenaut

9. Idomeni Ghetto, 2016., 09’06”
autorica: Julia Minet

10. XYX, 2014., 03’43”
autorice: Kate Drobysh, Sasha Ihnatovich

11. Nenad, 2017., 05’34”
autorica: Yuliya Molina

12. Kje sem? / Gdje sam?, 2015., 08’02”
autorice: Julia Minet, Jovana Stojaković

Trajanje programa: 79′

Filmovi su sa engleskim podnaslovima i na Slovenskom i ostalim jezicima Europske unije.

Ulaz je slobodan!

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.