Pretpremijera “Boškarice” u Circolu

Pretpremijera dokumentarnog filma “Boškarica” Ivane Hrelje u produkciji Pulske filmske tvornice bit će održana u Zajednici Talijana – Circolu ove subote, 07. listopada, s početkom u 19 sati. Pretpremijeri organiziranoj u okviru Dana mentalnog zdravlja, koji se u Puli održavaju od 7. do 11. listopada, prisustvovat će autori filma i njegovi sudionici.

 

Film nam približava četvero štićenika Doma za odrasle osobe “Vila Maria” Pula, poznatog kao Boškarica. Kroz svakodnevne zadaće i “obrede” (koji uključuju ispijanje kave i pušenje) provlači se priča o problemima, željama i nadama protagonista koji pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost. Također, prikazan je proces aktivne integracije štićenika u lokalnu zajednicu putem vanjskih rehabilitacijsko-rekreativnih aktivnosti i organiziranog stambenog stanovanja.

 

Realizacija filma trajala je tri godine tijekom kojih se pratio razvoj protagonista. On je podijeljen u dva dijela, od kojih se prvi odvija u interijeru Doma, počevši od porte gdje upoznajemo prve štićenice. Njihove dnevne aktivnosti dovode nas do frizerke, jedine djelatnice ustanove prikazane u filmu, a ona nas vodi dalje do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe. Osim na prikaz života u Domu, naglasak je stavljen i na terapiju lijekovima i njezine nuspojave. Zahvaljujući angažmanu korisnika u radnim i rehabilitacijskim aktivnostima izlazimo iz zatvorenog prostora i započinjemo s drugim dijelom filma, u kojemu prikazujemo proces aktivne integracije u društvo.

 

Koredatelji filma su Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić, snimatelj je Kristijan Burlović, dok je direktor fotografijeMarko Krnjajić. Montažu potpisuje Danilo –Lola Ilić, a producent je Marko Zdravković-Kunac. Realizaciju „Boškarice“ omogućili su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija i MedVid produkcija, dok je partner Dom za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice