Solo u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice ovog petka, 4. veljače u 19 sati prikazat će se dokumentarni film Solo u kojem redatelj Artemio Benki opisuje borbu mladog argentinskog klavirskog virtuoza Martína Perina sa svojom opsesijom – biti savršen.

Čudo od djeteta i najperspektivniji talent svoje generacije doživio je slom i bio pacijent kontroverzne El Borde, najveće i najznačajnije  psihijatrijske bolnice u Latinskoj Americi. Sada pokušava pronaći način da prevlada svoju mentalnu bolest i da se vrati u život izvan zidina azila i na koncertnim pozornicama, tijekom rada na svojoj novoj skladbi Enfermaria.

 

Film Solo priča jedinstvenu, a opet univerzalnu priču o opsesiji savršenstvom i stvaranjem, pripovijeda o evoluciji ljudskog bića koje svoju snagu crpi iz vlastite krhkosti.

 

Nakon filma slijedi razgovor o filmu i klupsko druženje.

 

 

Artemio Benki: Solo/Sólo

2019., dokumentarni, 84′, Češka, Francuska Argentina Austrija

 

Scenarij: Artemio Benki

Snimatelj: Diego Mendizabal

Montaža: Jeanne Oberson, Valeria Racioppi

Zvuk: Pablo Girosa, Miguel Tennina, Sebastian Lipsik,

Zvučni miks: Benjamin Rosier, Olivier Dô Hùu

Glazba: Martín Perino

 

 

Artemio Benki (21. 4. 1966. – 15. 4. 2020.) rođen je u Parizu. Počeo je raditi u medijima s 13 godina kao slobodni radijski novinar, s 18 se pridružio L’Autre Journalu kao novinar suradnički s Marguerite Duras i Herveom Guibertom. Artemio je došao u Prag 1989. kako bi snimio kratki dokumentarac o romskim izbjeglicama. Od 1992. živio je i radio u Pragu. Godine 1994. Artemio je osnovao Sirena Film za produkciju i režiju epizodnog fiktivnog dokumentarnog filma Mjesečeva dolina (IFF Locarno, Karlovy Vary, Cottbus, Freiburg-Glavna nagrada, St Petersburg – nagrada ekumenskog žirija), nakon čega je uslijedilo nekoliko uspješnih epizodnih i kratkih filmova. Između 2009. – 2016. Artemio se usredotočio na produkciju i koprodukciju filmova poput dobitnika nagrade za najbolju režiju u Cannesu Personal Shopper O. Assayasa. Njegov debitantski kreativni dokumentarac SOLO (CZ/FR/ARG/AT) premijerno je prikazan u Cannesu 2019. (L’Acid) i nastavlja s uspješnim festivalskim nizom (preko 20 međunarodnih festivala) s glavnim nagradama MakeDoxa, IFF Duhoka, IDF Jihlava – Czech Joy…

Filmska večer organizirana je u suradnji s alternativnom distribucijskom mrežom KineDok.

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

 —

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.