‘Pismo ćaći’ s Damirom Čučićem

Ovoga četvrtka, 17. veljače s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je  debitantskog dugometražnog filma  Pismo ćaći u kojem redatelj Damir Čučić stvara izvedbeni hibrid igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma koncipiran kao kombinacija intimne ispovjedi sina, portretiranja njegova oca i oslikavanja njihovog kompleksnog i sukobima obilježenog odnosa.

 

Online gost večeri je redatelj filma Damir Čučić koji će poslije projekcije s okupljenom publikom razgovarati o procesu nastanka ovog filma i korištenim filmskim izlaganjima te o pristupu glumcima tj. protagonistima.

 

https://bit.ly/pismocaci

Meeting ID: 885 5924 0725

Passcode: 434316

 

Pismo ćaći tematizira odnos oca i sina; junaci filma preispituju godinama taložene probleme u komunikaciji. Naime, sin (Milivoj, star 44 godine) se nikako ne rješava strahova da je očeva (Jovo, star 70 godina) vjerna kopija i da je očev život projekcija sinovljeve budućnosti. Želja da se pokaže superiornijim potakne sina da amaterskom kamerom snimi video-pismo u kojem pokušava kompromitirati oca i predočiti dokaze koji bi zorno pokazali kako je višestrano bolja osoba od oca…

 

Ova egzistencijalna drama scenarista i redatelja Damira Čučića uspjela je adaptacija autobiografske monodrame glumca Milivoja Beadera proširene razmišljanjima redatelja, samog Beadera, glumca Mate Gulina, Marija Habera i snimatelja Borisa Poljaka.

 

Film  je na Pula film festivalu 2012. godine svojim minimalističkim i polu-dokumentarističkim stilom  osvojio Zlatnu arenu te je nagrađen Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za najbolju sporednu mušku ulogu i montažu, posebnom Zlatnom arenom za ton te nagradom Breza za najboljeg redatelja debitanta.

 

Damir Čučić

Rođen je u 1972. u Brežicama, Slovenija. Počeo se baviti audiovizualnim djelatnostima 1989. u filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck. Tijekom protekla dva desetljeća razvijao se na više područja u audio-vizualnim medijima, ponajprije kao filmski redatelj i montažer te kao scenarist i producent. Djeluje na područjima eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Autor je ukupno 40 dokumentarnih, eksperimentalnih filmova i kratkometražnih igranih filmova (Četvrta smjena, Bića sa slika, Zaboravljeni, La Strada, Stolac za ljuljanje, Arabeska…). Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima u četrdesetak zemalja s gotovo svih kontinenata i u programima niza europskih javnih televizija. Njegov dugometražni igrani prvijenac Pismo ćaći osvojio je Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012. godine, a Čučić je nagrađen za najbolju montažu i nagradom Breza za najboljeg debitanta. Dokumentarni film Mitch – dnevnik jednog šizofreničara nagrađen je na međunarodnom festival dokumentarnog filma FID Marseille te je prikazan na prestižnim festivalima poput Sarajevo Film Festivala i DokuFest u Prizrenu. Rakijaški dnevnik mu je četrdeseta filmska režija.

 

Damir Čučić: Pismo ćaći

igrani, 2012., 72 min, HR

 

Scenarij: Damir Čučić

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić, Hrvoje Mršić

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Uloge: Milivoj Beader, Mate Gulin

Producentica: Vera Robić-Škarica

Produkcija: Hrvatski filmski savez

 —

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka https://bit.ly/pismocaci

 —

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.