Osam samuraja 13. Škole filma

Devet kratkometražnih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova bit će prikazano ovoga petka, 17. studenog, u Klubu Pulske filmske tvornice u sklopu programa pod nazivom „Osam samuraja“, odnosno predstavljanja 13. Škole filma „Pulska filmska tvornica 2017.“ te Kritičkog rešeta sa filmskim autorom i kritičarom Elvisom Lenićem, koji će analizirati i komentirati radove polaznika. Večer kojom će moderirati voditelj projekta Marko Zdravković-Kunac počet će u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

13. Škola filma počela je s održavanjem 06. studenog te će nakon deset dana rada s 13 polaznika završiti ovoga četvrtka. Pod mentorstvom filmskog autora Zorka Sirotića, redatelja i scenarista Tome Zidića, snimatelja Martina Šatovića te producenta i montažera Marka Zdravkovića-Kunca, koji su „samuraje“ vodili duž procesa nastanka filma (od razvoja ideje, pa preko pisanja scenarija do snimanja i montaže), realizirano je osam filmova. To su „Nona Anna“ Aurore Dobrić (Sumashoto San), „Nije bitno“ Tee Kalčić (Kajifujimoto San), „Druker“ Stephanie Stelko (Tutskuomayi San), „Kani bastardi“ Lucije Bojić (Tasabekeshi San), „Carne“ Anđela Semolića (Kenjigurufaso San), „Greedy People and the Law Underneath“ Senada Sijarića (Saturato San) & Monike Rš (Gunjifasu San), „Ljubav u retrovizoru“ Sande Letonje-Marjanović (Numanotosiri San) i „Bazen“ Olivere Jović (Gujikamago San).

 

Škola je namijenjena kreativnim osobama bez ili s malo iskustva u izradi filma, a koje žele savladati proces njegove realizacije i napraviti vlastiti rad. Ona se nastavlja na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma, koja je nakon 10-godišnjeg rada promijenila koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije lokalnih umjetničkih snaga. Pulska filmska tvornica organizirala je 13. Školu u suradnji sa Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, te uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade „Kultura nova“.

 

Klubodrom PFT-a financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada „Kultura nova“ i Grad Pula.

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

Samuraj Prvi – Aurora Dobrić (Sumashoto San) / NONA ANNA

Ružičasto. Crveno. San snova u mislima jedne neobične, otkačene bake koja se voli šminkati.

 

Samuraj Drugi – Tea Kalčić (Kajifujimoto San) / NIJE BITNO

Uspomene na bližnje koji su nas napustili trajan su podsjetnik prolaznosti. Majka i kćer otvaraju nam vrata svog svijeta i duša.

 

Samuraj Treći – Stephanie Stelko (Tutskuomayi San) / DRUKER

Mašina. Škare. Petar Pan i Zvončica. Zašivene posteljine i jastučnice u filmskom prosedeu koji podsjeća na „Fargo“ i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“.

 

Samuraj Četvrti – Lucia Bojić (Tasabekeshi San) / KANI BASTARDI

Dokumentarna zajebancija u formi glazbenog spota, koja opisuje životne peripetije sastava sugestivnog imena “Kani Bastardi”.

 

Samuraj Peti – Anđelo Semolić (Kenjigurufaso San) / CARNE

Ljubavna cigla kao objekt požude. Smrt. Ritual. Uznesena cigla. Čovjek u simbiozi.

 

Samuraj Šesti – Senad Sijarić (Saturato San) & Monika Rš (Gunjifasu San) / GREEDY PEOPLE AND THE LAW UNDERNEATH

Pi. Pipipi. Tututu. Rututu. Bam! Puf! Magična cirkusko-lutkarska predstava preslika je stvarnosti na bizaran, morbidan i ukusno dekadentan način.

 

Samuraj Sedmi – Sanda Letonja-Marjanović (Numanotosiri San) / LJUBAV U RETROVIZORU

Ogled. Dvogled. Pogled. Sintaksa. Simbioza. Ostavljeni zagrljaji, pomirenje ljubavnih spirita u potrazi za vjetrokazom mira i samospoznaje.

 

Samuraj Osmi – Olivera Jović (Gujikamago San) / BAZEN

Kupajuća skalinada u Novembru mjesecu.

 

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice