Predstavljen projekt Nove medijske kulture

DSC_0160

Predstavljanjem facebook, web i youtube stranica Lumena i Eko-škole izrađenih u sklopu projekta Nove medijske kulture Pulske filmske tvornice, prošlog je tjedna u Gimnaziji Pula obilježeno 20 godina eko djelovanja.­

-Sve je počelo 1994. za Dan planete zemlje, kojega su Lumeni obilježili na tada jedinstven način u Hrvatskoj, a možda i šire: sadnjom stabala, mimohodom gradom, podijelom letaka sugrađanima te zaustavljanjem prometa. Krenuli smo bili od pretpostavke da je ekološka kriza posljedica zagađenja ljudskoga duha, kao i stava prema kojemu je konkretnim djelovanjem moguće postići više negoli pričom, kazala je spiritus movens i voditeljica Lumena i Eko-škole Teodora Beletić.

Pulska Gimnazija postala je 2001. prva Eko-škola u Istri i to u prvoj generaciji Eko-škola u Hrvatskoj. Izložbom postavljenom u hodniku “žute škole” napravljen je svojevrstan presjek brojnih aktivnosti organiziranih do danas, a koje su za cilj imale stvaranje aktivnog građanstva te poticanje promjena počevši od nas samih.

Pulska filmska tvornica je u sklopu projekta pod vodstvom Marka Zdravkovića-Kunca obradila cjelokupni ahivski material Lumena i Eko-škole te ga plasirala na novootvorenoj facebook stranici, gimnazijskom web-u, ali i youtubeu, gdje je moguće pogledati “sirove” snimke kao i obrađene reportaže.