Svakodnevna pobuna u Klubu PFT-a

Ovog četvrtka, 03. listopada u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je projekcija cross-medijskog dokumentarca Svakodnevna pobuna o kreativnim oblicima nenasilnog protesta i građanske neposlušnosti diljem svijeta. Režiju potpisuju Arash T. Riahi i Arman T. Riahi.

Ulaz je slobodan! 

Što imaju zajedničko pokret Occupy sa srpskim pokretom Otpor! ili Arapskim proljećem? Postoji li veza između iranskog pokreta za demokraciju i sirijske borbe? A što veže ukrajinske toples aktivistice Femen i prosvjede protiv vlade u Egiptu?

Svakodnevna pobuna dokazuje da, iako su razlozi za ustanak u tim zemljama različiti, kreativne nenasilne taktike koje se koriste čvrsto su povezane. Svakodnevna pobuna projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK….


Arash T. Riahi, Arman T. Riahi: Svakodnevna pobuna / Everyday Rebellion
Austrija / Švicarska, 2013., 110’
Direktori fotografije: Mario Minichmayr, The Riahi Brothers, Dominik Spritzendorfer
Montažer: Nela Märki
Glazba: Karuan
Producenti: Arash T. Riahi, Sabine Gruber, Michael Seeber
Produkcija: Golden Girls Filmproduktion & Filmservices GmbH, Mira Films


Nagrade


B3 Biennale Frankfurt 2013. – Ben award za najbolji transmedijski projekt

Biografilmfestival 2012. – nagrada publike

5 Seen Filmfestival 2014. – Horizonte award

CIVIS 2014. – CIVIS Online Media Prize

Cinema For Peace 2014. – Najvredniji dokumentarni film godine


O redateljima

Arash T. Riahi je rođen 1972. godine u Iranu, ali od 1982. živi u Beču. Pisac je, redatelj i producent. Studirao je film i umjetnost, a 1997. Osniva filmsku produkcijsku kuću Golden Girls Filmproduktion & Filmservices. Njegovi filmovi ‘The Souvenirs of Mr. X’, ‘Exile Family Movie’, ‘Mississippi’ i ‘For a Moment, Freedom’ osvojili su više od 50 međunarodnih nagrada. ‘For a Moment, Freedom’ bio je austrijski kandidat za Oscara 2010.

Arman T. Riahi rođen je u Iranu, ali je odrastao u Austriji. Studirao je medijske tehnologije i radio grafički dizajner u Londonu i Beču. Njegov kratki film ‘Elektrotrash’ osvojio je nacionalnu nagradu za kratki film, a prvi dugometražni dokumentarac, ‘Schwarzkopf’, osvojio je nagradu publike na Austrian Film Festival Diagonale. Prikazan je i na Sarajevo Film Festivalu.


Recenzije

“Mislim da Everyday Rebellion nije samo film koji može nadahnuti ljude, nego film koji tjera ljude da izađu na ulice i bore se za svoja prava. Mislim da je film sam za sebe zapravo veliki prosvjed. To nije samo lijep i zanimljiv film, nego nudi dobre instrukcije aktivistima. Zapravo, možda može izgledati da je film dobar za one koji nisu aktivisti, ali kako sam i sama aktivistica, mogu reći da je film velika pomoć za nas, jer znamo da će ovaj film napraviti puno da nadahne druge da nam se pridruže. Borba svaki dan! Pobuna svaki dan!” – Ina Ševčenko (aktivistica, Femen)

“Ovaj film je autentični filmski doživljaj, ali najvažnije – to je alat novih generacija za pristup i razumijevanje aktivizma i snage koja s njim dolazi.”- Ilse de Mucha Herrera (The Arts Guild)

“…Everyday Rebellion slavi i činjenicu da strastveni miroljubivi aktivisti mogu pokušati – a ponekad i uspjeti – promijeniti svijet.” – Mark Adams (Screen Daily)

“A možda je poanta da moramo učiniti više i da šapat milijuna ljudi ponekad može rezultirati jednim zaglušujućim glasom.”- Adam A. Donaldson (We Got This Covered)


Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.