Rekordni broj upisanih u Školu animiranog filma

šaf-rekordni broj upisanih

Sedamdeset i troje djece upisalo se ove godine u 4. Školu animiranog filma (ŠAF), koja je prvih dana ožujka u Klubu Pulske filmske tvornice otvorila vrata novoj generaciji mladih animatora . Među njima je i petero pulskih likovnih umjetnika koji su iskazali interes za savladavanje prvih koraka u svijetu animacije. Oni će na jesen, na Naprednom ŠAF-u, produbiti stečena znanja prilikom izrade svog prvog autorskog filma te ujedno pružiti pomoć voditeljima škole, Ivanu Dobranu i Maji Prokl.
Tijekom prva dva tjedna mnogobrojni polaznici su izrađivali klasične animacijske izume, fenakistoskop i taumatoskop. U goste su im jednom prilikom došli pulski animator Draško Ivezić i estonska animatorica Chintis Lundgren. Ivezić je na temelju svog posljednjeg animiranog filma “Ljubav i vozila” pokazao sve faze stvaranja finalne sekvence počevši od razrade i skiciranja sekvence, preko kompjuterske animacije i koloriranja crteža, pa sve do završne montaže i odabira glazbe. Lundgren je pak za potrebe radionice poklonila crteže za svoj kratkometražni animirani film zahvaljujući kojima je moguće pratiti sve faze ručne animacije.
Naredna dva mjeseca polaznici će usvajati osnovne tehnike animacije, počevši od rada s lego kockicama, potom s plastelinom i kolažem, pa sve do najzahtjevnijeg crteža. Istovremeno će se upoznavati sa fotografijom, osvijetljenjem, montažom i zvukom – odnosno, sa svim onim specifičnim metodama koje tvore čaroliju animacije. Radionica će završiti izradom nekoliko animiranih filmova – vježbi.