Otvorena vrata Pulske filmske tvornice

Astir

Predstavljanjem vlastite dokumentarne, igrane i animirane produkcije udruga Pulska filmska tvornica pridružit će se ovoga četvrtka, 5. lipnja, manifestaciji “Dani otvorenih vrata” Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Cilj događanja je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih.

S početkom u 21 sat u Klubu PFT-a posjetitelji će moći pogledati nekoliko animiranih filmova realiziranih u sklopu nedavno završene Škole animiranog filma, koju su protekla tri mjeseca vodili Ivan Dobran i Maja Prokl. Uslijedit će projekcija sekvenci iz filmova nastalih u sklopu klupske produkcije, a koji su u fazi postprodukcije. To su “Ukradeni dani” Tamare Svetek, film radnog naziva “Konzumerizam” Mladena Milotića, “Pogled” Aleksandra Jovanovića, “Nadnaravna parodija” Lare Popović i Michele Gergorić te “Prosvjed” Sande Letonje-Marjanović.

Uz njih, predstavit ćemo i naše dugometražne filmove koji su u fazi predprodukcije: dokumentarac radnog naziva “Boškarica” Ivane Hrelja, koji nastaje u suradnji s Domom za psihički bolesne odrasle osobe “Vila Maria” Pula u cilju destigmatizacije njihovih korisnika, te dokumentarno-eksperimentalnog “Astira” Irene Čurik o nikad isporučenom spomeniku žrtvama fašizma s pulske rive.

Za kraj, pogledat ćemo i filmove čijoj je realizacija Pulska filmska tvornica doprinijela osiguranjem tehničke pomoći: “bez-Dom-mi (Stereotip-s)” Josipa Pina Ivančića nastalog u sklopu rezidencijalnog programa “Spajalica” riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te jednominutni “Užas” Damira Lampea.

Filmove će ukratko predstaviti njihovi autori, a po završetku programa o njima će se povesti i nezaobilazna diskusija.

Klub Pulske filmske tvornice je središte teorijske i praktične filmske edukacije te produkcije. Od dobivanja gradskog prostora 2011. on je postao svakodnevno mjesto okupljanja filmskih entuzijasta, koji u poticajnom ambijentu razmijenjuju iskustva i ideje te razvijaju projekte za koje na raspolaganju imaju svu potrebnu logističku i tehničku potporu. Financijski ga podržavaju sljedeći donatori: Grad Pula, Istarska županija i Hrvatski audiovizualni centar, te Zaklada “Kultura Nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.