3. Bijele večeri: «Isijavanje» Kinga i Kubricka

 

18.21-new

Književno-filmske Bijele večeri s ovogodišnjim programom počinju u četvrtak, 15. siječnja, u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcijom horror klasika «Isijavanje» (The Shining) legendarnog Stanleya Kubricka iz 1980. godine. Film je snimljen po istoimenom romanu tadašnjeg američkog kralja horror književnosti Stephena Kinga (kod nas prevedenog kao «Vidovitost») objavljenom 1977. godine.

«Vidovitost» je treći Kingov roman, a u njemu se autor (nakon telekineze u romanu «Carrie» i vampira u «Salem’s lotu») pozabavio još jednim općim mjestom priča strave – ukletom kućom ili, u ovom slučaju, ukletim hotelom. King radnju smješta u spektakularni hotel Overlook (Vidikovac u hrvatskom prijevodu). Glavni likovi su članovi obitelji Torrence – bračni par Jack i Wendy, i njihov poseban sin Danny koji posjeduje moć «isijavanja». Nakon zatvaranja hotela u zimskoj sezoni oni ostaju njegovi jedini gosti i domari, no jesu li zaista sami?

Kubrickova adaptacija «Isijavanja» nije vjerna predlošku od kojega posuđuje samo glavne likove i događaje, ali ne i kraj koji je u potpunosti promijenjen. Kubricka ne zanimaju unutarnja previranja likova dok hotel nagriza njihove misli i uništava obiteljske odnose, već analizira klasične filmske obrasce i trikove horrora te histrionsku glumu para Jack Nicholson – Shelly Duval. Uz sve to nadovezuje se i na mitologiju minotaura u labirintu te filmskoj publici po prvi put predstavlja tehnologiju steadicama koja je najzaslužnija za profinjenu estetiku filma.

Razlike između romana i filma u ovom su slučaju iznimno zanimljive jer se ne radi samo o sukobu dviju različitih, ali sličnih priča, već i o sukobu svjetonazora autora. King nije bio zadovoljan Kubrickovom adaptacijom kao uostalom ni dobar dio ljubitelja knjige, no Kubrickovi fanovi film su prigrlili i vrlo brzo proglasili remekdjelom.

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojega vodi novinar u kulturi Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja slijedi diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

Knjiga:

Stephen King «Vidovitost» (Mladost, 1981., 496 str.)

dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjeraka te na engleskom jeziku u jednom (1) primjerku.

Film:

«The Shining» (1980.)

Režija: Stanley Kubrick

Glavne uloge: Jack Nicholson – Jack Torrance; Shelley Duvall – Wendy Torrance; Danny Lloyd – Danny Torrance; Scatman Crothers – Dick Hallorann