Ivan Martinac

Dvodnevni program posvećen redatelju, scenaristi, snimatelju, montažeru, pjesniku i kino pedagogu Ivanu Martincu održat će se u klubu Pulske filmske tvornice i na Zoom platformi u namjeri da se djelovanje ovog izuzetnog stvaratelja i mislitelja predstavi pulskoj publici putem projekcije filma Martinac redatelja Zdravka Mustaća te projekcija njegovih  filmova i tribinu na kojoj će sudjelovati urednica i filmska kritičarka Diana Nenadić, filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović te njegov učenik, redatelj, snimatelj i pedagog Boris Poljak.

 

 

 

 

Ivan Martinac rodio se je u Splitu 1938. godine, a počeo je snimati filmove prema vlastitim scenarijima dok je studirao arhitekturu u Beogradu. Nastavio je u Kinoklubu Split i u produkciji profesionalnih filmskih kuća. Velike stvarateljske energije, britkih misli, nadahnjujući za suradnike, poticao je na bavljenje filmom i na stvaranje generacije splitskih kreativaca okupljenih oko Kinokluba Split. Svestrani umjetnik i intelektualac s naslovom ‘majstora eksperimentalnog filma’. Arhitektonska naobrazba utjecala mu je na rad, pa je gledatelj dojma da Martincu montažom češće upravljaju izražajna sredstva kao što su ritam, kompozicija, linija, ploha, boja, struktura, a ne logika zbivanja ili pravila filmskoga plana. Martinčev osnovni element filma je kvadrat, sličica, a ne kadar ili zbivanje u kadru.

 

Hrvatski filmski savez objavio je 2011. monografiju Ranka Munitića Martinac, a zasnovana je na razgovoru koji je 1981. njegov autor, filmski kritičar i publicist Ranko Munitić vodio sa splitskim majstorom eksperimentalnog filma i pjesnikom Ivanom Martincem.

 

Martinac je 2001. objavio svoju automonografsku knjižicu u prvom licu koja uključuje i fragmente Munitićeva intervjua.

 

 

U četvrtak 22. travnja u 20 sati prikazat ćemo biografski film Martinac redatelja i njegovog učenika Zdravka Mustaća. Poslije projekcije publika u klubu PFTa i internet publika telefonski će razgovarati s autorom filma, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/ZMustacMARTINAC

Meeting ID: 820 1342 1263

Passcode: 651811

 

 

Zdravko Mustać: Martinac

dokumentarni, 2015., 62 min.

 

Biografski film o životu i stvaralaštvu avangardnog splitskog filmskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937. – 2005.) Martinac je vrsta filma u kojem se u frenetičnom ritmu izmjenjuju izjave Martinčevih suvremenika, prijatelja i suradnika s mnoštvom inserata iz njegovih filmova te s prizorima iz postaja Beograd i Split na njegovom životnom putu, dočaravajući tako uz kompleksnost autorske osobnosti i njegova turobna životna putovanja. Filmski je to portret jedne izuzetne filmske pojavnosti.

Autori ovoga dokumentarca, Mustać i Poljak, potekli su iz Kino kluba Split i ne začuđuje činjenica da su upravo oni odlučili snimiti film o Ivanu Martincu, bitnom autoru splitske škole filma.

 

ZDRAVKO MUSTAĆ

Rođen u Zadru 1961. godine. Studirao pravo. Pohađao filmsku školu u Kinoklubu Split. Režirao više od 40 kratkih alternativnih filmova, videa, TV-dokumentaraca, glazbenih spotova i kratkih igranih filmova. Radovi su mu često nagrađivani te prikazivani na festivalima u zemlji i inozemstvu ili u okviru retrospektiva hrvatskoga eksperimentalnog filma i videa. Dobitnik tri Oktavijana na Danima hrvatskoga filma (1996., 1999. i 2001.).

 

Scenarist i redatelj: Zdravko Mustać

Direktor fotografije: Boris Poljak

Montažer: Damir Čučić

Asistent montaže: Lana Horvatić

Obrada zvuka: Tihomir Vrbanec

Obrada slike: Boris Poljak

Stenograf: Tamara Heidler

Producentica: Vera Robić-Škarica

 

 

 

 

U petak 23. travnja u 20 sati prikazat ćemo tri njegova istaknuta filma te će se pred publikom u klubu PFTa i internet publikom održati tribina posvećena Ivanu Martincu  koju će voditi i sudjelovati urednica i filmska kritičarka Diana Nenadić, filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović te njegov učenik, redatelj, snimatelj i pedagog Boris Poljak.

 

http://bit.ly/MARTINACtribina

Meeting ID: 820 0286 7547

Passcode: 471431

 

Program projekcija:

 

 

Ivan Martinac: I’M MAD

1967., 6 min 30sec

Scenarij, kamera, montaža: Ivan Martinac

Muzika: Max Rouch

Uloge: Ranko Kursar

Produkcija: Kino-klub Split

 

 

Ivan Martinac: FOKUS

1967., 7min 26 sec 3 fot 96 frames

Scenarij, kamera, montaža: Ivan Martinac

Muzika: noise, Joan Baez

Uloge: Tatjana Vuković (rođ. Martinac), Lordan Zafranović, Tomislav Gotovac, Ivo Perišić, Ivan Miljak

Produkcija: FAS, Zagreb, 1967.

 

 

Ivan Martinac: MONOLOG O SPLITU

1961.-1962., 7min 21sec 2 fot 169 frames

Scenarij, kamera, montaža: Ivan Martinac

Muzika: Maurice Ravel: Bolero

Uloge: Jakov Martinac, Milka Martinac, Ranko Kursar

Produkcija: Kino-klub Split, 1961-62.

 

 

 

DIANA NENADIĆ

Rođena u Splitu 1962. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Objavljivala u Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, Quorumu, Vijencu, Kolu, Zarezu, Hrvatskom filmskom ljetopisu i dr., uređivala filmske emisije (Filmoskop, Filmološki ogledi i Teorija u prvom licu) na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od 2000. urednica naklade i kuratorica filmskog arhiva HFS-a te popratnih programa na ZagrebDoxu i Zagreb Film Festivalu. Dvostruka dobitnica godišnje nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku (1996. i 2006.). Od 2008. – 2013. potpredsjednica, od 2013. – 2017. predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara.

 

 

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

Rođena 1982. u Splitu. Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com/ te serije eseja Prozori o povijesti domaće dokumentaristike za dokumentarni.net. Selektorica programa hrvatskog filma u okviru Kratkih slika MM centra u Zagrebu u kojem je pokrenula i projekt Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma, a sada organizira i vodi Filmske večeri u Močvari. Potpredsjednica je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

 

 

BORIS POLJAK

Rođen 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

Četvrtak:

http://bit.ly/ZMustacMARTINAC

Meeting ID: 820 1342 1263

Passcode: 651811

 

Petak:

http://bit.ly/MARTINACtribina

Meeting ID: 820 0286 7547

Passcode: 471431

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.