Projekcija dokumentarca “Vrata raja” Errola Morrisa

Gates-of-Heaven

Legendarni dokumentarac “Vrata raja” kojim se proslavio do tada nepoznati Errol Morris prikazat ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ove srijede, 18. lipnja, s početkom u 21 sat.

Morrisonov ekscentrični portret američkog sna istovremeno pruža dirljiv i smiješan pogled na groblja ljubimaca i način na koji se vlasnici nose s gubitkom životinja.  Sa snimanjem prvog dugometražnog dokumentarca autor je počeo 1978. kada je u novinama San Francisco Chronicle pročitao naslov “450 mrtvih ljubimaca odlazi u Napu”. “Vrata raja” prati priče u pozadini dva kalifornijska groblja, a kao i u ostalim Morrisonovim radovima i ovdje su one ispričane isključivo putem intervjua, odnosno bez posredstva naratora.

Njemački redatelj Werner Herzog kladio se s Morrisom, koji je tada bio filmski student, da će pojesti svoju cipelu ako film s tako neobičnom pričom bude dovršen i javno prikazan.  To se ipak dogodilo, a Herzogov ništa manje neobični objed pretvoren je u kratki film “Werner Herzog Eats His Shoe” (Werner Herzog jede svoju cipelu). Njega ćemo imati za desert.

Ulaz je i dalje besplatan.

 

VRATA RAJA (Gates of Heaven), dokumentarni, 1980, SAD, 85’

Redatelj: Errol Morris

Protagonisti: Lucille Billingsley, Zella Graham, Cal Harberts, Dan Harberts, Phil Harberts, Scottie Herberts, Mike Koewler, Floyd McClure, Ed Quye, Florence Rasmussen

Fotografija: Ned Burgess

Montaža: Errol Morris

Glazba: Dan Herberts

Producent: Errol Morris

Produkcija: Gates od Heaven Production Company

 

WERNER HERZOG JEDE SVOJU CIPELU (Werner Herzog Eats His Shoe), dokumentarni, 1980, 21’

Redatelj: Les Blank

Scenarij: Werner Herzog

Protagonisti: Werner Herzog, Tom Luddy, Michael Goodwin, Alice Waters

Producenti: Les Blank, Tom Luddy