Zašto skačem povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu ovaj petak, 1. travnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se dokumentarni film Zašto skačem u kojem redatelj Jerry Rothwell gledatelja duboko uvlači u istraživanje doživljaja autističnih ljudi diljem svijeta.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

 

Filmska večer održati će se uživo i putem Zoom-a. Gosti večeri su Lucija Kokić i Hrvoje Bogojević, edukacijski rehabilitatori pri pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje a razgovor o filmu i njihovim iskustvima u radu s djecom s poremećajima autističnog spektra moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/ZastoAut

Meeting ID: 812 4586 9420

Passcode: T3xr6Y

 

Zašto skačem je dubinsko filmsko istraživanje neurorazličitosti kroz doživljaje neverbalnih osoba s autizmom diljem svijeta. Film spaja revolucionarne uvide o autizmu iz knjige memoara Naokija Higashide, koji su nastali kada je imao tek trinaest godina, i intimne portrete pet čudesnih mladih ljudi. Publici se otvaraju vrata tog snažnog sveobuhvatnog, no često i radosnog, senzoričkog iskustva.

Trenuci iz života svakoga od likova povezani su putovanjem japanskog dječaka kroz epske krajolike. Pripovijedani ulomci iz Naokijevih zapisa otkrivaju što njegov autizam znači njemu i drugima, kako se razlikuje njegovo viđenje svijeta, zašto se ponaša tako kako se ponaša: zašto skače. Film ove elemente pretvara u osjetilno bogatu tapiseriju koja nas vodi do Naokijeve temeljne poruke: to što ne govori ne znači da nema ništa za reći.

 

 

Zašto skačem/The Reason I Jump

Dokumentarni, SAD, UK / 2021., 82 min

Redatelj: Jerry Rothwell

Montažer: David Charap

Kompozitorica: Nainita Desai

Direktor fotografije: Ruben Woodin Dechamps

Snimateljica zvuka: Sara De Oliveira Lima

Obrada zvuka: Nick Ryan

Producenti: Jeremy Dear, Stevie Lee, Al Morrow

Produkcija: MetFilms Production, Vulcan Productions, Ideas Room, Runaway Fridge

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

 

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka

 

https://bit.ly/ZastoAut

Meeting ID: 812 4586 9420

Passcode: T3xr6Y

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.