Večer kultnog filma: “Veliko žderanje” Marca Ferrerija

la_grande_abbuffata

S grotesknim filmom “Veliko žderanje” Marca Ferrerija, kojega ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice pogledati ovoga četvrtka (26. lipnja) s početkom u 21 sat, uronit ćemo u žestoku kritiku konzumerizma i društva blagostanja, koji su prema mišljenju redatelja neminovno osuđeni na autodestrukciju.

Film govori o četiri muškaraca koji, umorni od dosadnog i nezadovoljavajućeg života, odluče počiniti samoubojstvo prežderavanjem. Oni utjelovljuju jednu silu i tri izuma buržujske ideologije: pravdu (Philippe), umjetnost i spektakl (Michel), kuhinju i hranu (Ugo), te galantnu ljubav i avanturu (Marcello). Ferrer se bez ikakva sustezanja obrušava na ideološki sistem prikazan kao životarenje svedeno na elementarne funkcije: jedenje, spavanje, pijenje, seksanje, pišanje i sranje.

Primarne potrebe i instinkti koji se prilikom zadovoljenja filtriraju i normaliziraju postaju “dosadni” i zahtjevaju stalne novitete kako bi stvorili ugodu. Međutim, potraga za teškoćama koja je sama sebi cilj ima za posljedicu napuštanje korisnosti te neminovno završava depresijom i osjećajem beskorisnosti. Jedini spas predstavlja ženski spol, kojega za život veže biološka misija.

Većina kritičara okomila se na “Veliko žderanje”, koje je na festivalu u Cannesu nemilosrdno izviždano (ali i nagrađeno FIPRECI-jem) i koje su cenzuristi nemilosrdno iskasapili. Zamjerane su mu obilne scene seksa, ali i neke scene koje su mnogi okarakterizirali kao vulgarne, primjerice ona u kojoj do izražaja dolazi Michelov meteorizam ili u kojoj eksplodira jedan od kućnih WC-a. Unatoč tome, film je postigao ogroman uspjeh kod publike. Zbog neprijatne i subverzivne snage obrađenih tema, Cahiers du cinema je film uvrstio u neku sortu idealne “trilogije degradacije” zajedno s “Posljednjim tangom u Parizu” (1972) te “Majkom i prostitutkom” (1973).

Ulaz na projekciju je slobodan.

 

Veliko žderanje (La grande bouffe), groteska, 1973, 132’, Francuska/Italija

Režija i ideja: Marco Ferreri

Scenarij: Marco Ferreri, Rafael Azcona, Francis Blanche (dijalozi)

Fotografija: Mario Vulpiani

Montaža: Claudine Merlin, Gina Pignier

Specijalni efekti: Paul Trielli

Muzika: Philippe Sarde

Scenografija: Roger Jumeau, Michel Suné

Glume i sudjeluju: Marcello Mastroianni (Marcello), Michel Piccoli (Michel), Philippe Noiret (Philippe), Ugo Tognazzi (Ugo), Andréa Ferréol (Andrea)