Predstavljanje Fufilma iz Bologne

doveosanolemucche

Fufilm je udruga u kulturi, a osnovala ju je grupa osoba koje rade u oblasti kulture i audiovizualnog, te doživljavaju svoj posao kao sredstvo borbe protiv nadolazećeg ništavila. U ovoj jednoj rečenici sažet je Manifest Fufilma, udruge iz Bologne osnovane 2011., koju ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice predstaviti ovoga četvrtka, 27. veljače, s početkom u 20 sati.

Glavna zadaća Fufilma je produkcija dokumentaraca socijalne i antropološke tematike s naglaskom na društvo i zbilju, te povijest i društveno-kulturne projekte. Udruga se bavi razvojem, produkcijom i postprodukcijom vlastitih radova – od autorskih i povijesnih dokumentaraca do kratkometražnih igranih filmova i projekata participativnog videa.

Fufilm će putem video linka predstaviti Gianluca Marcon i Marco Landini, a na programu će biti dva filma, “Ortobello” i “Dove osano le mucche” (Gdje se usuđuju krave).

Predstavljanjem talijanske udruge u Klubu Pulske filmske tvornice nastavljamo sa širenjem i obogaćivanjem programa, točnije onog njegovog dijela kojim smo do sada predstavljali hrvatske filmske organizacije, a kojim ćemo ubuduće obuhvaćati i srodnu inozemnu scenu.

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

ORTOBELLO. Primo concorso di bellezza per orti., dokumentarni, 2012, 32’20’’ (titlovi na engleskom jeziku)

U društvenom centru za starije osobe “Casa del Gufo” organizirano je prvo natjecanje “Ortobello” za odabir najljepšeg vrta. Ono je tek povod priči o urbanim vrtovima i njihovim korisnicima: 84-godišnjem Peppinu, koji je udovac već više od dva desetljeća i u vrt odlazi jer ne zna gdje bi drugdje provodio vrijeme; umirovljenom kamionistu Guidu, kojemu su 92 godine i u vrtu, daleko od očiju supruge, skrivečki puši cigarete; Lucianu, koji je glavni favorit za pobjedu zbog toga što je njegov vrt savršeno organiziran.

Režija: Marco Landini i Gianluca Marcon

Scenarij: Gianluca Marcon

Produkcija: Fufilm

Direktor fotografije: Marco Landini

Montaža: Marco Landini

Glazba: Nicola Guazzaloca

 

DOVE OSANO LE MUCCHE, dokumentarni/antropološki, 2010, 13’, (bez titlova)

U filmu je prepričan jedan radni dan na planinskoj ispaši u Švicarskoj, u Kantonu Ticino, na 1900 metara nadmorske visine. Alpe Brescianu drži mladi talijanski par, mljekarica Marianna i pastir Quinto, koji posao obavljaju slijedeći, koliko god je to moguće, tradiciju. Dan počinje rano: Quinto traži i okuplja krave za prvu mužnju. Prije osam sati ujutro mlijeko stiže u siranu, gdje Marianna započinje s preradom. Film je dobio prvu nagradu na Riace in Festivalu u kategoriji lokalne/materijalne kulture i drugu nagradu, te nagrade publike, na Valsusa film festivalu u kategoriji Alpe.

Produkcija: Fufilm

Režija: Marco Landini i Cristina Donno

Scenarij: Marco Landini i Cristina Donno

Fotografija: Marco Landini

Glazba: Massimiliano Amatruda