Retrospektiva Makavejeva u Kinu Valli


U pulskom Kinu Valli će se od 27. do 29. ožujka prikazati tri kratkometražna i tri dugometražna filma nedavno preminulog autora Dušana Makavejeva. Ulaz na sve projekcije je slobodan.  

Redatelj, scenarist, pronicljiv mislilac, čovjek razigranog duha, Dušan Makavejev kroz svojevrsni je anarhizam i subverzivnost obilježio epohu stvaranja Crnog vala.  Za sobom je ostavio kultne naslove koji su počesto bili pod cenzurom zbog suptilne kritike kako komunističkih tako i kapitalističkih vrijednosti života i koji su prikazivani, ako uopće, i desetljeće nakon samog nastanka.  


U srijedu, 27. ožujka s početkom u 18.30 sati u foajeu Kina otvorit će se izložba fotografija realizirana uz prijateljsku potporu Njemačke Kinoteke, Fakulteta Dramskih Umetnosti iz Beograda, Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza i Jugoslovenske kinoteke, a  za tu je priliku jedan autorski tekst i osvrt napisao irski filmaš i kritičar, član Experimental Film Society iz Dublina, Maximilian Le Cain. Gosti Miroljub Vučković, voditelj odjela za međunarodnu suradnju Filmskog centra Srbije i Nenad Polimac, filmski kritičar, održat će kratki osobni osvrt na rad velikog redatelja. Nakon otvorenja slijede filmovi Prokleti praznik (1958., 9′) – dokumentarni film o folklornom slikarstvu na ruralnim grobnim spomenicima, fokusiran na prikaze i simbole koji predstavljaju pokojnikov život i slave onaj zagrobni te Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a, (1967., 77′) – mlada zaposlenica poštanskog ureda započinje ljubavnu vezu s ozbiljnim mladićem, no prilikom njegovog dužeg službenog puta, podliježe udvaranjima kolege. Po povratku mladića dolazi do oštrih sukoba s tragičnim ishodom.  

 U četvrtak, 28. ožujak u 19.30 sati, prikazat će se Slikovnica pčelara (1958., 8′) – Makavejev istražuje tipičnu slovensku tradiciju slikarstva košnice  koje ironizira i ismijava – često na iznenađujuće vulgaran i komičan način – društveni moral i stereotipe i Nevinost bez zaštite (1968., 79′) – bravar i akrobat Dragoljub Aleksić snimio je 1942. godine, igrani film o snazi tijela i volje, društvenoj nepravdi i nježnoj ljubavi, o samome sebi. 
 


U petak, 29. ožujak u 19.30 sati na rasporedu su Boje sanjaju (1958., 8′) – film prikazuje sjajnu i dirljivu, u punom smislu te riječi, priču o izradi ćilima u pirotskom kraju (Pirot je mjesto na jugoistoku Srbije, blizu granice s Bugarskom) i Čovjek nije tica (1965., 82′) – ljubavna romansa između starijeg cijenjenog stručnjaka koji privremeno dolazi u industrijski grad zbog montaže strojeva i mlade frizerke u čijoj je kući odsjeo, te posljedice jednog takvog odnosa, naročito kad se u njega umiješa i jedan mladi vozač i jedan putujući cirkus.


Retrospektiva je ostvarena u organizaciji Pulske filmske tvornice uz suradnju Javne ustanove Pula Film Festival, Veleposlanstva Republike Srbije u RH, Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci, Austrijskog filmskog muzeja u Beču, Veleposlanstva RH u Beču, Avala Studios Beograd, Filmskog centra Srbije i Zagreb Filma. 


Kratkometražne filmove iz produkcije Zagreb filma ustupio je Austrijski filmski muzej na 35mm filmskim kopijama. Pripremu programa je podržala i Bojana Makavejev.


Naslovna fotografija: Dušan Makavejev na snimanju filma Manifesto