Mini maraton istarskog kratkog filma 2 x 3 i Radionica filmske kritike

Ovog četvrtka, 13. rujna u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je Mini maraton istarskog kratkog filma 2×3 u sklopu kojeg prikazujemo po dva filma dokumentarna, igrana i animirana filma koji su producirani u Istri i(li) koji su o Istri.

 

Prvi blok maratona otvaramo malo poznatim filmom poznatog Tomislava Radića Župnik iz Oprtlja o svećeniku Zvonimiru Brumiću koji je imao važnu ulogu u pripojenju Istre matici zemlji. Igrani film predstavlja komedija U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga redateljice Karle Lulić koji govori o mukama svećenika Petra o potrazi za sladoledom u selu kršćanskih fanatika.  Animiranim filmom Martina Babića Jure Grando – štrigun iz Kringe zatvaramo prvi blok koji traje 63 minute.

 

Na početku drugog bloka prikazati ćemo Izravan prijenos, još jedan dokumentarni film Tomislava Radića iz njegovog ciklusa Istrani. U filmu pratimo težačku obitelj iz unutrašnjosti Istre koja očekuje izravni televizijski prijenos iz kazališta povodom prokopavanja tunela kroz Učku. U komediji Alda Tardozzija Siguran Let zbog vijesti o otmicama i avionskim nesrećama obitelj se želi podjeliti u dva aviona, ali nastaje burna rasprava i na vidjelo izlaze obiteljske nesuglasice. Višestruko nagrađivanim animiranim filmom Manivald redateljice Chintis Lundgren o ljubavnom trokutu između neiskusnog lisca, njegove mame i seksi mladog vuka završavamo drugi blok koji traje 62 minute.

 

Ulaz je besplatan!

 

Radionica filmske kritike

Navedeni filmovi će se analizirati i o njima pisati u sklopu Radionice filmske kritike koja će se održati od 21. do 23. rujna 2018. pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović. Cilj ove besplatne radionice je osposobiti odabrane polaznike za pisanje kraćih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku analizu.

Radionica počinje javnim predavanjem o osnovim postulatima filmske kritike u petak 21. rujna u 18 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Polaznici će tijekom radionice uz teorijsku poduku napisati vlastiti autorski tekst o jednom od filmova Mini maratona kratkog istarskog filma: 2 X 3, a najbolji radovi polaznika bit će objavljeni na stranica Kulturistre.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da se prijave na radionicu do srijeda 19. rujna 2018. do ponoći. U prijavnici pored osnovnih podataka potrebno je poslati i kratki tekst o jednom od filmova koji će biti prikazani ovog četvrtka, 13. rujna u sklopu Maratona. Tekst mora imati približno 2000 znakova uključujući razmake (tolerira se plus/minus 300 znakova), a na osnovu poslanih radova vršit će se selekcija, odnosno odabrati sedam do osam polaznika radionice.

 

VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ

Diplomirala je komparativu književnosti i engleski jezik na FFZG. Dobitnica strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima 15 dana, Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu. Voditeljica Radionice kritike te Radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com/ kao i serije eseja Prozori o povijesti domaće dokumentaristike. Selektorica programa hrvatskog filma u okviru Kratkih slika MM centra u Zagrebu u kojem je pokrenula i projekt Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma. Potpredsjednica je Hrvatskog društva filmskih kritičara i voditeljica Filmskih večeri u Močvari.

 

 

 

 

 

 

MINI MARATON ISTARSKOG KRATKOG FILMA:

 

Tomislav Radić : Župnik u Oprtlju

kratki dokumentarni film, 1971., 28’

Zvonimir Brumić jedan je od autora Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, ključnog dokumenta na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946., kada je Istra vraćena matici zemlji. Ovo je priča o njegovom životu.

Režija i scenarij: Tomislav Radić

Kamera: Mario Perušina

Montaža: Maja Filjak

Producent: Marin Kuzmić

Produkcija: Radio televizija Zagreb/Hrvatska radiotelevizija

 

Karla Lulić: U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga

kratki igrani film, 2018., 20′

U selu kršćanskih fanatika svećenik Petar predan je svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise Petar poželi sladoled. Međutim, tome se protive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika. On će pak učiniti sve za taj jednostavan užitak.

Režija i scenarij: Karla Lulić

Kamera: Zara Popovici

Montaža: Hrvoslava Brkušić

Uloge: Goran Navojec, Helena Minić Matanić, Igor Galo, Vedran Živolić, Let 3

Producentica: Karla Lulić

Koproducenti: Ivan Maloča, Gary Delépine

Koprodukcija: Interfilm (HR), Whistle Productions (FR)

Produkcija: Dobar film

 

 

Martin Babić: Jure Grando – štrigun iz Kringe

animirani film, 2015., 15’

Priča o vampiru koji je 16 godina mučio mještane istarskog sela Kringa, sve dok mu nisu odlučili stati na kraj.

Režija i scenarij: Martin Babić

Kamera: Yhaz Diaz

Montaža: Sabine Knauer

Producentica: Silvia Loinjak

Koproducentica: Đina Jakir

Produkcija: Silvia Loinjak Filmproduktion (DE)

Koprodukcija: Filmska udruga Motion (HR)

 

 

Tomislav Radić : Izravni prijenos

kratki dokumentarni film, 1971., 25’

U dnevnoj sobi, očekujući izravni televizijski prijenos iz kazališta povodom akcije prokopavanja tunela kroz Učku, članovi obitelji težaka iz kontinentalne Istre, i njihovi susjedi, prisjećaju se anegdota iz 2. svjetskoga rata i uspoređuju kako se živjelo nekad, a kako sad. Režija i scenarij: Tomislav Radić

Kamera: Mario Perušina

Producent: Marin Kuzmić

Produkcija: Radio televizija Zagreb/Hrvatska radiotelevizija

 

 

Aldo Tardozzi: Siguran let

kratki igrani film, 2017., 24′

Zdravko i Višnja organiziraju put u Australiju za cijelu obitelj. Uplašeni učestalim vijestima o otmicama i avionskim nesrećama, odlučuju podijeliti obitelj u dva aviona. Odjednom nastaje burna rasprava oko toga tko će putovati s kim, a na vidjelo izlaze obiteljske nesuglasice.

Režija: Aldo Tardozzi

Kamera: Filip Tot

Montaža: Mato Ilijić

Uloge: Bojan Navojec, Lana Barić, Kaja Šišmanović, Tena Jeić Gajski, Aljoša Vučković, Pavle Vrkljan

Producentice: Barbara Jukopila, Đina Jakir

Produkcija: U svom filmu

 

 

Chintis Lundgren: Manivald

animirani film, 2017., 13’

Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli.

 

Režija i scenarij: Chintis Lundgren, Draško Ivezić

Animacija: Chintis Lundgren

Producentica: Chintis Lundgren

Koproducenti: Draško Ivezić, Jelena Popović

Produkcija: Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio (EE)

Koprodukcija: Jadranska animacija (HR), National Film Board of Canada (NFB)

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.