Večer kratkog hrvatskog filma

Ovoga petka, 24. svibnja s početkom u 21 sati u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu manifestacije Mjesec našeg filma besplatna je projekcija osam nagrađivanih kratkih filmova, koji pružaju uvid u bogatu hrvatsku produkciju kratkog igranog, dokumentarnog i animiranog filma.

 

 

Prije projekcije filmove će najaviti, a poslije će kroz razgovor s publikom filmove analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac.

 

 

 

PROGRAM

 

Daina O. Pusić: Zvjerka

Igrani film, 2015., 20 minuta, Propeler film

 

Stogodišnjakinja Nada i njezina 75-godišnja kći Vera imaju napet, ali uhodan odnos. Djetinjasta Vera brine se za svoju nijemu i nemoćnu, iako ponekad okrutnu, majku. Jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njena kreveta. Prisutnost životinje postupno vraća starici izgubljenu snagu.

 

 

Matija Vukšić: Čistačica

Igrani film, 2017., 10 minuta, Kino klub Split

 

Petnaestogodišnji Dino jedne noći dolazi doma vidno uzrujan i priznaje majci da je ubio lokalnog svećenika. Ona radi kao čistačica u župnom uredu te skuje plan kako bi ga spasila.

 

 

Simon Bogojević Narath: Levijatan

Animirani film, 2006., 15 minuta

 

Trzavi, a nasmiješeni likovi ovoga kratkog filma provest će gledatelja kroz animiranu inscenaciju prema motivima knjige Thomasa Hobbesa “Levijatan” iz 1651.

 

 

Sara Jurinčić: Valerija

Dokumentarni film, 2023., 15 minuta

 

Valerija je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

 

 

Bruno Razum: Vidiš li ih ti?

Animirani film, 2021., 10 minuta, Zagreb film

 

Nakon što svjedoči ubojstvu jelena u šumi, dječak koji boluje od shizofrenije bježi kući. Na putu doživljava čudne situacije koje pogoršavaju njegovo stanje. Sigurnost doma samo je privid, a čitav niz vizualnih podražaja tjeraju ga da se vrati na početak u šumi kako bi promijenio tijek događaja.

 

 

Miroslav Sikavica: Zvir

Igrani film, 2016., 15 minuta, Propeler film

 

Lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

 

 

Vuk Jevremović: 11

Animirani film, 2022., 5 minuta

 

Tri majstora nogometne igre… Mogu napraviti čuda u toku igre i dati nemoguće golove… ali što se događa u njihovim glavama neposredno prije izvođenja jedanaesteraca?

 

 

Natko Stipaničev: Arka

Animirani film, 2020., 15 minuta, Kreativni sindikat

Veličanstveni prekooceanski kruzer plovi morem.

 

Trajanje: 106 minuta

__

 

Program se odvija unutar nacionalne inicijative Mjesec našeg filma – H70 koju tijekom svibnja provodi Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom i 70 kina diljem Hrvatske.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.