Elvis Lenić: Pulski 1. Production In

Life in colours

Sinoć (10. srpnja) su u prostorijama Pulske filmske tvornice prikazani kratki filmovi različitih rodova, nastali tijekom održavanja radionice 1. Production In proteklog vikenda u Motovunu.

S obzirom na kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju za izradu svojih filmova, polaznicima radionice može se progledati kroz prste zbog sitnih propusta i tehničke nesavršenosti, ukoliko njihova ostvarenja imaju šarma i duha. Najuspjelijima se doimaju kratki filmovi eksperimentalne orijentacije, koji primarno nisu usredotočeni na priču, nego na stvaranje ugođaja i poticajno poigravanje nađenim motivima. Takav je, primjerice, “Life in Colours” (redateljica Karla Andrić), vizualno najdojmljivije djelce u kojem se vrlo zanimljivo koristi zvučna kulisa. U filmu “Galiotova pesan” redateljica Medina Rešić vizualno dojmljivo slaže detalje motovunskih motiva na tekst Vladimira Nazora, dok Ivana Nataša Turković u filmu “Ja” također nadahnuto montira kadrove s motovunskim detaljima, iako film malo gubi na ritmu u širim planovima. Vrlo je šarmantan i kratki animirani film “Stolica”, u kojem su maloljetni autori (Mia i Sergej Zdravković-Kunac) legendu o Velom Joži kombinirali s bizarnim eksperimentom katapultiranja plastične stolice.

Igrani film traži najdetaljniju produkcijsku pripremu od svih kratkih formi, zbog čega u ovakvim neprofesionalnim i vremenski ograničenim uvjetima uglavnom ne rezultira osobitim dosezima, što je slučaj i s prikazanim ostvarenjima “The Wedding” (autorica Lara Popović) i “Veli Jože” (autor Drago Toroman), iako Lara Popović igra na provjerenu kartu muško-ženskih i hetero-homoseksualnih odnosa. Kratki film “Zovem se Niko” (Diego Menendez) mogli bismo nazvati rodovskim hibridom, dok je “Biće bolje” (o čavrljanju za stolom na motovunskoj terasi) jedini prikazani dokumentarac. Prikazani radovi svjedoče o tome da je 1. Production In ispunio svoju svrhu. Uz korisno druženje i širenje filmske kulture, u pitoresknom istarskom gradiću realizirano je i nekoliko šarmantnih filmića

 

Elvis Lenić