Radnička klasa odlazi u raj: posveta zaboravljenim junacima

Ovoga četvrtka, 18. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledat ćemo dokumentarni film snimljen u maniri cinéma véritéa Radnička klasa odlazi u raj gorku posvetu zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravnog socijalizma čiju režiju potpisuje Marko Cvejić.

 

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s redateljem Marko Cvejićem moderirati će Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/2P1ByBw

Meeting ID: 835 7329 9919

Passcode: 607470

 

Marko Cvejić: Radnička klasa Radnička klasa odlazi u raj

2017, Srbija, Slovenija, 79′

 

Scenarij: Marko Cvejić

Kamera: Aleksandar Kalezić

Montaža: Aleksandar Ljiljak

Glazba: Vitja Balžalorsky, Jošt Drašler

Producenti: Marko Cvejić, Tom Gomizelj

Produkcija: Mandragora Film, Luksuz Produkcija

 

 

Radnička klasa odlazi u raj je film o položaju nekadašnje radničke klase u suvremenoj post- socijalističkoj Srbiji. Priča filma prati petoricu junaka kroz čiju svakodnevicu se analitički prikazuje socio – ekonomska situacija u zrenjaninskoj privredi, i njen realni utjecaj na živote desetine hiljada obespravljenih građana. Ukazivanjem na pojedinačne primjere klasičnih žrtava tranzicije i njihove borbe za egzistenciju, osvjetljava se jedno doba s manje poznatim a dragocjenim pričama koje je izmijenilo svet u kome danas živimo. Kroz lokalnu realnost tako dobivamo sinkretički uvid u problematiku, koja je karakteristična za sve suvremene tranzicijske države sveta.

 

 

 Marko Cvejić rođen je 1978 u Zrenjaninu. Diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Osnivač je nezavisne produkcije Mandragora Film. Ima bogato iskustvo na svim područjima filmskog stvaralaštva. Vjeruje da je film medij koji krade trenutke stvarnosti i bilježi ih za vječnost. Uglavnom je zainteresiran za sinkretizam između dokumentarnog i artificijelnog, što je veoma primjetno kao najdominantniji izraz u njegovom djelu. Neopterećen od jezika, prostora i nacionalnog identiteta, njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturne raznolikosti Balkana. Bavi se temama koje nisu svakodnevno zastupljene u medijskom prostoru, njegovi junaci su često antijunaci, marginalci i društveni otpadnici. Kao pretežno dokumentarni stvaralac smatra da se društvena angažiranost odražava u sposobnosti autora da prepozna potrebe vremena u kojem živi i da govori u ime mnoštva istomišljenika, koji nemaju mogućnost da kroz jezik pokretnih slika ukazuju na socijalne nepravde. Živi i radi na relaciji Ljubljana-Zrenjanin.

 

 

———————————-

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/2P1ByBw

Meeting ID: 835 7329 9919

Passcode: 607470

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

PRESS:

https://www.glasistre.hr/kultura/pulsko-gostovanje-redatelja-marka-cvejica-nisu-to-samo-propale-tvornice-to-su-propali-zivoti-propale-obitelji-cekaju-nas-dramaticniji-problemi-od-onih-s-kraja-socijalizma-708766