Predstavljanje Tabor Film Festivala

We-Are-Become-Death,-Jean-Gabriel-Periot

Najboljim igranim, eksperimentalnim i animiranim filmovima s 13. izdanja Tabor Film Festivala (TFF) i 4. izdanja KIKI festivala ovoga ćemo četvrtka, 14. svibnja, u Klubu Pulske filmske tvornice predstaviti ove značajne međunarodne manifestacije posvećene kratkometražnom, odnosno dječjem filmu. Na programu koji će početi u 20 sati bit će filmovi “Mravinjak” Tofigha Amanija (Kurdistan/Irak), “Pravimo se mrtvima” Jean-Gabriela Périota (Francuska), “Divlji psi” Marca Riba i Anne Solanas (Španjolska), “Polufinale” Tomislava Šobana (Hrvatska), “Neodrživo” Richarda Björklunda (Finska) i „Kiša“ Johannesa Stjärnea Nilssona (Švedska). Festival u organizaciji Građanske udruge za kulturu GOKUL predstavit će preko video skypea programska direktorica Anja Kučko Braun, a ulaz na večer je slobodan.

3. Tabor film festival odvijao se od 24. travnja do 2. svibnja 2015. na tri različite lokacije u Krapinsko-zagorskoj županiji. Započeo je u pred-festivalskim radionicama u OŠ Sv. Križ Začertje i DND-u Zabok, dok je filmski program startao 4. KIKI-jem u Zaboku (suorganizator je bio DND Zabok). Dvorac Veliki Tabor pokraj Desinića bio je pozornica velikog finala s programima međunarodne i domaće konkurencije. Ove se godine prijavilo preko 3000 filmova od kojih je prikazano 107 – 41 u međunarodnoj i 22 u domaćoj konkurenciji, te 44 u KIKI programu. Žiri međunarodne konkurencije sačinjavali su Igor Prassel, Manuel Abramovich i Sara Volanen, dok su za domaću konkurenciju bili zaduženi Lana Kosovac, Ana Castro i Sarah Skoric. Također, niz filmova prikazan je i u sklopu popratnog programa posvećenog Europskoj filmskoj akademiji, kao i latvijskoj te portugalskoj produkciji.

Prvi put festival je organiziran 2003. godine i početno se održavao upravo u dvorcu po kojemu je dobio ime. Međutim, zbog restauracijskih radova više se godina selio po Krapinsko-zagorskoj županije. TFF je ubrzo postao jedna od najznačajnijih hrvatskih manifestacija posvećenih recentnoj filmskoj produkciji. Natjecat se mogu filmovi svih žanrova (dokumentarni, igrani, animirani, eksperimentalni) u trajanju do 30 minuta, a osim projekcija program obuhvaća i filmske retrospektive, radionice, koncerte, izložbe, prezentacije, diskusije…

Canis

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

Program traje 74 minute, a titlovi su na Engleskom jeziku.

 

  1. TOFIGH AMANI: MRAVINJAK (Koski melurekan), igrani, 2014, 11′, Kurdistan/ Irak

Priča o tročlanoj obitelji koja živi u mravinjaku usred pustinje u Iraku nakon rata.

(Grand Prix i najbolji igrani film)

 

  1. JEAN-GABRIEL PÉRIOT: PRAVIMO SE MRTVIMA (We Are Become Death), eksperimentalni, 2014, 4′, Francuska

Znamo da svijet neće ostati isti. Neki su se na to nasmijali. Neki su plakali. Većina je šutjela.

(najbolji dokumentarni i eksperimentalni film)

 

  1. MARC RIBA & ANNA SOLANAS: DIVLJI PSI (Canis), animirani, 2013, 17′, Španjolska

Teo preživi jer je izoliran u kući koju stalno opsjedaju horde pasa lutalica.

(najbolji animirani film)

 

  1. TOMISLAV ŠOBAN: POLUFINALE, igrani, 2014, 17′, Hrvatska

Prvi put Kristijan će se pridružiti bratu Sveboru na hrvatskom juniorskom prvenstvu u mačevanju.

(najbolji film)

 

  1. RICHARD BJÖRKLUND: NEODRŽIVO (Ohällbart), igrani, 2013, 16′, Finska

Ako želiš igrati video igrice kada nema struje moraš biti maštovit i iskoristiti što ti je na raspolaganju.

(pobjednik KIKI festivala)

 

  1. JOHANNES STJÄRNE NILSSON: KIŠA (Regn), igrani, 2014, 9′, Švedska

Što kad nas loše vrijeme prati kud god da krenemo?

(Noć filma)