Rosetta braće Dardenne u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 23. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija belgijskog nagrađivanog vérité filma Rosetta u kojem braća Dardenne na sirov i empatičan način prati siromašnu mladu djevojku koja nastoji zadrži posao kako bi uzdržavala sebe i svoju majku alkoholičarku. 

 

 

Film je utjecao na donošenje takozvanog Rosetta zakona u Belgiji koji, uz druge reforme rada mladih, zabranjuje poslodavcima da tinejdžere plaćaju manje od minimalne plaće.

 

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac i moderirati razgovor o angažiranom i/ili aktivističkom igranom filmu te konstruktivnim perspektivama mladih danas.

__

 

Belgijska 17-godišnja Rosetta (Émilie Dequenne) živi u trošnoj prikolici bez tekuće vode, a društvo joj pravi samo njezina siromašna majka alkoholičarka (Anne Yernaux). Nakon što je izgubila posao u tvornici za preradu hrane, tinejdžerica se bori pronaći posao u pokušaju da izbjegne upadanje u iste zamke kao i njezina majka, ali biva odbijana na svakom koraku. Čini se da samo Riquet (Fabrizio Rongione), koji radi na obližnjem štandu s vaflima, mari za Rosettu, ali čak i to novo prijateljstvo ima svoju cijenu.

 

Ovaj vérité film snimljen je fantastičnom kamerom s neprofesionalnom glumicom u eponimskoj ulozi i u autentičnim interijerima i eksterijerima, pa se mjestimice nameće dvojba je li riječ o hiperrealističkoj fikciji ili čak o dokumentarnom filmu. Sjajno filmsko djelo nagrađeno je Zlatnom palmom u Cannesu 1999. godine.

 

__

 

Jean-Pierre i Luc Dardenne skupa su ušli u svijet filma zajednički zaradivši novac za početnu snimateljsku opremu.

Jean-Pierre je već kao sedamnaestogodišnjak odselio u Bruxelles da bi učio glumu kod Armanda Gattia. Mlađi Luc često je posjećivao brata, a Gatti ga je pozvao i u svoju glumačku družinu. Zajedno se vrativši u rodni kraj želeći zabilježiti društvene promjene, realiziraju prve radove snimajući štrajkove i sastanke sindikata od 1974. do 1977. godine. Snimaju dokumentarne filmove poput Le chant du rossignol (1978) i Leçons d’une université volante (1821), a 1987. prvi igrani film Falsch. Uslijedili su Je pense à vous (1992) i Obećanje (La promesse, 1996) koji im je donio pažnju međunarodne javnosti kao i Joseph Plateau nagradu za najbolji belgijski film i redatelja. Film Rosetta (1999.) postigao je još bolji uspjeh osvojivši i Zlatnu palmu u Cannesu 1999. godine. Među najboljim ostvarenjima su im i Sin (Le fils, 2002.) i Dijete (L’ enfant, 2005) kojim su ponovno osvojili Zlatnu palmu, te Dva dana jedna noć iz 2014. za koji je glavna glumica Marion Cotillard ‘zaradila’ i nominaciju za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge.

2019. došli su na filmski festival u Cannesu kako bi pokušali ostvariti nešto što nikome do sada nije uspjelo – osvojiti treću Zlatnu palmu i to s filmom “Mladi Ahmed”. Nisu uspjeli, ali su dobili nagradu za najbolje redatelje, što je još jedna potvrda njihove filmske virtuoznosti.

2022. filmom Tori i Lokita ponovo su se natjecali za Zlatnu palmu i osvojili posebnu nagradu povodom 75. godišnjice festivala.

 

__

 

Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne: Rosette

igrani, Belgija/Francuska, 1999., 95 min

 

Uloge: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet

Scenarij: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne

Snimatelj: Alain Marcoen

Glazba: Jean-Pierre Cocco

Zvuk: Jean-Pierre Duret

Montažer: Marie-Hélène Dozo

 

__

 

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Istarska županija te u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.