Predstavljena i žirirana 47. revija

eho antonija begušić

 

U Klubu Pulske filmske prošlog je četvrtka gostovala 47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva te je tijekom večeri prikazana većina kratkometražnih filmova nagrađenih na posljednjem izdanju manifestacije održane polovicom studenog u Karlovcu. Kao i do sada, gledatelji nisu samo pogledali najnovije filmove koje su realizirali samostalni autori, članovi filmskih klubova ili studenti akademija, već su ujedno odabrali svoje favorite, odnosno bili su u ulozi ocjenjivačkog suda.

Prvo mjesto oni su dodijelili animiranom filmu „Eho“ Antonije Begušić (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb) o utjecaju snoviđenja na psihu, igranom filmu „Ne pričamo o vama nego o djeci“ samostalnog autora Luke Rukavine o izvanrednom roditeljskom sastanku izazvanom snimanjem učeničke pornografije i dokumentarcu „201410KU“ samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju.

 

Ne pričamo o vama nego o djeci

 

Na drugom mjestu se našla „Hrvatska djevica“, dokumentarac u kojemu Sunčica Ana Veldić (Kinoklub Zagreb) obrađuju prva i ina seksualna iskustva. Treće mjesto je pripalo animiranom filmu „Vučje igre“ Jelene Oroz (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb) o tri mala vuka i razlozima njihove samoće, dokumentarcu „Višak popušim sam“ Zorka Sirotića (Kinoklub Zagreb) o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana te eksperimentalnom filmu „When nothing never happens“ samostalne autorice Leone Kadijević o neurotičnim ponašanjima.

Naposljetku, specijalnu diplomu „zaradila“ su dva igrana filma – „Milevin potiljak“ Nikice Zdunić (Akademija dramske umjetnosti Zagreb), koji govori o samoći, smrzavanju i smrti, te „Streljana“ Lane Zaninović i Filipa Mojzeša (Akademija dramske umjetnosti Zagreb) o složenim odnosima u osnovnoj školi i u glavi jednog od učenika.

 

20141OKU

 

U sklopu ovogodišnje Revije u konkurenciji je prikazano 25 od 150 prijavljenih filmova, a 13 je u konačnici i nagrađeno. Ocjenjivački sud sačinjavali su Damir Čučić, Ana Hušman, Dinka Radonić, Dario Lonjak i Zdravko Mustać, a organizatori manifestacije koja se svake godine održava u drugom gradu bili su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac.

Program predstavljanja Revije ostvaren je u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a