Pripremite se za 2. Bijele večeri: na meniju “Goli ručak”!

nakedlunchmovieposter

Književno-filmske Bijele večeri bit će nastavljene u Klubu Pulske filmske tvornice u četvrtak, 4. prosinca, u 19 sati, a na meniju će biti projekcija „Golog ručka“ (Naked Lunch) Davida Cronenberga iz 1991. godine. Film je snimljen po istoimenom kultnom romanu američkog „mračnog svećenika“ Beat generacije Williama S. Burroughsa iz 1959., no zbog opscenog jezika u SAD-u je objavljen tek 1961. godine.

 

„Goli ručak“ nije roman u klasičnom smislu riječi već je u suštini kompilacija slabo povezanih vinjeta (ili po Burroughsu „rutina“) koje je moguće čitati po bilo kakvom redoslijedu. Čitatelji u prvoj „rutini“ upoznaju pripovjedača, narkomana Williama Leea, koji tijekom priče preuzima različita imena i putuje od SAD-a preko Meksika i Tangera do fiktivne Interzone. Iako je glavna tema romana ovisništvo, Burroughs se u svojoj halucinogenog fantazmagoriji dotaknuo i razotkrivanja mračne strane „Američkog sna“.

 

Filmska adaptacija Davida Cronenberga (tada poznatog po horror klasicima „Muha“ i „Scanner“) ne prati „radnju“ romana već nudi portret autora dok stvara roman po kojemu će postati poznat. Osim materijala iz „Golog ručka“ Cronenberg je koristio i motive iz drugih Burroughsovih djela te iz njegove biografije. Radi se dakle o metatekstualnoj adaptaciji u kojoj je izvrsno „hladan“ Peter Weller utjelovio zahvalnu ulogu pripovjedača u raljama halucinacija.

 

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojega vodi dugogodišnji novinar u kulturi Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja slijedi diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

 

Knjiga:

William S. Burroughs „Goli ručak“ (Šareni dućan, 2000., 254 str.)

– dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjeraka te na engleskom jeziku u dva (2) primjerka.

 

Film:

„Naked Lunch“ (1991.)

Režija: David Cronenberg

Glavne uloge: Peter Weller – William Lee, Judy Davis – Joan Lee/Joan Frost, Ian Holm – Tom Frost, Roy Scheider – Dr. Benway