Program Kluba PFT-a za studeni

Živahno će biti u studenom u Klubu PFT-a, gdje posjetitelje očekuje niz različitih programa, od projekcija i predstavljanja pa sve do radionica i predavanja.

 

Mjesec će „otvoriti“ predstavljanje osam dokumentarnih filmova nastalih u okviru 3. Production In-a Pulske filmske tvornice, maratona izrade filma koji je u drugoj polovici listopada održan u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu za mlade iznad 15 godina. Tako ćemo 03. studenog u 20 sati pogledati radove Pazi se Pazine, jesen je iza ugla…. Anđele Antičević, Cirkus Ivana Fabrisa, Gljive Luke Gjurića, Štorija Mateta Istrijana Marine Jašić, Ča se govori o jami? Berta Lušetića, Priče iz Bunkera Ane Mendica, 2 i 25 Damjana Orepića i Ruke Antee Zelić. Production In je zanimljiv i maštovit način proizvodnje kratkog filma “from script to screen”, ali i mjesto na kojemu autori stavljaju na kušnju svoje umijeće. Voditelji radionice bili su Marko Zdravković-Kunac, Borna Elwazir i Martin Bastjanić, a premijera realiziranih priča na temu „Slike grada“ bila je organizirana posljednjeg dana u buffeu Bunker. Pulskom premijerom moderirati će Marko Zdravković-Kunac.

 

3-production-in-kadar-iz-filma

Uslijedit će književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom koje će 10. studenog u 20 sati obraditi Uže Patricka Hamiltona i Alfreda Hitchcocka. Prvi Hitchcockov Technicolor film s Jamesom Stewartom, Johnom Dallom i Farleyom Grangerom u glavnim ulogama snimljen je 1948. godine, a temelji se na istoimenom kazališnom komadu Patricka Hamiltona iz 1929. za kojega se kaže da je nadahnut stvarnim ubojstvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa. Godine 1924. dvojica studenata Sveučilišta u Chicagu, Nathan Leopold i Richard Loeb, htjeli su pokazati kako mogu počiniti umorstvo i izvući se, no obojica su ipak uhićena. U ovom najeksperimentalnijem Hitchockovom filmu dvoje mladića zadave „inferiornijeg“ studenta, čije tijelo sakriju u svom apartmanu, a u cilju testiranja „savršenosti“ zločina pozovu potom na večeru njegove prijatelje i obitelj. Ova psihološka drama/krimić/triler poznata je po tome što se odvija u stvarnom vremenu, ali i po minimalnoj montaži te dugim kadrovima zbog kojih se čini da je sačinjena od jedinstvenog filmskog plana.

 

uze-hitchcock

Od 11. do 20. studenog bit će održana 12. Škola filma „Pulska filmska tvornica 2016.“, čiji će voditelji Zorko Sirotić, Toma Zidić, Martin Šatović i Marko Zdravković-Kunac raditi deset dana s polaznicima na realizaciji njihovih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Škola će se sastojati od razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže, a namijenjena je kreativnim osobama bez ili s malo iskustva u izradi filma. Upisi su otvoreni do 09. studenog, dok će premijera nastalih radova biti održana 20. studenog u 20 sati. Pulska filmska tvornica organizira Školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom.

 

Naredna projekcija u sklopu Klubodroma PFT-a bit će po odabiru gledatelja, pa će tako 17. studenog u 20 sati Alda Petrović moderirati večer tijekom koje će biti prikazana španjolska komedija/drama Bigasa Lune Šunka, šunka (1992.) s Javier Bardem, Jordi Mollà i Penélope Cruz u svojoj debitantskoj ulozi. Film je alegorija za Španjolsku, a redatelj koristi u velikoj mjeri igre riječi i dosjetke. Naglasak je stavljen na sučeljavanju stare i nove Španjolske, ali i mnogim drugim emotivnim oprečnostima poput erotične želje i hrane. Jose Luis je rukovoditelj u obiteljskoj tvornici donjeg rublja, gdje radi i njegova djevojka Sylvia. Kada ona zatrudni, Jose Luis obećava da će ju oženiti unatoč izglednom protivljenju roditelja. No, njegova majka je odlučna u namjeri da raskine njihovu vezu zbog Sylvijine pripadnosti nižem staležu te s tim ciljem upošljava Raula, potencijalnog modela za donje rublje i toreadora, čiji je zadatak zavesti Sylviju.

 

sunka-1

Javno predavanje Audiovizualna tehnologija Ivana Dobrana bit će održano u sklopu Video novinarstva – radionice medijske pismenosti u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc 17. i 18. studenog s početkom u 8 sati. Dobran će upoznati sudionike projekta i ostale zainteresirane građane s tehničkim sredstvima za stvaranje audiovizualnog materijala – od profesionalnih kamera i foto aparata pa sve do malih kućnih kamera i mobitela. Podučavati će raspoznavanju i korištenju raznih funkcija kamere ili mobitela, vrstama objektiva, pojmovima poput ekspozicija, žarišna duljina, filteri, post produkcija slike i zvuka, i još mnogo čemu drugom.

 

Naredni Klubodrom donijet će ponovo film po odabiru gledatelja, pa ćemo tako 24. studenog u 20 sati pogledati nagrađivanu njemačku dramu Život drugih Floriana Henckela von Donnersmarcka iz 2006. s Ulrichom Müheom, Martinom Gedeck, Sebastianom Kochom i Ulrichom Tukurom. Redateljev debitanski dugometražni film bavi se prisluškivanjem stanovnika Istočnog Berlina od strane agenata Stasija, tajne policije Njemačke Demokratske Republike, čija je povijest u drami i obrađena. U njoj pratimo sudbinu umjetničkog para, pisca i glumice, koje 1984. godine motri agent tajne policije. Međutim, s vremenom on biva sve više i više obuzet njihovim životima… Moderatorica programa bit će Ivana-Nataša Turković.

 

zivot-drugih

Krajem mjeseca, točnije 25. studenog u 17 sati, počet će Škola animiranog filma koju će voditi Marko Zdravković-Kunac, Maja Prokl i Vanja Ujčić. Škola će biti održana dva uzastopna vikenda tijekom kojih će najviše 15 polaznika intenzivno raditi na savladavanju osnova animacije i stop frame animaciji uz pomoć softwarea Dragonframe.

 

Svi programi su besplatni!

 

Program Kluba PFT-a financijski pomažu Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Pratite nas na www.pulskafilmskatvornica.hr te na našim Facebook stranicama!

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a