Elvis Lenić: Monolog o Puli – premijera

Pozivamo vas na svečanu premijeru dokumentarno – eksperimentalnog filma Monolog o Puli redatelja Elvisa Lenića koja će održati u ponedjeljak  03. svibnja u 20 sati u Kino Valli u sklopu Dana Grada Pule.

 

 

 

Nakon projekcije uslijedit će razgovor s ekipom filma: autorom Elvisom Lenićem te montažerom i producentom Markom Zdravković-Kuncem.

 

Monolog o Puli je inspiriran kultnim filmom Monolog o Splitu redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao Monolog o Splitu točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba – Ravelov Bolero te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično Monologu o Splitu i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti.

 

Elvis Lenić

 

 

Monolog o Puli vibrira dvostrukim dijalogom s filmskom poviješću. S jedne strane film živo razgovara s djelom Ivana Martinca koje mu je poslužilo kao polazište, a koje je nastalo šezdeset godina ranije u Splitu. S druge strane tu je još i važniji dijalog s prošlošću vlastitog grada onako kako se ona pojavljuje na pokretnim slikama pronađenima u arhivu Kino kluba Jelen. Ovo dvostruko kretanje Monologa o Puli prema prošlom i svršenom paradoksalno proizvodi film koji se snažno kreće naprijed tražeći nove perspektive, vizije i mijene na gradskim ulicama kojima su, kao i samom filmu, trajanje i pokret njihove najdublje dimenzije.

 

Višnja Vukašinović

 

 

 

 

Ivan Martinac: Monolog o Splitu

1961. – 1962., eksperimentalni, 7’21

 

 

Elvis Lenić: Monolog o Puli

2021., dokumentarno -eksperimentalni, 7’21

 

 

Ivan Martinac: Monolog o Splitu

1961. – 1962., eksperimentalni, 7’21

 

 

Elvis Lenić: Monolog o Puli

2021., dokumentarno -eksperimentalni, 7’21

Montažer: Marko Zdravković – Kunac

Glazba: Maurice Ravel – Bolero

Financijska podrška: Grad Pula, Istarska Županija

Producent: Marko Zdravković – Kunac

Produkcija: Pulska filmska tvornica

 

 

Prije projekcije u 19 sati u Kinu Valli održati će se prezentacija interaktivne web stranice Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre.

 

Ulaz u Kino Valli je besplatan.

 

 

Programe Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.