Medionauti

Medionauti je edukativno-informativni projekt zamišljen u obliku televizijske emisije, čiji je cilj pružiti djeci i mladima neformalno obrazovanje s područja građanskog odgoja i medijske pismenosti. Sastoji se od niza povezanih aktivnosti: radionica, istraživanja, anketa, intervjua, izvještaja, rasprava i debata, te osmišljavanja i realizacije medijskog proizvoda, odnosno zagovaračkog filma, socijalne reklame ili reportaže. Svaka epizoda „Medionauta“ propituje jednu temu iz kurikuluma građanskog odgoja s time da je naglasak stavljen na medije koji u suvremenom informatičkom društvu igraju ključnu ulogu te na osobne stavove sudionika, odnosno srednjoškolaca.

 

Tijekom procesa stvaranja televizijske emisije oni se bave analizom medijskih sadržaja, novinarskim istraživanjem i izvještavanjem, anketiranjem i intervjuiranjem građana i stručnjaka, analizom rada institucija i zakonskih regulativa, te dokumentarnom, animiranom i igranom filmskom i TV produkcijom. Također, pod vodstvom mentora i uz stručnu suradnju profesionalne TV produkcije učenici direktno sudjeluju u izradi televizijske emisije. Svi učenici srednjih škola pozvani su na suradnju, a prijaviti se mogu putem facebook stranice Medionauta (https://www.facebook.com/medionauti).

 

Projekt nije namijenjen samo djeci i mladima već i roditeljima, pedagozima te svakoj osobi zainteresiranoj za unapređenje političke i medijske pismenost, kao i aktivno sudjelovanje u stvaranju pravednijeg društva.

 

Pulska filmska tvornica producira projekt, dok je za tehničku realizaciju zadužena MedVid produkcija d.o.o. Partneri Medionauta su Hrvatski filmski savez, Gimnazija Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, Centar za građanske inicijative Poreč, Društvo Naša Djeca Pazin, udruga Alfa Albona Labin. Projekt financiraju Agencija za elektroničke medije i Hrvatski audio-vizualni savez.

 

Voditelji projekta su Ivan Dobran, Tanja Carić i Marko Zdravković-Kunac.